Popboks - USPON MRAČNOG VITEZA – Cristopher Nolan - Ide maca oko tebe [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.07.2012. 08:33 · 13

USPON MRAČNOG VITEZA – Cristopher Nolan

Ide maca oko tebe

Nolan svojim navodno poslednjim filmom u trilogiji o Mračnom vitezu uspeva u svojoj nameri da celu priču zaokruži. Ali po koju cenu?

Sofija Vuković

Ocena:
7


7/10

Originalni naziv: The Dark Knight Rises
Scenario: Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Uloge: Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Anne Hathaway, Tom Hardy, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt, Morgan Freeman
Žanr: Superherojski
Trajanje: 165 min
Proizvodnja: SAD, 2012.

 

Još od svog prvog filma o Betmenu, Cristopher Nolan nam je stavio do znanja da će kvazi-intelektualna pretencioznost i često usiljena ozbiljnost  biti ključni elementi njegove trilogije o ovom popularnom superheroju. Njegov Betmen (Bale) je i u prvom delu kao lik bio nesnošljivo depresivan i pun samosažaljenja, a šta mislite šta mu se desilo sada, osam godina pošto je izgubio voljenu ženu (i samim tim sve do čega mu je stalo) i poluuspešnom okršaju sa Džokerom? Ako je Mračni vitez bio izuzetno uspeo film, to svakako nije zbog Betmena. Brus Vejn će i sada, kao i u prethodnom nastavku, navući gumene helanke tek kada postane jasno da će ako to ne uradi ceo grad biti uništen.

Izvor uništenja ovoga puta je Bejn (Hardy), čiji su ciljevi i metode dosadno slični Džokerovim. Čini se da se Nolan terorizma i anarhije plaši više od svega, ili jednostavno podilazi prosečnom američkom gledaocu. Ni jedan njegov negativac nema nikakvu uverljivu motivaciju. Svi oni žele da u Gotamu poseju haos i smrt, ali zašto? Gde su tu traume iz detinjstva, socijalna nepravda, nesrećna ljubav, klasična opravdanja svih zlikovaca, od Grendela do Dart Vejdera? Nema ih, dragi čitaoci, nema, i nemojte im se ni nadati. Ledgerovom Džokeru je to davalo originalnost i snagu, taj nedostatak porekla i bilo kakvog vidljivog cilja. Njega je to obeležilo kao lik. Ali dok gledajući Uspon mračnog viteza ponovo budete slušali kako je Gotam truo iznutra i to sve treba srušiti pa preorati pa izgraditi ponovo, nećete moći a da se ne zapitate – a šta se to tebe tiče, rođače? Ko si ti i odakle se? Zašto te interesuje Gotam kad si očito iz neimenovane azijske zemlje u kojoj se Vejn nekada kalio kao borac protiv zla? Nolan je i ranije umeo da omane kada je motivacija likova u pitanju (hint: Početak), samo što to obično zabašuri prekomplikovanim zapletom i spektakularnim efektima, što je i ovde slučaj.

Takođe, svima nama koji nismo odrasli u kapitalizmu belih kragni zasmetaće očito nipodaštavajući stav prema običnom narodu kojim ovaj film odiše od početka do kraja. Kada siromasi Gotama u jednom trenutku vođeni svojim surovim poglavicom počnu da rasturaju raskošne vile i hotele i izbacuju kroz prozor trule bogataše, svako ko nije odrastao u svili i kadifi će osetiti bar mrvu saosećanja. Nolan ne propagira socijalnu pravdu već prosvećeni apsolutizam – šta ima narod da razmišlja kad su tu blagonakloni diktatori Brus Vejn i Miranda Tejt (Cotillard) da misle umesto njih i obezbede im bolju budućnost.

Ipak, da se ne biste pitali otkud ova sedmica odozgo, ovo su sve problemi koji mnogima neće smetati. Zaplet je suvisao i, kao i obično kod Nolana, dosta zgusnut, tako da je film vrlo uzbudljivo gledati. A ako Baleov Brus Vejn i ne izaziva preterano saosećanje u gledaocu, više dobijate želju da ga išamarate i postavite na noge, za srceparajuće momente zadužen je očekivano maestralni Michael Caine u ulozi batlera Alfreda i Gary Oldman kao ostareli komesar Gordon. Ono što filmu daje preko potrebnu svežinu je Anne Hathaway – kradljivica dragulja Selina Kyle, očito zamišljena više po ugledu na holivudske dive zlatnog doba (Hedy Lamarr, na kojoj je lik Žene-mačke originalno zasnovan) nego na ranije filmske inkarnacije, što joj, zadivljujuće, daje novu dimenziju, mada je zanimljivija u uniformi služavke nego u trikou od poliuretana u koji je kasnije uguraju. Njoj se u krađi simpatija i filmskog vremena od naslovnog junaka pridružuje srčani John Blake (Gordon-Levitt), koji nas podseća kako razmišlja i postupa pravi heroj.

Na kraju treba naglasiti da se Nolan zaista potrudio da zaokruži svoju betmensku trilogiju, što je za pohvalu s obzirom na to da je sigurno bio pod pritiskom studija da snima još i još i još. Lepo je videti da je ovaj serijal o Betmenu dobio dostojan kraj, za razliku od prethodnog.



Komentari

  • Gravatar for 9dots
    9dots (gost) | 30.07.2012. 15.47.47
    Sofija, kako je ovo završnica trilogije, treba je posmatrati kao deo celine. Tako za motivacije likova, tipa Bane-a treba gledati izvan okvira ovog filma. Probaj da se setiš ili pogledaj "Batman Begins" u kome je nedvosmisleno predočeno šta je to što gura League of Shadows kroz vekoce, koja je njihova misija i samim tim svrha postojanja. Bane je samo trenutni zupčanik u njihovom mehanizmu koji se okreće vekovima. E sad, ta konekcija njega sa Ligom jeste malo tanka, ali postoji. Ne bih dalje, da ne spoil-ujem film ljudima koji ga nisu ni pogledali. Takođe, krhko stanje Betmena, kojeg treba išamarati :) ne treba da te čudi, jer je to samo produžetak momenata iz stripa. Podsetiću te da je Betmen jedini superheroj koji to nije. Čovek, sa treningom i novcem, ali samo čovek. Svako dobro.
  • Gravatar for SaleX
    SaleX (gost) | 30.07.2012. 16.39.08
    9dots je to lepo sročio.
  • Gravatar for tozza
    tozza (gost) | 31.07.2012. 00.09.34
    bravo za 9dots. kao sto je lijepo rekao" betmen je jedini superheroj koji to nije", pa da se nadovezem: ovo je jedina superherojska trilogija, koja to nije. svaki film sa nekim bekgraundom van celuloidne trake (tipa radjen po stripu, knjizi itd) ima zadatak da priblizi pricu publici koja nije citala djelo po kojem je film nastao (niti mozda ima namjeru) a istovremeno i da zadovolji ukus hard core fanova. samo se sjetimo frke medju tolkinovcima koja je nastala zbog izbacivanja toma bombadila u gospodaru prstenova. nekad to uspije na solidno visokom nivou (ne mogu bas svi hc fanovi biti odusevljeni ekranizacijom niti svi "obicni" gledaoci da puste masti na volju i ako nista izmisle sopstveni bekgraund ako vec nece da procitaju djelo), nekada ne uspije. ovaj film je u velikoj mjeri uspio, iako bih a, kao fan serijala imao sigurno neke stvari da iskritikujem koje nisu "by the book" ...no to je sekundarno. dobili smo dostojnu ekranizaciju, i vise nego dostojnu. to je jedino vazno. ovo nije ni doktor zivago ni njemu slicni filmovi, niti je strip imao pretenzije da stane rame u rame sa "tihim donom" npr. strip scenu u 98% slucajeva mozemo podijeliti na dvije zasebne cjeline i jedan podskup: predominantne glupe romane za razbibrigu i stripove sa ozbiljniom tematikom koja mozda nije intelektualno najdublja, ali korespondira sa drustvenim naukama u nekom ozbiljnijem smislu pop kulture (koliko pristup npr filozifiji sa stanovista pop kulture moze biti ozbiljan) ...u ovoj drugoj cjelini, poseban podskup su oni stripovi tj autori koji u vecoj ili manjoj meri stvarno uspjevau u tome, od garth ennisa preko warrena ellisa, do frenka milera i naravno najludjih od svih - moebiusa i alana mura. betmen trilogija, obavezno pogledati. za dodatno znanje, procitati i stripove, i to ne samo stripove ove trilogije
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 31.07.2012. 21.43.18
    @9dots "spoil-ujem"? Think-ovao si na build-in-ovanje spojlera? Koje samaranje... pardon, slap-ovanje, da ne kazem proshit-ovanje.
  • Gravatar for 9dots
    9dots (gost) | 01.08.2012. 00.03.35
    Ćao dr, jeste, koristim engleske reči. Ne volim punjenu papriku, nisam gledao rukomet protiv Hrvata i ne mislim da je Golf najbolji auto na svetu. Eto. A sad o filmu.
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 01.08.2012. 20.17.23
    @9dots Ne znam kakve veze ima punjena paprika, rukomet i golf dvojka sa potpuno nesuvislim hipsterko-pozerskim poenglezivanjem srpskih reci, ili posrbljivanjem engleskih, ali nije ni bitno. O filmu ako i kad ga budem watchovao.
  • Gravatar for @dr
    @dr (gost) | 03.08.2012. 02.25.12
    generalno i ja sam protiv "poenglezivanja" kako ti to rece, ali je cinjenica da su nam neke rijeci jednostavno usle u svakodnevni govor, tako da osim sto spolujemo film, takodje lajkujemo na fejsbuku- ne znam nikoga ko upotrebljava rijeci poput "e bas sam maloprije kliknuo na 'svidjamise' na tvom zidu. ja daunlodovane stvari sejvujem na hard disk...kad procitam ovu recenicu, moram da priznam da zvuci glupo, ali bi mi jos gluplje bilo da skinute stvari cuvam na tvrdom disku (?), mislim...koji je onda meki disk? kad nesto trazim, ne idem na trazilice nego na search ili po nashki "srch" :) slazem se , i ja se smijem dijasporskim vijestima tipa da se klara divorsala od hazbenda a da sutra mora da drajva do mekanika jer joj se brejkala kara pa mora da je pofiksa....ali jednostavno, neki sleng je duboko usao u nas jezik...pocevsi od same rijeci "COOLiranje" stoga, rado bih se slozio s tobom generalno, ali primjer "spojlovanja" je dokaz da postoje izuzeci. a o filmu sam vec rekao sve sto sam imao Tozza
  • Gravatar for Lana
    Lana (gost) | 05.08.2012. 04.46.31
    Lik Bane je jos jednom dokazao da ljubav moze biti najjaci motiv za sve.U njegovom slucaju da uprkos tome sto ga je zbog iste Ra's Al Ghul izbacio iz League of Shadows, on nastavlja misiju, zbog svoje velike ljubavi prema Mirandi, jedinom naslednicom Ra's Al Ghul/a koja sledi svoga oca pokusavajuci da ga osveti ubijajuci Betmena i unistavajuci Gotem.
  • Gravatar for Mirko i Slavko
    Mirko i Slavko (gost) | 08.08.2012. 19.48.05
    Film je odlicna zavrsnica trilogije, pa zamerke autora teksta nisu bas osnovane. Posebno teza da su ciljevi i metode Bejna i Dzokera "dosadno isti". Dzokerov cilj je haos, njegova motivacija je to sto on uziva u haosu, kako kaze i sam u jednom trenutku, on je agent haosa. Bejn to nije. On je placenik. Vojnik. Uprkos teatralnosti, on nije nista vise od toga. Njegov cilj nije haos u Gotamu, vec unistenje svega sto grad predstavlja. Osim toga, teza da Nolan propagira prosveceni apsolutizam olicen u blagonaklonim diktatorima Brusu Vejnu i Mirandi Tejt, pada u vodu cim Miranda objavi da je na u stvari Talia al Ghul, jer se ispostavlja da su sve odluke koje je Vejn doneo pogresne, pogotovo ona da Mirandi, poznatom filantopu, poveri veoma opasni projekat. Da li to znaci da Nolan propagira kako svi filantropi imaju skrivene ciljeve opasne po narod?
  • Gravatar for Nikoola
    Nikoola (gost) | 12.08.2012. 06.52.24
    badass Catwoman je ukrala show. odlican film, majstorski intrigantan kraj
  • Gravatar for elpaso
    elpaso (gost) | 14.08.2012. 16.47.53
    Film jeste za nijansu slabiji od Mracnog viteza ali je jos uvijek vrlo visoko iznad prosjecnog holivudskog spektakla(recimo moronskih Transformersa), Apsolutno vrijedan gledanja, mana generalno gledano jeste najslabije napisan scenario do sad, preglomazan i preambiciozan, sa viskom patetike i viskom likova(Alfred malo smara sa svojim placom o porodicnom betmenu o decici u autobusu i da ne pricam ali dobro trebalo je spektakularno zavrsiti triologiju i ganuti sve domacice). Zena macka fenomenalna, bejn takode odlican, Kristijan standardno solidan... P. S. bogami mi se cini da da Catwoman bolje izgleda u PVC kostimu nego u kostimu francuske sobarice
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 20.08.2012. 17.29.55
    Film je ubedljivo najslabiji u osvezenoj trilogiji, jedna dosadna i ravna linija bez pravog zapleta, razrade likova i zavrsnice. Gomila flashbackova na prva dva dela (bez ikakvog smisla), otuzni hepiend i mnogo bespotrebnih likova (Kejn, Oldman, Hatavej). Ono malo smisla sto je prica imala se raspada nakon scene na stadionu. Tu poentu gubi i Hardi, jedna od retkih svetlih tacaka filma, uz Levita. Sve u svemu, ovo nije ni do kolena ''Betmen pocinje'', a kamoli ''Mracnom vitezu''. Veliko razocarenje. Ne toliko kao ''Prometej'', ali u svakom slucaju veliko. 3/10
  • Gravatar for Disavra
    Disavra (gost) | 12.03.2013. 14.49.58
    Odrastao sam uz Betmena, sećam se kada sam gledao ¨prvog¨ betmena ( Michael Keatonu) u bioskopu sa ocem 1989. Betmen sa Michael Keaton je po meni neopisivo bolji da ne spominjem Tim Burtona-a kao režisera. Mnogo mi je jače i interesantnije odglumeo nego što ga je odglumeo Christian Bale. Iz tog razloga mi se ne dopada ni jedan nastavak betmena sa Christian Bale-om, i ako ga cenim kao glumca jednostavno mi nije bio uverljiv. Mogu još jedno da napomenem da je film tj. cela triologija blago rečeno dosadna u celoj svojoj dužini i efektima i jedno veliko razočaranje.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi