Popboks - SAJAM KNJIGA 2012 – BRZE PREPORUKE - Slovo po slovo... palača [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 18.10.2012. 08:47 · 4

SAJAM KNJIGA 2012 – BRZE PREPORUKE

Slovo po slovo... palača

Hrišćanska dogma uči da  je pogrešno želeti ono što već nemamo, ali ponekad su izazovi naprosto odveć snažni. Evo, pred nama je još jedan Sajam knjiga u Beogradu (21-28. oktobar) i uz sve zamerke koje mu uglavnom opravdano možemo uputiti, ponuda je, premda je reč o još jednoj u podužem i sve dužem nizu kriznih godina, sasvim primamljiva. Stoga, eto razloga za ovaj tekst kao jedan mogući izbor iz siline novih naslova udarnih nam izdavačkih kuća

Zoran Janković

Iz brojne ponude Lagune, kao najagilnijeg ovdašnjeg izdavača, tako, možemo izdvojiti Dosije K. Nobelovca Imrea Kertesa, novi tom Zagonetnih priča Uroša Petrovića, obimno-izdašnu romansiranu istoriju nastanka i evolucije Njujorka iz pera Edvarda Raderfurda, Putovanje jednog slona još jednog nobelovca Žozea Saramaga i dokumentarističku prozu zasnovanu na istinitim događajima iz Drugog svetskog rata pod naslovom Nepokoren, iza koje stoji majstorica ovog podžanra Lora Hilerbrand.

Katalog Geopoetike je bogatiji za nekoliko istinskih vrednih izdanja poput Gvidove mape zasnivača koncepta geopoetičkih lutanja Keneta Vajta, Fani i Aleksander Ingmara Bergmana, Priča o gospodinu Kojneru Bertolda Brehta, Kosmpolite Aleksandra Genisa, a posetiocima Popboksa, sva je prilika, najprivlačnije će zazvučati Priče iz Los Anđelesa, zbirka labavo povezanih priča koja nam daje šansu da odmerimo pripovedaćko umeće Raja Kudera.

Zrenjaninska Agora je priredila Daj mi svoje srce, još jednu zbirku priča velike Džojs Kerol Outs, a tu su i Sveci i grešnici, priče Edne O'Brajen, kao i Drugi vetar Pavela Krusanova i Svaka treća misao, roman Džona Barta. Beogradska Booka, pak, na predstojećem Sajmu predstavlja dva krajnje privlačna izdanja – Tvrđavu samoće, bez sumnje najambicioznije i najuspelije dosadašnje delo sve boljeg i boljeg Džonatana Letema i novi prevod klasika Kad jaganjci utihnu Tomasa Harisa (evo zgodne prilike da malo predahnemo u ovom tekstu zasićenom informacijama i kratko se podsetimo briljantno urnebesnog prevoda ovog romana u slučaju jednog od piratskih izdanja iz devedestih – Tišina Lambovih!).

Za ljubitelje filozofije, humanistike i teorijske misli Karpos Books je priredio nekoliko moćnih mamaca – Žižekovu studiju Kako čitati Lakana, kao i „rođačku“ studiju Lakan Pol-Lorana Asuna, Boje sećanja Mišela Pasturoa, Potvrda ličnosti, poternica, lična isprava i kontrola u srednjevekovnoj Evropi Valentina Grebnera, a tu su i poslednji u nizu grčkih putopisa Lorensa Darela Prosperova pećina: Vodič kroz krajolik i običaje ostrva Krfa, Elektronski mediji i kraj kulture pismenosti Maršala Mekluana i jedno istinski kapitalno izdanje Ostaju samo zagonetka i tragedija: Spisi o Hadrijanu.

Katalog Čarobne knjige osnažen je nekolicinom privlačnih izdanja. Tu su novi prevod Regtajma, znamenitog dela E. L. Doktoroua, friška skandinavska senzacija Pre nego što izgorim Gautea Hejvola, te biografski roman Limonov značajnog francuskog prozaista Emanuela Karera o i kod nas popularnom piscu Eduardu Limonovu (Ja, Edička), a posebnu pažnju privlači raskošno opremljeno izdanje Srpske narodne bajke za decu XXI veka, među čijim koricima prebivaju nova viđenja starih srpskih priča, sada u viđenju Dragana Velikića, Davida Albaharija, Aleksandre Glovacki, Otoa Oltvanjija i Darka Tuševljakovića, a sve to  praćeno izvanrednim ilustracijama grupe najsprerstižnijih ovdašnjih ilustratora među kojima su možda, šire gledano, najpoznatija imena Alekse Gajića i Željka Paheka.

U ponudi beogradskog Rendeta izdvajaju se potencijalni hit Diler i smrt Marka Vidojkovića, kao nastavak avantura glavnog junaka romana Kandže, te izrazito šarmantni roman o lutanjima i stripu Nesreća i stvarne potrebe Ivančice Đerić, Zimsko putovanje nobelovke Elfride Jelinek, te nova zbirka priča Miljenka Jergovića Pas, čovjek, mačka i novi roman Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela. Dereta se, pak, uzda u reizdanje sjajnog Beograda za ponavljače Bogdana Tirnanića, a tu su intrigantni romani Beležnica moga oca Kadera Abdolaha i Kraj sveta T. K. Bojla, još jednog lova na neuhvatljivo-primamljivi duh prave amerikane.

Arhipelag se i dalje obraća ozbiljnijoj i čitalačkoj publici spremnoj da pruži šansu novim imenima, a u tom smislu privlačno deluju Hladni ljubavnik flamskog autora Huga Klausa i Ekuator Dimitrija Bikova, dok oni koji idu na sigurno mogu biti zadovoljeni novim izdanjima iz baštine Danila Kiša, kao i francuskom trilogijom Milana Kundere (u koricama jednog izdanja pohranjena su tri Kunderina „francuska“ romana – Usporavanje, Identitet i Neznanje). Tu je intrigantna zbirka eseja Kriza je grupno putovanje u kojoj temu sveopšte planeterane krizu promišljaju značajna pera poput Karlosa Fuentesa, Davida Grosmana, Čarlsa Simića, Klaudija Magrisa... Za one koji su propustili, a mame ih takva izdanja, tu je jedno Arhipelagovo ranije izdanje iz tekuće godine – Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968., za koje je zaslužan Aleksandar Raković.

Za sam kraj još jedna dobra vest – zahvaljujući Službenom glasniku srpska književska ponuda je uoči Sajma knjiga bogatija za jedno remek-delo bez daljnjeg – novi (i veoma nadahnuti) prevod Bogorodice od Cveća Žana Ženea. Pravo blago za kraj ovog pregleda. I ovde dolazi završna tačka. Naprosto, negde mora. 



Komentari

  • Gravatar for ana
    ana (gost) | 18.10.2012. 16.59.41
    Bravo! Baš mi je to ovako nešto trebalo!
  • Gravatar for Bora
    Bora (gost) | 19.10.2012. 02.22.05
    Hvala na preporukama...eh, da je i toliko para.
  • Gravatar for sič
    sič (gost) | 26.10.2012. 00.27.41
    jel po Zimskom putovanju Jelinekove snimljen film istog naziva iz 2005/06?
  • Gravatar for Muvees
    Muvees (gost) | 27.10.2012. 20.49.37
    Nije.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike