Popboks - AMERIČKO-KANADSKO TV LETO - Rikverc po glavi TV konzumenta [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 07.09.2012. 09:45

AMERIČKO-KANADSKO TV LETO

Rikverc po glavi TV konzumenta

Još jedno brzo premotavanje, valja nam se osvrnuti na staro sada kada nas čeka obilje novog gradiva (gotovo stotinu novih američkih serija koje u niskom staru čekaju prve dane jeseni)

Zoran Janković

The Newsroom

Kreator: Aaron Sorkin
Uloge: Jeff Daniels, Emily Mortimer, John Gallagher, Jr, Allison Pill, Olivia Munn
TV kanal: HBO

Nakon iznenađujuće slabe gledanosti i sijaset golemih problema u proizvodnji i recepciji sada već pokojne serije Luck iz radionice velikog Michaela Manna, HBO  je ostao samo sa jednom serijom naglašeno dramskog naboja i krupnijih autorskih ambicija. Srećom po emitera i publiku čast da pričuva oganj dopala je seriji iza koje stoji potvrđeni majstor Aron Sorkin. Autor serije Zapadno krilo i scenarista filmova Nekoliko dobrih ljudi i Društvena mreža ovaj put sročio je priču o radnoj i inoj svakodnevici zaposlenih u informativnoj redakciji fiktivne prestižne TV stanice. Bilo je, naravno, serija na ovu temu, ali Sorkin je već poduže garancija dostojanstvenih i promišljenih TV radova, pa i na poznate teme,  te u krajnjem zbiru The Newsroom dospeva u sam vrh aktuelne serijske ponude sa severnoameričkog tla. Sva je prilika da će mnogima zasmetati moralna čvrstina koja naprosto iz epizode u epizodu neizostavno čini srž bića junaka ove TV priče, ali Sorkin je već davnih dana poklonike i slučajne satelite navikao na tu postavku, te je pitanje da li se to uopšte i može navesti kao mana ove sasvim, sasvim dobre serije.

 

Political Animals

Kreator: Greg Berlanti
Uloge: Sigourney Weaver, Carla Gugino, Ciaran Hinds, James Wolk, Sebastian Stan, Ellen Burstyn
TV kanal: USA Network

Po donekle sličnom terenu (terenu visoke politike i niskih strasti, te povremenih krupnih interesa) kreće se i serija Political Animals. Najavljena i izvedena u formi mini-serije od šest epizoda, ova serija će, to je sada već gotovo izvesno, doživeti i nastavak, odnosno barem još jednu sezonu. Ovaj naslov se iz ponude ističe činjenicom da je glavna uloga dopala i dalje očaravajućoj Sigourney Weaver, kojoj je ovo prvo poljavljivanje u TV serijama. Na planu zapleta reč je o donekle zamaskiranoj priči o Hilary Clinton, na čije prilike neodoljivo podseća ova priča o bliskoj saradnici trenutnog, a bivšoj supruzi prethodnog američkog predsednika koja čini sve da balansira između nameta visoke i zahtevne državničke funkcije i problematične dinamike porodičnijh odnosa i nasrtaja medijskih ajkula. Serija otpočinje dosta dobro, zanimljiv odnos se uspostavljava između glavne junakinje i nenaklonjene joj novinarke (izvanredna Carla Gugino), glumci u epizodama su sjajni, ali nedopustivo često priča biva nepotrebno zasapunjana, što škodi i osnovnoj postavci i prvobitnom tonu i ciljanoj i početnoj ideološkoj polemičnosti priče.

 

Anger Management

Kreator: Bruce Helford
Uloge: Charlie Sheen, Selma Blair, Shawnee Smith, Daniella Bobadilla
TV kanal: FX

Već na papiru ovaj sitcom je dvostruko zanimljiv – reč je o povratku prokazanog Charlija Sheena na TV ekrane (nakon silnih muka sa Dva i po muškarca), kao i spin-off-u istoimenog filma sa Adamom Sandlerom i Jackom Nicholsonom. Sheen ovde nastavlja Sandlerov lik – glavni junak je bivša zvezda ragbija koji nakon problema sa kontrolom besa sada i sam biva terapeut specijalizovan za pitanja kratkog fitilja i pasivne agresije. TV pakovanje Anger Managementa jer čedo rutinersko-kalkulantskog pristupa reciklaži starih ideja i kretanja u okviru izvodljivog. Charlie Sheen je ovde (sasvim očekivano) na auto-pilotu, sama priča baš kao i komične situacije u koje Sheen, njegovi pacijenti i porodica upadaju kreću se u okviru predvidljivog. Valja naglasiti da je podosta referenci na Sheenovu privatnu narav, te da je humor starog kova, te će ova serija ponajpre biti i ostati privlačna onima koji ne mogu da prebole izgon Charlija Sheena iz prethodnog mu TV rada. Ostale će verovatno odbiti suštinska arhaičnost ovde primenjenog pristupa sitcomu sadašnjice, baš kao što će ih možda i zbuniti apartnost ove u odnosu na serije koje su već deo ponude kanala FX, inače specijalizovanog za provokativnije i atipičnije TV sadržaje.

 

Perception

Kreatori: Kenneth Biller, Mike Sussman
Uloge: Eric McCormack, Rachael Leigh Cook, Kelly Rowan, Arjay Smith
TV kanal: TNT

Korak, zapravo nekoliko krupnih koraka u pravcu arhaičnosti otišli su kreatori ove serije. Perception je detektivska misterija nastala u svetu koji nije ispratio niti je osetio tektonske poremećaje koji su potresli svet američke serijske TV ponude. Ovo je ziheraški neinventivna aproprijacija dosta toga mnogo puta viđenog i Perception se zapravo najjednostavnije može predstaviti kao prost zbir matrica korišćenih u serijama The Gifted Man i Mentalist, te u poslednoj britanskoj TV inkarnaciji Sherlocka, kao i u mikrokosmosu CSI  franšize i mnogobrojnih joj derivata. Onda ni ne čudi što ova priča o univerzitetskom profesoru psihologije (a krajnje asocijalnoj ličnosti) koji pomaže policiji u istraživanju komplikovanijih zločina deluje zbunjujuće nenadahnjujuće i što joj kanda sled brzi, a pravičan sumrak. Tu ni šarm McCormacka koji će i bez Grace ipak zauvek ostati Will, a ni pojava nekadašnje indie-kraljice Rachael Leigh Cook preterano ne pomažu.

 

Continuum

Kreatori: Simon Barry
Uloge: Rachel Nichols, Victor Webster, Erik Knudsen, Stephen Lobo
TV kanal: Showcase

Nema sumnje da se izvesna doza narečene arhaičnosti da staviti i na dušu nove kanadske serijske mini-senzacije Continuum, ali, srećom, ovo je arhaičnost koja nije lišena šarma i koja je u funkciji ipak dovoljno zanimljive priče i primerenog joj opšteg tona. Rachel Nichols (koja je i u Hollywoodu ostavila primetan trag, pre svega ulogama u ostvarenjima G. I. Joe i Zvezdane staze) ovde tumači policijsku istražiteljku koja silom prilika bude prebačena u prošlost gde mora da uđe u trag otpadničkoj grupi anarhista i zločinaca kako bi spasila svoju i egzistencije sebi bližnjih u budućnosti iz koje je greškom izgnana. Naravno, ovo je premisa kojoj manjka osnovne svežine, ali na nivou konkretnog postignuća Continuum ostavlja povoljan utisak, jer priča je dovoljno dinamična, Nicholsova seriju bogati dostojanstvenom glumom, a CGI ruho je pristojno izvedeno, dok retro-štimung lako prirasta za srce žanrovski ostrašćenijih i onih slabih na kanadsku brzopoteznost kakvu pamtimo iz prve TV inkarnacije Nikite



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike