Popboks - Brano Jakubović (Dubioza kolektiv) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ukus poznatih · 10.07.2012. 09:14 · 10

Brano Jakubović (Dubioza kolektiv)

Brano Jakubović o emisiji Radio gerijatrija i Gej areni, kao i zašto bi na večeru pozvao Slobodana Miloševića, Franju Tuđmana i Aliju Izetbegovića

Popboks

 

 

Omiljeni album i pesma?

Ako čovjek ima omiljeni album ili omiljenu pjesmu, to znači da površno sluša muziku.

Koncert koji ćeš uvek pamtiti?

Prvi koncert na koji sam otišao. Bila je 1993. i prvi ratni koncert na kojem je sviralo nekoliko sarajevskih bendova bio je organizovan u jednom podrumskom prostoru. Zvijezde večeri i ujedno i posljedni bend koji je nastupao bio je Sikter. Kada su izašli na improvizovanu scenu samo su rekli: "Dobro veče", a onda je crk'o agregat za struju. Tada sam naučio da svirati posljednji ne znači da si zvijezda večeri.

Omiljeni film?

Slabo ti ja te filmove... uvijek zaspem na pola.

Omiljena knjiga?

U posljednje vrijeme se vraćam klasicima koje valjda treba da "obiđem" svakih par godina. Trenutno ponavljam Derviš i smrt.

TV/radio emisija?

Na Studenskom E.F.M. radiju ide emisija koja se zove Radio gerijatrija, koju uređuje i vodi izvijesni čika Bogi. Sjedi čovjek u studiju i svaki dan polako priča o nekoj temi iz svakodnevog života. Konačno normalan čovjek za mikrofonom koji govori smisleno i polako i bez onog namještenog dubokog glasa koji bi svaki radijski voditelj želio da ima. Nedavno je bila emisija o Karibima, istoriji otoka, njihovoj kulturi, rumu i svemu što je uz to vezano. Svašta čovjek nauči uz čika Bogija.

Sajt koji pratiš?

U zadnje vrijeme izbjegavam većinu portala jer je to sada već postalo gore žutilo nego ono koje nas čeka u kioscima. Ta borba za klikove je postala nepodnošljiva. Jedan od rijetkih portala gdje je još uvijek bitan smisao napisanog je www.zurnal.info.

Hobi?

Štapic bobi!!!

Putovanje koje bi voleo da se ponovi?

Ima još toliko mjesta gdje trebam otići, da još uvijek ne razmišljam o nekoj reprizi.

Za koga navijaš? Kako? Ideš li na utakmice?

U sarajevskom naselju Otoka, u kojem sam se rodio, postoji klub koji se zove FC Olimpic. Naravno, to je klub za koji navijam. Od prije par godina igramo u Premijer ligi BiH i standardno smo dobri, obično sezonu završavamo na 5-6 mjestu na tabeli. Od prije par godina imamo i svoj stadion na kojem su sjedišta za publiku obojena u sve dugine boje. Naravno da su ovi navijači "velikih klubova" , Želje i Sarajeva odmah krenuli da se sprdaju pa je naš skromni stadion dobio nadimak Gej arena (kao sjedišta u duginim bojama ih podsjeća na gej zastavu). To me je nagnalo na razmišljanje trenutno sam u procesu formiranja oficijelne navijačke grupe FK Olimpica koja će se zvati "Pederi sa Otoke". Pošto sam osoba koja podržava borbu za prava LGTB osoba htio bih napraviti grupu koja bi na stadione donijela atmosferu sa recimo berlinskog gay pridea. Kada jednog dana ljudi u Sarajevu i ostalim dijelovima Balkana shvate da je besmisleno mrziti drugačije od sebe - tada ćemo na fudbalskim stadionima imati pravi festivalski ambijent, koji će biti potpuno drugačiji od ovoga što svaki dan gledamo na tribinama.

Pet istorijskih ličnosti koje bi pozvao na večeru?

Pozvao bih tri ličnosti: Slobodana Miloševića, Franju Tuđmana i Aliju Izetbegovića, da ih pitam koji je njima kurac i da im pljunem u tanjir.

Ko je tvoj alter-ego?

Vladimir Perić Valter

Šta voliš da misliš o sebi?

Volim da mislim da mislim.

Šta bi probao, a još nisi?

Vegetarijanske ćevape.

Psuješ li? Zašto? Kako?

Psujem kada god mi neko pomene one tri "istorijske" ličnosti.

Šta voliš u Sarajevu, a šta bi prvo promenio?

Volim biti u Sarajevu, a prvo bih promijenio sjedišta na stadionima Želje i Sarajeva, pa da imamo 3 gej arene, a ne samo jednu.

Da li si zlopamtilo?

Ma nisam ni pamtilo, a kamoli zlopamtilo. Malo memorije imam. Kad me žena pošalje u granap po 3 artikla, mora mi napraviti spisak.

U koga ili u šta veruješ?

Nisam ti od te filozofije...

Šta je, po tvom mišljenju, prava zena?

Prava žena je ova koja me šalje u granap.

Zbog čega se kaješ?

Kajem se što nikad nisam naučio da plivam Delfin stilom i što nemam tijelo k'o Bred Pit.

Ko je genije?

Nikola Tesla je genije.

Brano Jakubovic je...

Propali arhitekta koji je razgulio sa fakulteta nakon prvog kolokvija i odlučio da se okuša u nekoj lakšoj branši, pa je naivno izabrao muziku misleći da je tamo sve laganica, med i mlijeko. Na kraju ispade da u stvari arhitektura nije uopste teška...



Komentari

  • Gravatar for Dervo Sejdić
    Dervo Sejdić (gost) | 10.07.2012. 14.30.15
    jes' hađija. da nam je u Bosni viśe vakih.
  • Gravatar for prrr
    prrr (gost) | 10.07.2012. 20.02.29
    ah, taj bosanski sarm...mmmm
  • Gravatar for Vegetarijanski čvarci
    Vegetarijanski čvarci (gost) | 10.07.2012. 20.45.19
    Dubioza su federacijski Rage Against the Machine!
  • Gravatar for @prrr
    @prrr (gost) | 11.07.2012. 07.53.46
    uvijek je srbija sa nipodastavanjem gledala na BiH. zanimljivo je da je nas (jugoslovenski) prvi oskarovac(ostaje ti da izguglas koji) porijeklom iz bilece, BiH. poslednji za sad, takodje (nicija zemlja).naravno, jedini nobelovac s ovih prostora je takodje iz BiH. najbogatija srpkinja, koja zivi u kanadi, rodjena je u sarajevu, isto kao i najbogatija bosanka (bosnjakinja), a obe se nisu dobro udale nego su same zapocele poslove. najbogatiji i najuticajniji srbin u americi je branko tupanjac iz hercegovine. najpoznatiji muzicar (ili jedan od?) sa ovih prostora, je vodja benda koji je u istoriji srbije imao najposjeceniji placeni koncert. znas o kome se radi i znas da je iz sarajeva, isto kao i napoznatiji srpski (?) tj srbijanski reditelj koji se poslednjih godina odaziva na ime nemanja. dalje, kad kazes "posudje" vjerovatno ti je jedna od prvih asocijacija cepter. raspitaj se malo odakle je filip jankovic. sto se turbo folka tice, opet ono sto je brena, rodjena u bijeljini ostvarila,tesko da ce ceca. treba se helikopterom spustiti u bugarsku na stadion..a brena je iz istog grada odakle je i rekorder po broju odigranih utakmica za jugoslaviju, savo milosevic. sarajevski filmski festival ne treba ni spominjati...ah, naravno, to je politicka protekcija, a za manji uspjeh FEST-a naravno krivi su masoni, CIA, novi svjetski poredak i zavjere protiv srbije, nicim izazvane nepravedne sankcije itd. BiH je razorena ratom, a i danas je gotovo nemoguce zivjeti tamo zbog nacionalne netrpeljivosti izmedju tri naroda. ipak, ovi momci, uz zoster, prave evropske turneje i svugdje su dobrodosli. iskreno, ne bih volio da vidim srbiju u takvoj slicnoj situaciji. a i pored rata i svega, BDP BiH je neznatno nizi od ratom nerazorene srbije...a vi i dalje pravite viceve o glupim bosancima. nadam se da cete objaviti moj komentar. pozdrav od ponosnog srbina iz BiH.
  • Gravatar for @ponosnog (malim slovom) srbina iz BiH
    @ponosnog (malim slovom) srbina iz BiH (gost) | 11.07.2012. 13.15.58
    FYI: Lepa Brena je rodjena u Tuzli, a odrasla u Brckom! Ja nikad nikom ne bih pljuvao u tanjir, pa makar se zvali Alija, Franjo i Slobodan. obican Srbin iz Republike Srpske!
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 11.07.2012. 14.04.33
    @PONOSNI SRBIN IZ BIH Ovi tvoji argumenti su ko bosanski lonac, ali na potpisu ti cestitam!
  • Gravatar for prrr
    prrr (gost) | 11.07.2012. 17.14.39
    @ponosni srbin... Ne znam kako ti dodje do zakljucka o nipodastavanju. Lik je stvarno sarmantan i simpatican, a bosance posebno gotivim. znaci, komentar nema nikakve maliciozne namere. pozdrav!
  • Gravatar for zmanic
    zmanic (gost) | 19.07.2012. 19.15.32
    Znao sam da je Ok čim sam video kakvog psa čuva. Još ako je taj staf njegov svaka čast na odgoju).
  • Gravatar for Ćomi
    Ćomi (gost) | 26.07.2012. 01.49.02
    ubedljivo najdosadniji ukus poznatih do sada
  • Gravatar for Dobar znak
    Dobar znak (gost) | 29.08.2012. 12.46.32
    Ako čovek nema omiljeni album onda verovatno nikad nije preslušao Abbey Road.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.