Popboks - UHVATI GRINGA – Adrian Grunberg - Prokleta avlija na meksički način [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 24.05.2012. 08:37 · 5

UHVATI GRINGA – Adrian Grunberg

Prokleta avlija na meksički način

Bez obzira što je sve slutilo na promašaj, počašćeni smo najboljim Gibsonovim filmom u poslednjih deset godina

Đorđe Bajić

Ocena:
9


9/10

Originalni naziv: Get the Gringo
Scenario: Mel Gibson, Adrian Grunberg, Stacy Perskie
Uloge: Mel Gibson, Kevin Hernandez, Daniel Giménez Cacho, Dolores Heredia, Peter Stormare
Žanr: akcioni krimić
Trajanje: 95 min
Proizvodnja: SAD, 2012.

 

Mel Gibson je već izvesno vreme u ozbiljnoj neprilici. Prvo, stižu ga godine. Drugo, još važnije, brojni skandali (opijanja, rasistički ispadi i turbulenten brak sa drugom suprugom), ozbiljno su poljuljali ugled nekada respektabilnog glumca i perjanice akcionog filma. Njegov najnoviji akcijaš, Uhvati gringa, nije uspeo da nađe distributera u Sjedinjenim Američkim Državama, pa su mnogi pomislili da sa filmom nešto ozbiljno nije u redu. U pitanju je debitantski film, skromno budžetiran za američke uslove („svega“ 20 miliona dolara), u kome glavnu ulogu tumači posrnula zvezda... oprobani recept za fijasko! Bez obzira što je sve slutilo na promašaj, počašćeni smo najboljim Gibsonovim filmom u poslednjih deset godina. 

Film počinje žestoko, uzbudljivom poterom na pograničnom delu SAD i Meksika. Radnja se zatim prebacuje u meksički zatvor u koga šalju glavnog junaka, kriminalca koji po mnogo čemu podseća na Portera iz Vraćanja duga (film Briana Helgelanda iz 1999. godine u kome je Gibson ostvario odličnu ulogu). Imajući u vudu ton oba filma (tvrd krimić + akcija + humor), Uhvati gringa se može, uz nešto malo mašte, doživeti kao nezvanični nastavaka Vraćanja duga, a mogu se prepoznati i uplivi nekih drugih Gibsonovih filmova (Smrtonosno oružje, Ucena). To daje dodatni podtekst i kvalitet, tim pre što su pozajmice pažljivo dozirane, ne radi o prežvakavanju postojećih rešenja. Film odiše neočekivanom svežinom i poletnošću. Pre svega, tu je živopisno i upečatljivo mesto odvijanja radnje... Zahvaljujući romanima Dona Winslowa i seriji Čista hemija (Breaking Bad), meksički kriminalci su postali ponovo popularni, gotovo kao u Peckinpahovo vreme. Uhvati gringa se nadovezuje na ovaj trend, pritom nudeći originalna rešenja. Umesto klasično ustrojenog zatvora, u filmu imamo neku vrstu Proklete avlije na meksički način. U ovom gradu-bajboku cveta korupcija, a povlastice su dostupne svima onima koji mogu da plate. Glavni junak počinje da se bori za svoje mesto pod suncem, istovremeno uspostavljajući prisan odnos sa dečakom i njegovom majkom. Na sreću, nema tu ni trunke patetike. Film je veoma dinamičan i ekonomičan, neretko nihilistički crnohumoran. Tokom 95 minuta trajanja, nema nijednog posrtaja u tempu. Jedina zamerka bi mogla biti pomalo usiljeni Gibsonov vojsover koji se javlja i gubi tokom filma. To je ipak mala zamerka, imajući u vidu sve ono što film pruža.
Adrian Grunberg je ispekao zanat kao asistent reditelja na brojnim filmovima (uključujući i Na ivici tame, triler u kome je Gibson glumio pre dve godine). Pruženu šansu je iskoristio na najbolji mogući način. Uhvati gringa je veoma inteligentno napisan i režiran film, prilagođen ali ne i podređen glavnoj zvezdi. Gibson je izvanredan u naslovnoj ulozi, veoma raspoložen i motivisan da pruži maksimum (obratite pažnju na njegovu imitaciju Clinta Eastwooda – antologijska je). Ovako dobro sklopljen akcioni krimić odavno nismo imali prilike da pogledamo. Sada je sasvim jasno - film nije prikazan u američkim bioskopima zato što ne valja, već zbog opsednutosti „političkom korektnošću“. Gibsonovi privatni ispadi su minirali uspeh filma na matičnom tržištu, ali je zato Uhvati gringa pronašao utočište u mraku evropskih bioskopskih sala. Tako je stigao i u Srbiju. Uhvatite ga dok još imate šansu. Vredi.
 


Komentari

  • Gravatar for Glover
    Glover (gost) | 24.05.2012. 15.42.20
    Odličan film indeed!
  • Gravatar for Maya Wolk
    Maya Wolk (gost) | 25.05.2012. 13.46.59
    Odlicno!
  • Gravatar for Tzarskee
    Tzarskee (gost) | 25.05.2012. 17.09.32
    Carski!
  • Gravatar for kakadu
    kakadu (gost) | 26.05.2012. 17.21.25
    imitacija klinta istvuda stvarno smesna
  • Gravatar for bas pogledao...
    bas pogledao... (gost) | 14.07.2012. 10.11.58
    ..odlican film, taman odmor za mozak. i recenzija je odlicna, samo mi je malo oci zaparalo ono "vojsover" dok sam citao :/
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi