Popboks - CRVENA JABUKA U NOVOBEOGRADSKOJ HALI SPORTOVA - Razdragane tinejdžerke iz vremeplova [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 22.04.2012. 14:54 · 2

CRVENA JABUKA U NOVOBEOGRADSKOJ HALI SPORTOVA

Razdragane tinejdžerke iz vremeplova

Nisam očekivao da će elegantna To mi radi biti otprašena, još manje sam očekivao da će obrade Bacila je sve niz rijeku (Indexi) i Denny (grupa Cod) zvučati i dostojanstveno i – za razliku od originala – brzo i žestoko

Jovan Ristić

Stanislav Milojković

Mesto: Hala sportova, Novi Beograd
Vreme: Subota, 21. april 2012.

 

Jedna moja drugarica iz srednje škole imala je sve albume Crvene jabuke. To je uvek ponosno isticala i puštala njihove pesme u svakoj prilici. Iako sam se ja uglavnom družio sa ljudima koji su slušali nešto drugo, znao sam mnoge devojke koje su odlepljivale na te simpatične Bosance. Ja ih nisam vario – kad bih čuo Žeru kako peva one patetične tekstove, osećao bih se kao da mi je neko uvalio preterano sladak kolač – ali, ruku na srce, ipak je to bio sasvim pristojan, mejnstrimaški pop. U drugoj polovini osamdesetih godina prošlog veka, kada se od tzv. sarajevske škole jednostavno nije moglo pobeći (Hari Mata Hari, Dino Merlin, Zdravko Čolić, Saša Lošić i Alen Islamović napadali su pojedinačno, kombinovano, i što je najgore - neprekidno), Crvena jabuka je bila sasvim podnošljiv izbor. Tako da mi nije baš toliko smetalo kad bi moja drugarica ubacila u kaset-dek svoj omiljeni bend, tada jedan od doslovno najpopularnijih u Jugoslaviji. 

Više od dve decenije kasnije, u beogradskoj Hali sportova, početak koncerta Crvene jabuke očekuje nekih 2.500 duša. Tribine su solidno popunjene, parter poluprazan. U publici su uglavnom devojke – srednjoškolke ili studentkinje, i dosta je mlađih ljubavnih parova. Ne vidim baš mnogo svojih vršnjakinja, koje su sada na pragu četrdesetih. Ali sve izgleda kao da su se osamdesete, na neki perverzan način, protegle do danas. Crvenu jabuku i dalje očekuju razdragane tinejdžerke. A kad Žera u 21 sat izađe sa ekipom na binu, i on deluje kao da se konzervirao, ako se izuzme malo zaobljen stomak. Da nije prazne druge polovine partera, iluzija putovanja kroz vreme bila bi savršena. 

Početak koncerta nije baš obećavajuć: muzika svira, čuje se Žerin glas, ali bend ne mrda. U pozadini ide nekakav video spot koji, ako sam dobro razumeo, dokumentuje uspehe Crvene jabuke. I tako četiri minuta. Okej, okej, rekoh sebi, trudili ste se, veliki ste, a sad dajte publici ono po šta je stvarno došla. 

I Crvena jabuka dade. Čitava tri sata. 

Krenuli su sa srcedrapajućom baladom Sanjati i nastavili sa nešto bržom Tuga ti i ja. Mlada publika je znala svaki stih a bend je zvučao sasvim profesionalno, mada se visoko na tribinama jedva moglo raspoznati šta Žera peva. U parteru se sve čulo malo bolje, i bas je pristojno drmao, ali su se solo deonice gitariste Damira Gonze s mukom probijale kroz mutnu zvučnu sliku, barem u početku, dok tonci nisu doterali stvar. U međuvremenu, smenjivale su se pesme sa prošlogodišnjeg albuma, Za tvoju ljubav sa starim hitovima, a ludnica u publici je nastala kada je Crvena jabuka zaređala standarde Volio bi da si tu i Bježi kišo s prozora. Sve to mene nije nešto pomeralo, ali mi je, kad je na red došao Dirlija, pažnju privukao gitarista. Iz pop modaliteta, Gonz je prešao u hard rok, i ceo bend je postao oštriji. Neke devojke su svirale air gitaru – uz Crvenu jabuku.

Stvari su malo skliznule ka estradi u Jazz’ba – to je komotno narodnjak mogao da bude – da bi ponovo uzletele u Ako odeš ti, u kojoj je Gonz zvučao kao da svira Shot By Both Sides od grupe Magazine. I više se, na svu sreću, nisu spuštale. 

Generalno, Crvena jabuka zna znanje što se ređanja pesama tiče: iako je vrlo prepoznatljiva po baladama kao što su Sa tvojih usana, Tugo nesrećo, Nekako s proljeća i Moje najmilije ona ne pravi blokove sporijih stvari već ih meša sa bržim i žešćim, poput To mi radi, Sviđa mi se ova stvar, Zovu nas ulice, Otrov, pa tako koncert, iako vrlo dugačak, ni na trenutak nije postajao uspavljujuć. Mnogo je pomagalo i što je bend bio napržen: nisam očekivao da će obrade Bacila je sve niz rijeku (Indexi) i Denny (grupa Cod) zvučati i dostojanstveno i – za razliku od originala – brzo i žestoko, sa pravom pravcatom gitarskom grmljavinom. A posebno iznenađenje mi je priredila Ti znaš, koja je zvučala kao ukrštanje Where The Streets Have No Name od U2 i Run Like Hell od Pink Floyd. Povrh svega, Dražena Žerića Žeru je bilo baš briga za vladajuću histeriju oko zabrane pušenja. Čovek je malo pevao, malo pušio, posebno u drugoj polovini koncerta, a sve je to na bini snimala kamera. 

Kada se svirka približila trećem satu, to jest ponoći, publika je malo počela da se osipa – postojala je opasnost da se ne uhvati noćni bus – ali činilo se, kada su Žera i ekipa stavili tačku, da su i jedni i drugi želeli da se druže još. Ja sam malo gunđao što je sve to toliko potrajalo, ali kako sam se nadao da ću proći s Crvenom jabukom, prošao sam dobro, pa sam se još i zabavio. Za razliku od takođe trosatnog koncerta Zabranjenog pušenja od pre par godina, odavde nisam poželeo da izađem.

 



Komentari

  • Gravatar for kristina
    kristina (gost) | 22.04.2012. 21.33.18
    Odlicno :) Trebalo je biti tamo!
  • Gravatar for Kišober
    Kišober (gost) | 23.04.2012. 00.25.28
    odličan izveštaj, pošten i ličan, a veoma profi i uz poštovanje prema bendu i svest da jabuka to zaslužuje, iako očito nije ono što novinaru prija. uopšte, popboks u poslednje vreme ima izvanredne izveštaje sa koncerata. ne libi se mejnstrima a podržava underground, kako i treba. samo tako nastavite
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora