Popboks - STVARNOST PLUS - Preljubnici - ... Ali ne daj drugi da mi ljubi... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 09.11.2012. 15:48 · 12

STVARNOST PLUS - Preljubnici

... Ali ne daj drugi da mi ljubi...

I kreacionistima će lako u oči upasti svakodnevni primeri evolucije. Tako je, recimo, srpsko viđenje reality programa došlo do naredne evolutivne kote – reenactment pristupa. Ovo je prvi u nizu tekstova koji će se baviti ovom pomamom u srpskoj verziji za recesiono leto gospodnje 2012.

Zoran Janković

Zoran Janković

Jedan od krupnih mitova zapadnjačkog svetonazora je priča o survivor potencijalu koji tihuje u svakom od nas. I čeka  pravi čas. Nekad član Indexovog radio-pozorišta, ali ipak poznatiji kao crossdressing imitator Goran Stojičević-Karamela nenadano se pokazao kao istinski survivor.

Nakon par godina provedenih na TV BN (uz Kopernikus najsigurnijoj od svih kuća za udomljavanje ražalovanih TV zvezda i prevaziđenih selebritija), Karamela je početak jeseni dočekao kao deo nove ponude i dalje dezorijentisane TV Pink. Karamelini Preljubnici su tako postali dostupni i gledaocima koji ne gaje sklonost ka opsukrnoj TV produkciji na, recimo, šesnaestu decimalu. Preljubnici su, kako će vazda srditi i zloupotrebljeni Karamela u više navrata glasno ustvrditi, njegovo autorsko delo i intelektualna svojina. I ne mari puno što je takvih programa, počev od američkog Cheaters, na globalnom planu tušta i tma.

Postavka Preljubnika je jednostavna – pod paskom snagatora iz detektivske agencija Protekta Karamela u pratnji Suzane Perović, nekadašnje Aske, potom folk-solistkinje i seks-simbola sa punim opravdanjem, uhodi preljubnike, na kraju pružajjući prevarenima da se suoče sa onima koji su se o njih ogrešili. Karamela i Suzana Perović, koja je ovda zadužena mahom za kraće povike, grljenje ucveljenih i malo epizodističke drame u dubini kadra, obučeni su kao otpadnici iz Rhytm Nation armije Janet Jackson nekada davno. Ostalo je dopalo glumcima-amaterima i inim entuzijastima koji u scenografijama jeftinih hotela i civilskih favelastih vikendica krše bračne zavete, a tu i tamo izrodi se i poneka efektna varijacija na početnu, ipak ograničavajuću temu preljubništva. Tako bi, recimo, priče o grobaru koji gaji fetiš ka zavođenju ucveljenih udovica ili vašarska pevačica koja uz pesmu kinji i muža i svekrvu i ljubavnika, bilo zanimljivo videti u filmskom pakovanju Mladena Đorđevića, kome je takav naturalizam donekle blizak.

 Karamela svoju survivor bit dokazuje i povremenim, a sad već protokolarnim garnirungom u vidu osujećenih nasrtaja na njegovu malenkost. Tako smo dosad videli da je grlićem flaše uboden u vrat, svako malo lete i flaše i pesnice put njegove glave i detaljno remiksovanog mu lica, a pljušte i pretnje smrću. Karamela se, pak, ne da tako lako zastrašiti. Naravno, pitanje samoproklamovane moralne policije stoji, posebno kada na bračnu i blisku etiku pozivaju Karamela i Suzana Perović, skrjanuta vedeta ranog orgazmičkog neo-folka, u čijem opusu će zauvek blistati stihovi poput "Opa, opa, sele, Joj šta mi dečko radi"  ili "Nije koka-kola slađa od mog bola". Ali to je već neka stota priča.



Komentari

  • Gravatar for Remp
    Remp (gost) | 10.11.2012. 06.02.56
    Gde sam ovo sad, gde sam klikno?! Na Blic Ženu il na Popboks?!
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 10.11.2012. 16.22.44
    remp ne budi sektas. ne znam one razlike izmedju masovne i popularne kulture, ali ovo jeste popularna kultura, a popboks se time bavi :*
  • Gravatar for Remp
    Remp (gost) | 10.11.2012. 17.59.11
    djape, da znaš da si u pravu. my wrong.
  • Gravatar for Ras
    Ras (gost) | 11.11.2012. 00.21.11
    Stvarno provala od teksta. Svaka čast.
  • Gravatar for petseampetri
    petseampetri (gost) | 11.11.2012. 00.52.16
    šta znam, ja lakše kapiram ljude koji gledaju preljubnike, nego one što skidaju milion šit ameriken serija sa neta i rokaju to po ceo dan.
  • Gravatar for Tanja
    Tanja (gost) | 11.11.2012. 01.41.06
    Zar i ti sine, Brute? Dajte, ljudi, stvarno..
  • Gravatar for Bottom Feeders
    Bottom Feeders (gost) | 11.11.2012. 04.32.09
    S jedne strane, u redu je da se Popboks bavi ovim fenomenom jer to spada u popularnu kulturu, mada opet, čemu? Da li slučajno Željko Mitrović čita Popboks i počeše se po glavi nakon čitanja? On čita samo izveštaje o gledanosti. Gde je dno našeg dna, da li uopšte ima smisla muljati po tom mulju? Moj odgovor je to da sam izbrisao TV Pink i sve ostale pinkoidne televizije iz memorije mog TV aparata, da ih ne gledam ni na kratko dok menjam kanale. A na Popboksu želim da čitam samo one stvari koje mogu da mi oplemene duh.
  • Gravatar for ovaj...
    ovaj... (gost) | 11.11.2012. 18.40.33
    ...vi ste kanda neki novi ovde? zvonki zov treša je jedna od konstanti među popboksovim saradnicima - još od senke pajić, darija stajića, pa preko artukovića, još aktivnog marka nikolića i još mnogih drugih. i to su sve bili kvalitetni poslenici popboks reči, uključujući i šarmantnog đapeta, tako da ne kontam ove emo izlive.
  • Gravatar for Jovan Ristic
    Jovan Ristic (gost) | 11.11.2012. 21.50.31
    Preljubnici su treš-kokošinjac. Svet ima svoju tačku gledišta, a Popboks svoju. U percepciji je poenta, ne u temi. Dajte još ovoga, samo maalo duže :-) I da - TREŠ ILI SMRT!
  • Gravatar for Cazzo di ferro
    Cazzo di ferro (gost) | 12.11.2012. 02.07.35
    Verujem da srpski hipsteri uživaju u ovakvim emisijama, tako da smatram kako je sasvim legitimno o tome da se piše i raspravlja ovde!
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 14.11.2012. 02.50.53
    Karamelini radovi su definitivno manji trash od poslednjeg singla Darkwood Hadzimanov benda.
  • Gravatar for sasaa
    sasaa (gost) | 20.11.2012. 18.11.16
    mene najvise zabrinjava sto takvu djubrad od emisija gledaju i najmladja deca (klinac moje sestre od 3 god npr prepoznaje karamelu na tv), i sto se poistovecuju sa njima, umesto da gledaju emisije o zivotinjama ipi prirodi na primer, to je strasno kuda to vodi
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi