Popboks - AMERIČKA PITA – PONOVO NA OKUPU Jona Hurwitza i Haydena Schlossberga & PROJEKAT X Nime Nourizadeha - Krš i lom [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.04.2012. 08:26

AMERIČKA PITA – PONOVO NA OKUPU Jona Hurwitza i Haydena Schlossberga & PROJEKAT X Nime Nourizadeha

Krš i lom

Omladinski film – juče, danas, sutra

Zoran Janković

Ocena:
6

 

 Američka pita - Ponovo na okupu

 

6/10

 

Originalni naziv: American Reunuion
Scenario: John Hurwitz & Hayden Schlossberg
Uloge: Jason Biggs, Alyson Hannigan, Seann William Scott, Chris Klein, Mena Suvari
Žanr: post-omladinska komedija
Trajanje: 133 min
Proizvodnja: SAD, 2012.

 

O Američkoj piti se zbilja pre može pričati kao o fenomenu nego o neosporno kvalitetnom filmu i relevantnom predstavniku podžanra. Američka pita je očigledno bila skrojena po šnitu mnogobrojnih sličnih filmova iz zlatnih osamdesetih (a koji su, što će se pokazati kao paradoks, pripadali nižim producentskim ligama i koji su daleko manje primećeni i ređe pominjani), ponajpre  se to odnosi na film Poslednja američka devica Boaza Davidsona, film iznikao iz dugovečnog serijala izraelskih teen filmova. Ni očigledna derivativnost nije mnogo zasmetala Američkoj piti, te 1999. je film postao krupan bioskopaski hit širom planete, a usledio je i čitav niz filmova u ovom serijalu. Naredna dva su bili rađeni za bioskopsku eksploataciju, dok su svi naredni usmeravani direktno ka DVD tržištu (a neki od njih su bili bolji i od izvornika i od starije bioskopske braće, ali o tom možda nekom drugom prilikom).

Bilo kako bilo, Američka pita se izrodila u ono što bi Amerikanci nazvali landmark filmom, bacivši u zasenak i očigledne uzore i daleko kvalitetnije preteče, a sada punih trinaest leta kasnije u bioskope je stigla preorođena bioskopska verzija ove priče naslovljna prigodno American Reunion. Gotovo svi junaci prvog filma iz serijala su ponovo na okupu kako bi za izvesnim zakašnjenjem od tri godine od okrugle cifre proslavili godišnjicu mature. Pojam komedije se drastično promenio u tom dugom, dugom međuvremenu, i to su na svojoj koži osetili i rodonačelnici gross-out-a (pristupa i stila kome i Američka pita dopsta duguje) braća Farrelly i Adam Sandler, te je ta promena, združena sa problemom puke krštenice glumaca i likova koji oni tumače, ostavila debelog traga i na tkivu ove reanimacije serijala. 

Američka pita – ponovo na okupu stoga sasvim očekivano luta na razmeđi vlastite mitologije i nužnih autoreferenci na ranije viđeno, gross out pristupa kao izvorišta i izvesnog nedorečenog sentimentalizma prema mladosti koja izmiče (a što smo takođe osetili tokom takođe emotivno-žanrovski dubioznih Matorana sa pominjanim Adamom Sandlerom). Druga otežavajuća okolnost je svakako višak likova i odnosa koji oni unose u ovu novu priču, te je anegdotska struktura kojom ovaj film odiše zapravo bila neizbežna nužnost. Ipak, gledano u celini, Američka pita – ponovo na okupu je simpatičan i veoma zabavan film krcat zanimljivim detaljima i sa i dalje neodoljivim melanžom neumerenosti i lošeg ukusa, što čini da ovaj film pruža dosta povoda za smeh. I nešto malo rumeni od stida u obrazima kada se smeh stiša.

 

Projekat X 

 

9/10

 

Originalni naziv: Project X
Scenario: Matt Drake, Michael Bacall
Uloge: Thomas Mann, Oliver Cooper, Jonathan Daniel Brown, Kirby Bliss Blanton, Dax Flame
Žanr:
omladinska komedija masovnog uništenja
Trajanje:
88 min
Proizvodnja:
SAD, 2012.

 
Definitivno najprijatnije bioskopsko iznenađenje u dosadašnjem toku godine stiže u vidu neodoljivo neumerene i istinski urnebesne komedije Project X. U producentskom smislu iza ovog filma stoji Todd Phillips, autor uspešno-uspelih ostvarenja Old School, Road Trip, Mamurluk u Las Vegasu i Mamurluk u Bangkoku. Phillipsov uticaj je ovde teško osporiti, te su tokom  prvih promocija ovog filma zlobnici plasirali stigmu Mamurluka za tinejdžere (što, naravno, samo po sebi ne znači ništa loše, već naprotiv ukazuje na značajnu i potvrđeno efektnu stilsku odrednicu).
A, srećom, pokazalo se da je Projekat X zapravo znatno više od toga. I mimo konteksta producentsko-stilskog pečata Todda Phillipsa, Projekat X je ozbiljno promišljena, pažljivo koncipirana i, što je daleko najvažnije, zbilja smešna komedija o jednoj noći (malo je reći) ludog provoda. Svojevrsnu novinu i infuziju ovde predstavlja doskočica u vidu found footagea (pronađenog snimka), pristupa koji je dosad mahom bio svojstven horor ostvarenjima novijeg kova (pomenimo odlične Hronike od pre par meseci). Found footage, kao, reklo bi se, novomilenijumska replika na kanone Dogme i rigidno shvaćen verizam iz ranijih godina, ovde je proračunato upotrebljen kako bi se ubrao kajmak u vidu drastićne oprečnosti naglašenog kvazidokumentarizma, sa jedne, i raspojasanog hipetrofiranog gross out humora, sa druge strane. A kao opravdana ovde bi se mogla i nasvesti slučajna rima u koju, po ovom i još nekim osnovama stupaju Projekat X i jednako odlični Klip Maje Miloš

Osim toga, mada to  možda nije vidljivo na prvi ili drugi pogled, Projekat X baštini dosta toga iz nasleđa maga nada magovima kada je omladinski film u pitanju Johna Hughesa. Tako u Projektu X  zatičemo čestu Hughesovu postavku (možda najkonsekventnije izvedenu u slučaju filma Uvrnuta nauka) po kojoj jedno mirno slavljeniočko veče bez roditeljskog nadzora lako može da se izrodi u noć divljanja i pogubnog provoda – u ovom konkretnom slučaju, reč je o kućnoj zabavi za par hiljada neželjenih gostiju i prizorima masovnog uništenja koji potom kulminiraju i u ulične nemire. John Hughes je prisutan i na planu karakterizacije udarne trojke među likova – u pitanju su tri gubitnika, najniže moguće pozicionirani na lestvici srednjoškolskog univerzuma koje, između ostalog, sjedinjuje i čežnja ka sferama u kojima obitavaju popularniji, pa samim tim, je li, i srećniji, vršnjaci.
Međutim, kada se podvuče crta ni Todd Phillips ni John Hughes ni found footage začkoljica ne bi bili dovoljni aduti za grlene (a potpuno osnovane) pohvale na račun ovog filma da Projekat X nije, sam po sebi, primer zdrave komedija čija je duhovitost naprosto viralna i koji, na posletku, na sve to  možda i ukazuje na mogući smer u kom bi se mogla kretatati animacija posrnule omladinske komedije današnjice.

 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi