Popboks - ČUDESNI SPAJDERMEN – Marc Webb - Veb dizajn [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 26.07.2012. 10:21

ČUDESNI SPAJDERMEN – Marc Webb

Veb dizajn

U vremenu kada i Hari Poter teži da kaže nešto ključno o životu, vasioni i svemu ostalom osveženje je pogledati superherojski film koji sebe ne shvata previše ozbiljno...

Sofija Vuković

Ocena:
6


6/10

Originalni naziv: The Amazing Spider-Man
Scenario: James Vanderbilt, Alvin Sargent, Steve Kloves
Uloge: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Denis Leary, Campbell Scott, Irrfan Khan, Martin Sheen, Sally Field
Žanr: Superherojski
Trajanje: 136 min
Proizvodnja: SAD, 2012.

 

Ako prethodni serijal o Spajdermenu, poput dolepotpisane, niste voleli jer niste ljubitelj lika i dela Tobeya Maguirea, onda ste takođe jedva čekali da vidite kako će franšiza procvetati kada u crveno-plavi triko uđe smušeno-simpatični Andrew Garfield, široj publici poznat kao „onaj drugi“ u „onom filmu o Fejsbuku“. Mogu vam reći da se mladić izuzetno dobro snašao, čak bih išla toliko daleko da kažem da su primarna vrednost ovog inače ne mnogo originalnog ostvarenja sa nekoliko krupnih rupa u scenariju prijemčive izvedbe gorepomenutog i srcelomke Emme Stone u ulogama srednjoškolskog Petera Parkera i njegove prve ljubavi Gwen Stacey. 

Garfieldov Spajdermen je pogubljeni tinejdžer koji svoje novootkrivene moći u početku vidi striktno kao zabavu, a zatim kao alat da ispadne šmeker u školi, što je zaista logično za nekog ko ima 17 godina i odjednom je otkrio da može da se penje po zidovima. Mada te moći u početku koristi uglavnom za lične interese, Parker će do kraja filma shvatiti da „uz veliku moć ide i velika odgovornost“, kako se to kaže u klasičnim stripovima o ovom tinejdž superheroju, i stati na put čudovišnom Gušteru, u dirljivom tumačenju britanskog majstora glume Rhysa Ifansa, koga je zaista divno gledati u ne-komičnoj ulozi, za promenu.

Problemi nastaju kada obratimo pažnju na brojne nedovršene linije priče, koje će se pretpostavljam postepeno razjašnjavati u nastavcima, ali koje ovaj film kao takav čine dramaturški nezaokruženim. Pošto je Parkerova inicijalna motivacija vezana za jednu od tih misterija, neuverljivo je da ona toliko gubi na značaju do kraja filma, da on kao da potpuno zaboravi na to. Takođe, na nivou vizuelnog, svima dobro poznati kostim je mogao biti i originalnije redizajniran, dok je CGI Gušter sve vreme iritantno neuverljivo animiran. 

Sve u svemu, uprkos određenim propustima,  Čudesni Spajdermen će uspeti da podgreje ovu franšizu i pruži fanovima kvalitetnu letnju zabavu.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi