Popboks - STRAY DOGG (gost FELON) U DOMU OMLADINE BEOGRADA - Još, još, još [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 07.04.2012. 12:55 · 6

STRAY DOGG (gost FELON) U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Još, još, još

Za one koji nisu sigurni šta je to što osvaja mladu, pretežno žensku publiku koja je sinoć ispunila rasprodatu salu Kluba Doma omladine, odgovor je – talenat, iskrenost i niljangovsko “srce od zlata”

Jelena Maksimović

Stanislav Milojković

Mesto: Klub Doma omladine Beograda
Vreme: Petak, 6. april 2012.

 

 

Skandiranje, tapšanje i horsko pevanje – kada ste to čuli poslednji put na koncertu domaćeg benda? I to jednog za koga niko nije ni znao pre godinu dana.

Mnogo toga se promenilo u životu Dušana Strajnića u poslednjih 12 meseci. Od toga da svira sam svoje pesme na Pesničenju na akustičnoj gitari, nastupa kao predgrupa Chinawoman i Scoutt Niblet, i snima EP u kućnim uslovima, do činjenice da danas ima album i zapažene spotove, nastupa sa petočlanim bendom i predgrupom pride.

Priliku da zagreje publiku pre domaćeg favorita imao je zagrebački bend Felon, četvoročlana postava koju predvodi Denis Katanec. Sa šiškama preko očiju, obučen u majicu sa slikom Velvet Undergound, Denis otvara nastup energičnom izvedbom pesme Avgust. Njegov glas neodoljivo podseća na Conora Obersta, a pesme u kojima se prepliću nežne ispovesti i mladalačka energija na njegov bend Bright Eyes. Iako se bavi intimnim temama, Denis ne beži od direktnog kontakta sa publikom, njegov nastup demonstrira potpunu veru u ono što radi koja savladava poslovičnu nezainteresovanost beogradske publike, koja ne prestaje da blebeće, za vreme njegovog nastupa. Uživo Felon zvuči ubedljivije nego na albumu.

Oduševljenje koje prati pojavljivanje benda Stray Dogg na sceni, koji započinje nastup pesmom Break, neće prestati do kraja nastupa. Čak i kada testiraju nove pesme koje spremaju za sledeće izdanje, publici ne popušta pažnja. Originalna postava je pojačana basistom i bubnjarom i pesme koje izvode po prvi put su pisane za bend, što predstavlja korak napred u odnosu na svedenu folk amerikanu po kojoj je ovaj bend poznat. Sa razigranim gitarskim uvodom, pesme sa prvog albuma (Smile i Almost) u aranžmanu prilagođenom ritam sekciji zvuče kompaktnije i energičnije.

Podignute ruke i horsko pevanje uz pesmu Drunk je najbliže što beogradska hipsterska ekipa može da priđe istinskom patosu, a tokom Smile posvećenici iz prvih redova skaču kao da su na koncertu pank benda.

Priča o Stray Doggu je priča o uspehu. Možda malom, ali za okvire domaće scene više nego neuobičajenom putu. Dušan Strajnić je dovoljno skroman da ga iznenadi skandiranje “još, još, još”, koje odzvanja kada grupa odsvira poslednju planiranu numeru, istovremeno svestan da je to reakcija koju zaslužuje. 

Za one koji nisu sigurni šta je to što osvaja mladu, pretežno žensku publiku koja je ispunila rasprodatu salu Kluba Doma omladine, odgovor je – talenat, iskrenost i niljangovsko “srce od zlata”. 



Komentari

  • Gravatar for Fan iz inostranstva
    Fan iz inostranstva (gost) | 07.04.2012. 20.06.49
    KIDATE!!! jos malo, pa punite arenu :) N
  • Gravatar for Шиме
    Шиме (gost) | 07.04.2012. 20.55.47
    Браво, дечки, али умите ли ви извјест' неку босанску севдалинку?
  • Gravatar for Graha Diplomatz
    Graha Diplomatz (gost) | 08.04.2012. 03.27.09
    jes valaj Шимe, a i uz to koji put opsovat'
  • Gravatar for Sha Na Na Na - Indie Pop Americana
    Sha Na Na Na - Indie Pop Americana (gost) | 08.04.2012. 05.28.18
    Ovo stvarno dobro zvuci ali daj da cujem taj talenat na srpskom jeziku. Ajde dajte neke lepe reci i doprinesite planetarnoj amerikani sa srpskim zacinima. Malo da cujemo "Grimizni je mesec nad Srebrnim jezerom/ dok me gledas okean lupa talasima obalu/ negde dovoljno daleko od nas/ da nas samo daske za surf u veseraju/ na to podsecaju..."
  • Gravatar for @Sha Na Na Na
    @Sha Na Na Na (gost) | 08.04.2012. 09.21.54
    Млади американа кантаутор из Суботице давно је одрадио један маестрални кавер Рајана Адамса: Хеј, црна птицо, што ми ломиш чашу вина, Када шапатом тужним пјева тешка ноћна тмина... Ууу-ху-ууу... Сви би шћели живјет вјечно, али нећу ја, Изгораћу тако да се цијела Босна сја! Желим твој ватромет бити, Драгим ћеш ме ноћас звати. Да, да, да... Да, да, да... Maла моја, валови тишине ломе се свуда по твојој соби, Њежно ме и дуго љуби! Оп! Оп! Оп! Хеј! Хеј! А ја ћу сањат` вјечно о теби. И нек` се авион руши, ја ћ` га јахат, нек` се пуши, Скупо ћу кожу своју продат`, а ти `ш ме драгим ноћас зват`. А она каже - луда ноћ... Ааа-ха, аааа-ха а-а-а...
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 09.04.2012. 17.05.43
    Bio sam na predpremijeri ovog koncerta, u SKC-u u KG-u... I sto se tice bendova, sve je bilo savrseno, predivno. Nekako fluidno, nezno a stameno u isto vreme. Uzdam se da ce tim putem oba benda nastaviti i ubuduce. Ukratko, bio je to jedan od pet najboljih koncerta mog zivota. Malo li je...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

BEYONCE U KOMBANK ARENI

Živa vatra

Izveštaji

GIRLS - DRUGA SEZONA

Šta žele devojke?

Filmovi

KANYE WEST

Yeezus

Albumi