Popboks - NIKOLA ČUTURILO ČUTURA - Tu i sad [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.08.2012. 11:00 · 4

NIKOLA ČUTURILO ČUTURA

Tu i sad

(PGP RTS)

I pre prvog poslušanog tona, ovaj se album nameće kao dvostruka retkost - Tu i sad je glavnotokovski, gitarski usmeren album koji, uz to, stiže do publike u fizički opipljivom (CD) pakovanju

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10

 

Na više mesta u svojoj autobiografiji (Uživo) Miša Aleksić pun je reči hvale za sviračko umeće i divnu ličnost Nikole Čuturila Čuture. I kada se podvuče crta ispod učinka još jednog Čuturinog povratničkog albuma upravo se gotovo opipljiva dobronamernost i davnih dana potvrđena sviračka kompetencija nameću kao prevashodni kvaliteti i odrednice. 

Album Tu i sad (PGP RTS, 2012), na to se, poštenja radi, već na samom početku ukazati, izneverava drugomopenutu odrednicu iz naslova (sad), jer ovo izdanje ponovo, a nimalo iznenađujuće, predstavlja Čuturu zanetog starozavetnim glavnotokovskim gitarskim zvukom sa jakim korenima u nasleđu bluesa i hard rocka davno prohujalih dana.

Album otvara Beograde u kojoj gostuju braća Jelić, i ova pesma u dobroj meri zbunjuje jer ostavlja jak utisak da je reč o zapravo pesmi Yu Grupe zaturenoj na novom Čuturinom albumu. Pesma (na planu melodije) donosi i diskretan upliv etno zvuka, dok rime zastaju u glibu toponimski-lokalpatriotskih opštih mesta poput „Beograd, mesto za sve, svoju dušu daće svakome, sve dok  voda teče Dunavom i Savom“: Sledi skočni, ali ipak nedorečeni blues Zabadava u kojem Čutura lamentira nad nesnađenosti pristojnih ljudi u vremenu i okruženju koje popočivaju upravo na otvorenoj negaciji baš te pristojnosti. Prvu trećinu albuma zatvara blago razgnevljena verzija krunskog hita Nikole Čuturila Voli me (ovde preimenovana u Voli me (po drugi put), a ova repriza se čini izlišnom pošto ovo aranžmansko prepakivanje nije uspelo da zatomi power pop srž ove zgodne numere.

Autorefleksija (ovde samo u tekstaualnoj ravni) je prisutna i u narednoj Budi se koja nudi revizinistički osvrt na tradicionalistički pop-rock zvuk osamdesetih u viđenju beogradske/srpske škole, i mora se priznati da ovako dosledno u delo retro-zahvat nije bez šarma i smisla. Slična dijagnoza (mada u manjoj meri) može izreći za Sećanja, obradu jednog od tihih klasika Nemečekove Pop mašine), koja o istom trošku posluži za odmeravanje snaga između Čuture i gosta mu Vidoja Božinovića-Gingera i sva je prilika da je poklonicima ovakvog zvuka već samo taj spoj dovoljno ubedljivo pokriće za prisustvo ove pesme na Tu i sad

Hard rock razsviravanja, ojačanog bluzom i izvesnim mrakom koji je bio sugerisan, ali na kraju i izneveren u početnom Beogradu, ima i Čekamo jutro (gde si sad), na koju se naslanja ipak ubedljivija i osobenija, melodična i (u emotivnoj ravni) uverljiva I ovaj dan u kojoj će Čuturi pripomoći Bora Đorđević. Ruku na srce, dosta povoljan utisak koji ostavlja ova u biti sasvim jednostavna pesma u značajnoj meri počiva u gotovo potpunom odsustvu slično orijentisanih pesama u široj ponudi srpske pop-rock sadašnjiice. 

 Reklo bi se da pri kraju ovog izdanja Čutura ostaje bez daha i ideja te Ja dugo ne znam i nepotrebno oratorijumski razglobljena Sanjam da je bolje, osim sviračke veštine koja je bila aksiom i pre prvog poslušanog tona na ovom albumu, ostavljaju pobled utisak. A album u celini ostavlja utisak polovično uspelog poduhvata (donkihotovske misije obnove mainstream gitarskog pop-rocka) i prvenstveno podseća koliko nam zapravo fali zdravog, takoreći pešačkog gitarskog zvuka, nažalost, ipak pre u izdanju u kom smo na Čuturu svikli u pluskvamerfektu srpko/jugoslovenskih osamdetih/ranih devedesetih godina veka za nama nego u verziji za ovu 2012.



Komentari

  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 22.08.2012. 20.53.17
    meni se ova "beograde" bas svidja, odlicno receno- kao da je neka do sad neobjavljena pjesma yu grupe. jeste, taj predrefren malo bezveze, ali svirka je super, bas vozi....a nije ni tekst toliko losh. nista posebno ali ne zasluzuje da bude popljuvan (osim spomenutog predrefrena, koji jeste los)
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 23.08.2012. 20.25.08
    strofa ista kao pesma Zastave Parnog Vajlka...
  • Gravatar for 1000LepihStvari
    1000LepihStvari (gost) | 19.09.2012. 20.10.51
    Kako rekoše nekada davno za Black Crowes album Amorica,''treba da im se desi pank'',tako i ovoj ploči trebalo bi da se dese,pa na primer, slovenačke Tožibabe.
  • Gravatar for sasa
    sasa (gost) | 20.11.2012. 19.33.11
    Umesto da budemo zahvalni sto se pojavilo jos jedno kvalitetno izdanje koje nam vraca toliko potreban duh pravog roka osamdesetih, mi se i dalje trudimo da ga pokopamo sto vise. Od mene cista desetka za kvalitet, jos i vise za trud, velikog umetnika Nikole
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.