Popboks - PROMETEJ – Ridley Scott - Ovozemaljci [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 12.06.2012. 09:12 · 14

PROMETEJ – Ridley Scott

Ovozemaljci

Najbolje će biti gledaocima koji nisu gledali ni jedan film o Tuđinu

Sofija Vuković

Ocena:
7


7/10

Originalni naziv: Prometheus
Scenario: Jon Spaihts, Damon Lindelof
Uloge: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Guy Pearce, Idris Elba, Logan Marshall-Green, Charlize Theron
Žanr: Naučna fantastika/Horor
Trajanje: 124 min
Proizvodnja: USA, 2012.

 

Najavljivan kao ne-baš-prikval-al-ima-neke-veze Tuđina (1979), Prometej dokazuje bar dve stvari. Prva je da je internet upropastio uživanje u filmovima, bar ovim glavnotokovskim, jer ogromna količina viralnog (i vrlo primamljivog) promotivnog materijala kakvu je ovaj film imao u gledaocima gradi horizont očekivanja koji je, ruku na srce, obično prilično teško dostići. Drugo, rediteljsko, glumačko i dizajnersko umeće ponekad (ali samo ponekad) i privremeno (ali samo privremeno) mogu zabašuriti i veoma krupne dramaturške propuste. 
Premisa je dovoljno intrigantna i svima poznata još iz trejlera: ljudski rod je rešio da se susretne oči u oči sa svojim potencijalnim vanzemaljskim tvorcima, i u vidu poznate nam Wayland korporacije šalje ekipu naučnika i pomoćnog osoblja na planetoid na kome se ta superiorna rasa navodno nalazi. Naravno, tamo neće naći ono što žele, već propast, smrt i beznađe, i pritom otkriti neke potpuno neočekivane stvari, koje bolje da su ostale nedirnute. 

Ima tu dovoljno smrti, sakaćenja, jezive scenografije i zlokobnih stvari, koje vrebaju iz tmine, da gledaoca sve vreme drže na iglama, a Scott ponovo dokazuje kako je, uprkos tome što ponekad ne zna da izabere baš najsrećniji scenario, izuzetno vešt reditelj. Toliko vešt da ćete tek kad izađete iz bioskopa početi da se pitate, „čekaj, kako sad ovo“ i „čemu onaj događaj“. On je takođe izabrao vrsnu glumačku ekipu, predvođenu Fassbenderom i Rapace, koji oboje briljiraju u svojim ulogama, mada se mora reći da, za razliku od Tuđina, koji je, pored toga što je vrhunski horor film, i brižljivo skrojena drama u kojoj ništa nije suvišno, ovde imamo preteran broj kartonskih likova koji samo postoje bez neke svrhe i koje je do sredine filma teško i razlikovati.
Treba reći i da, s obzirom na to da je Scott jednom prilikom izjavio kako Prometej nije prikval već nezavistan film koji samo „pozajmljuje malo Tuđinove DNK“, ovaj film izuzetno mnogo duguje toj franšizi, ne samo na nivou priče, već i na nivou vizuelnog i zvučnog dizajna, a da se pritom zaista ne može reći da je u pitanju pošten prikval jer im se kontinuiteti nikako ne mogu poklopiti, a većina pitanja iz filmova o Tuđinima i dalje ostaju bez odgovora. Ako, pak, odlučimo da ga posmatramo kao potpuno nezavistan film (što je moguće samo onima koji Tuđine nisu ni gledali), i dalje ostaje ogroman broj nelogičnosti i nedostatak motivacije u mnogim postupcima likova, od kojih, uzgred, zaista upoznajemo samo dvoje, od kojih jedan nije ni ljudski.

Dakle, iako je Prometej vizuelno fascinantan, uzbudljiv i vrlo prijemčiv prilikom gledanja, jasno je da će mnogi iz bioskopske sale izaći razočarani, što zbog filmova o Tuđinima kojima teži da parira (zanemarićemo Alien vs. Predator besmislice), što zbog pompezne i napadne medijske najave. Ipak, u moru ispraznih tričarija koje nam Holivud nudi na dnevnom nivou, prija povremeno se podsetiti šta je prava strava i kvalitetno snimljen naučno-fantastičan film, a Prometej u tome uspeva. Na kraju, zaista pomalo počinje da iritira činjenica da se svaki film ovog kalibra snima sa jasnom namerom da izrodi nastavke. Bilo bi lepo povremeno pogledati neki koji možda ima prostora za dalji razvoj priče, ali je dramaturški zaokružen. Kao Tuđin


Komentari

  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 13.06.2012. 19.53.47
    Ovo je jedan ispodprosecni film umobolnog scenarija, jedna ravna linija bez uzbudjenja, horora i potpuno neupecatljivom akcijom i kamerom. Likovi su plitki, nerazradjeni i potpuno anemicni, bas kao i potpuno neprimetna muzika. Gaj Pirs i Sarliz su potpuno bespotrebni likovi, a najvece razocarenje je dizajn, produkcija setova i specijalni efekti. 3D je poptuno bespotreban, a najava nastavak me iskreno uzasava. U jednoj recenici, Ridli Skot je pre 33 godine snimio 100 puta bolji film na vrlo slicnu temu sa daleko manje para i bez kompjutera, dok ce ''Prometej'' ce brzo biti zaboravljen...
  • Gravatar for Mare
    Mare (gost) | 14.06.2012. 00.00.27
    Kako kome...
  • Gravatar for MAKI
    MAKI (gost) | 14.06.2012. 14.26.51
    IL jako si preterao film uopste nije los i vizuelno je fantastičan čak je i ideja filma dobra.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 14.06.2012. 16.52.10
    @ Maki: Opisi tacno sta nije lose u filmu: Ideja? Prica? Kamera? Montaza? Atmosfera? Muzika? Likovi? Sta je vizuelno fantasticno? Inzenjeri? One bezglave zmije? Dzinovska lignja? Polu-alien na kraju? Ridli Skot je imao zicer, da nam pojasni poreklo klasike SF-horora, zapocne novu fransizu i dizajnira nove svetove i vanzemaljce, i narodski receno, promasio je zakucavanje. Da nisam odrastao na Alienu, Predatoru, Bladerunneru, Odiseji, Matriksu, mozda bi mi ovaj film bio prihvatljiv... Ovako, najniza moguca ocena i jedno od najvecih razocarenja u poslednjih 10 godina, u rangu sa nastavcima ''Matriksa'' i ''Predatorima''. Jos samo da upropaste ''Bladerunnera'', pa da ugasimo holivudsku kinematografiju... Ali to je samo moje misljenje, prihvatam da postoje ljudi koji su sve ovo drugacije doziveli. Pozdrav!
  • Gravatar for Jovan Ristic
    Jovan Ristic (gost) | 14.06.2012. 17.24.23
    IL jeste preterao u jednoj stvari - dizajn, produkcija i specijalni efekti su odlicni. 3D funkcionise kao "vest" dok ti se oko ne navikne, i najimpresivniji je u scenama leta kroz svemir i spustanja na LV233. Muzika mi je odlicna. Takodje, nisam siguran da je namera tvoraca bila da prave horor film, pa mi njegovo ocenjivanje u tom kljucu ne pije vodu. Ovaj film je hteo da bude nesto poput Odiseje 2001, ali je upao u zamku flertovanja sa Alienom, filmom na koji je hteo i nije hteo da se nadoveze. Umesto da bude dosledan proklamacija da ce Prometej biti film za sebe, sa "grandioznom novom mitologijom", Skot je u sustini ponudio malo toga originalnog. Prometej, nazalost, previse toga duguje Tudjinu i prosto izaziva da sa njim bude uporedjivan. A Tudjin je, znamo svi, poznat po NEMILOSRDNOJ napetosti. A napetost ovde umire onog trentuka kad radnja pocne da skakuce izmedju nekoliko nedovoljno razradjenih i definisanih opasnosti, pri cemu se likovi ponasaju protivrecno i nesuvislo. Problem je tim gori sto su ti likovi naucnici, a ponasaju se kao retardi. Tako se, nazalost, ponasaju i Inzinjeri, pa mi je tesko da poverujem u njihovu impresivnu inteligenciju. Tesko je identifikovati sa bilo kim u ovom filmu, a kad nema identifikacije, nema ni tenzije. Sa IL-om se, dakle, potpuno slazem u pogledu scenarija. Posle 45 obecavajucih minuta, zaista postaje umobolan, unizavajuci pre svega kredibilitet likova za koje se na pocetku cini da ce biti upecatljivi. Jedan podzaplet, koji dobija veliki prostor u filmu (dvojica izgubljenih inzinjera), komotno se moze odstraniti, dok je podzapet sa Vejlandom nerazradjen, zbunjujuc i nefunkcionalan, a upravo bi on trebalo da bude nosilac dubine u filmu. Glavna opasnost po posadu Prometeja i covecanstvo - crna tecnost - isuvise je nedefinisana a svemoguca. Preko nje je scenario pretrcao, ne davsi joj nikakvu realnu tezinu osim proklamovane. Ona se ne ponasa ni po kakvim pravilima, pa ju je tesko pojmiti kao istinsku opasnost zbog koje ce se i gledalac osecati ugrozenim. On se s njom nikada ne upozna, kao sto se svojevremeno upoznao sa razvojnim fazama tudjina. Prometej je jak na filozofiranju i proklamacijama a slab na uverljivom pokazivanju. Pripovedanje je lose. Centralne niti price, sa Dejvidom i Elizabetom So, nisu dovoljno dramaticne i osmisljene da ponesu film, i razvodnjene su preklapanjem sa drugim, znatno neuspelijim nitima price. Vikersova (Sarliz Teron) je tuzno neiskoriscena u smislu radnje a pojava Gaja Pirsa na brodu nije iskoriscena za nesto vise od banalnog iznenadjenja. A vidi se da se nesto vise htelo. Razradice se u nastavcima? Kakvo sranje od izgovora za ovakav zanatski pobacaj. Za prvih 45 minuta, lepe slike, tecnu montazu, dizajn, muziku, glumu Majkla Fasbendera, Numi Rapas i Sarliz Teron, par dobrih dijaloga i nekoliko scena koje prizivaju nekadasnju Skotovu genijalnost, Prometej od mene dobija peticu na skali od deset.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 14.06.2012. 18.00.09
    @ Maki: Film ne nudi nikavu novu i originalnu ideju. Sve to je na drugaciji (i mnogo bolji) nacin ispricano pre 33 godine. Ono malo smisla price se gubi nakon scene u medicinskoj kapsuli. Vizuelno je potpuno neubedljiv, pocev od Inzenjera, preko bezglave zmije, pa do diznovske lignje i polu-aliena. Jedino vredno pomena su hologrami, ali oni traju prekratko. Sam dizajn daleko zaostaje za npr. ''Avatarom'' koji je postavljen kao benchmark. Od novih planeta ne vidimo skoro nista, a atmosfera je vestacki posivljena da bi bila turobnija. Ovaj film moze biti zanimljiv samo ljudima koji nikada nisu gledali klasike SF-a, poput tog istog ''Aliena'', ''Predatora'', ''Odiseje'', ''Bladerunnera''. itd. Ukratko, ovo je jedan preskupi promasaj, koji ce otici na groblje SF abortusa, poput nastavaka ''Matriksa'', ''Transformersa'', ''Predatora''...
  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 14.06.2012. 22.06.36
    Najgore od svega je što je ovo preskup, gledljiv i u suštini banalan film koji proklamuje da se bavi velikim pitanjima. Da je B film, pa hajde. Ali ovde je suprotna situacija od one u Tuđinu. To je bio film B produkcije koji se iz petnih žila potrudio da izgleda kao film A produkcije. A kod Prometeja je suprotno.
  • Gravatar for Remp
    Remp (gost) | 15.06.2012. 00.03.56
    A evo i recenzije direktno sa najbolje web stranice u univerzumu: http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=prometheus_nutshell
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 15.06.2012. 12.02.33
    @ Jovan Ristic: Amin!
  • Gravatar for Sale
    Sale (gost) | 18.06.2012. 02.55.19
    Ja sam veliki fan Aliena i ovaj film je dao veoma malo odgovora,a postavio mnoga druga pitanja. Samo stvaranje Aliena kakvog znamo nije do kraja prikazano. Film nije odgovorio na pitanja Ko smo? Zasto smo stvoreni? i odakle smo? a to je ono sto sam najvise ocekivao i zato sam se razocarao.
  • Gravatar for kibuki
    kibuki (gost) | 18.06.2012. 18.17.56
    Meni je film bio dobar. Zamerke koje drugi iznose stoje, ali mislim da nisu nepremostiva prepreka da se u filmu uživa. Pre svega, Prometej je vizuelno savršen, i barem na tom polju je u rangu s prethodnim Tuđinima, Matriksom ili Istrebljivačem. Scenario jeste problem, ali ako se prihvati da je priča mitska a ne "tvrdi" sf, na mnoge nesuvislosti može da se zažmuri (barem sam ja u tome uspeo). Veliko dostignuće je što je film u velikoj meri izvojevao nezavisnost od prethodnika u franšizi. Dok su ostali Tuđini bili pre svega o antagonizmu između ksenomorfa i ljudske rase (uz zanimljive digresije na temu interplanetarnog kapitalizma), Prometej daje sveobuhvatniju kosmičku viziju o univerzumu kao beskrajno fascinantnom, istovremeno uzbudljivom i zastrašujućom. Upravo ta ambicija, uveliko odsutna iz savremene kinematografije, čini da se nadam da će nastavak biti snimljen uprkos svim manjkavostima Prometeja.
  • Gravatar for Marko
    Marko (gost) | 24.06.2012. 04.58.50
    Svi znamo kako se zavrsila serija "Lost". Mnogo buke ni oko cega, tako je i sa ovim filmom. Od Damon Lindelof- a se nista drugacije nije ni moglo ocekivati. Samo je radnju svoje cuvene serije prebacio u drugo okruzenje i vreme. Pretenciozno i dosadno.
  • Gravatar for Milos
    Milos (gost) | 04.07.2012. 13.31.16
    Eto pogledasmo ga sinoc ja sam jos uvek pod utiskom.Sto se mene tice preporuka!
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 18.07.2012. 14.28.17
    Odlicna recenzija, slazem se sa ocenom. Ovo je remek-delo u odnosu na ostale holivudske blockbustere. Obavezno gledati u bioskopu.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi