Popboks - KUPILI SMO ZOO VRT – Cameron Crowe - Počnimo ljubav iz početka... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 13.02.2012. 06:20 · 2

KUPILI SMO ZOO VRT – Cameron Crowe

Počnimo ljubav iz početka...

Posrnuli velikaš pop-kult filma se dovoljno dobro snašao i na polju potencijalno patetične inspiracione drame

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10

  

Naziv originala: We Bought a Zoo
Scenario: Aline Brosh McKenna, Cameron Crowe (po knjizi Benjamina Meeja)
Uloge: Matt Damon, Scarlet Johansson, Thomas Haden Church, Colin Ford, Maggie Elizabeth Jones, Ella Fanning, Angus MacFadyen, Patrick Fugit
Žanr: inspiraciona drama
Trajanje: 124 minut
Proizvodnja: SAD, 2011.

 

 

Kada stegne kriza, kada se nadviju tamni oblaci u anglosaksonskom kutku sveta krene i poplava inspiracionih podsticaja u domenu pop-kulturnog. Tako je nekada za spasom planete vapio Michael Jackson u nesnosnosnoj Heal the World, a nedavno su se sličnog posla, mada izmeštenog u plan ličnog preokreta, prihvatile mlađe snage (recimo, Taylor Swift kroz svoj hit Change, pa čak i prokazana Rebecca Black). Inspiraciona pop-muzika, naravno, ide podruku sa inspiracionim filmskim pričama – na tom polju se nakon 11. Septembra okušao Peter Jackson u kataklizmično lošim Divnim kostima, pa Clint Eastwood u tek nešto boljem Drugom životu, a lane smo imali priliku da pogledamo i slično intoniranu Vodu za slonove. Srećom, ova pipava materija je dospevala i u ruke umešnijih; tako, Kupili smo ZOO vrt Camerona Crowea barem vraća dostojanstvo i filmičnost ovom fenomenu.

Cameron Crowe, autor scenarija za legendarni teen klasik Fast Time at Ridgemont High i reditelj sa puno prava voljenih izvanrednih ostvarenja Say Anything, Jerry Maguire i Almost Famous, naljutio je  čak i svoje najodanije poštovatelje nedopustivo slabim i besmislenim prethodnim radom (Elizabethtown), te je razumljiva izvesna nesigurnost u autorskom pristupu i sveopštoj izradi u ovom novom pokušaju – blago komičnoj porodičnoj drami Kupil smo ZOO vrt. Ipak, razlika u klasi u odnosu na  dobar deo trenutno uposlenih u hollywoodskoj A  rediteljskoj ligi je ovde primetna, te Crowe u krajnjem zbiru uspeva da ne preterano zanimljivu priču dovede do nivoa lako prihvatljivog. 

Kupili smo ZOOvrt  je ostvarenje proisteklo iz na američkom tlu veoma tražene memoarsko-dokumentarističke proze izvesnog Benjamina Meeja. Postavka je sasvim jednostavna – potišteni, mlađi udovac sa dvoje malodobne dece daje otkaz u novinskoj kući i uz pomoć novca od nasledstva bez mnogo oklevanja kupuje kuću u zabiti, premda u prvom trenutku biva zatečen pratećom obavezom da u radu zadrži ZOO vrt koji se nalazi u blizini kuće, a koji je strenutno u stanju raspada. Već ovih par rečenica je dovoljno da pojasni da je reč o materijalu kao stvorenom za inspiracionu priču o mogućnosti novog početka. Naravno, valja naglasiti da i ova priča dobrim delom proističe iz uslovnosti lokalnioh naravi i stanovišta; naime, Kupili smo ZOO vrt, poput mnogih ostvarenja pre njega, dosta toga crpi iz anglosaksonsko-protestanstkog uverenja u neprolaznu moć novog pokušaja. 

 

Cameron Crowe uspeva da samu priču zadrži sa ove strane jeftino sentimentalističke gnjecavosti koja se nametala kao pretnja koju je teško bilo izbeći. Ima i u ovom filmu, tu i tamo, iskliznuća put patetičnogi pretanog (starmalo mudra i saosećajna šestogodišnja ćerka, recimo), a mora se primetiti da ovo delo na trenutke skrene put odveć upadljive didaktičnosti. Ipak, Cameron Crowe uspeva da usmeri ovu srednjački postavljenu priču put pristojnog, komunikativnog i filma koji se da istolerisati. Tragovi nekadašnjeg autorskog rukopisa su vidljivi na planu veštih prelazaka iz dramskog u komično, kao i povremeno maestralnim dijaloškim razmenama. Kvalitetu filma svakako doprinosi i odmerena gluma udarnog dvojca (u tom smislu iznenađenje predstavlja kreacija deglamurizovane Scarlet Johansson), kao i efektna fotografija Rodriga Prieta, fotografija koja sugeriše na setu svojstvenu amerikani i na snovolikost, a slična je namena i izvrsnog muzičkog skora Jona Thiora Birgissona (Jonsija), dodatno ojačanog pametno i na pravim mestima upotrebljenim klasicima gitarskog rocka.

Kupili smo ZOO vrt je film koji se mirne duše da propustiti, ali istovremeno stoji i kao primer sasvim zadovoljavajućeg glavnotokovskog dramskog ostvarenja čiji auitori su vazda upitni odeljak inspiracionog filma uspeli da uprizore i u znatnoj meri prilagode svom doživljaju filma i njime prikazanog sveta.

 

 



Komentari

  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 13.02.2012. 20.06.48
    Ako iko ikada bude zeleo da kod mene izazove nervni slom i smrt, treba da me veze kao u ''Paklenoj pomorandzi'' i da mi pusti ovakav film...
  • Gravatar for VB
    VB (gost) | 13.02.2012. 20.32.08
    Volim sve filmove Kamerona Kroua,jer snima pitke,gledljive i,iznad svega,životne filmove. "Elizabethtown" je,po meni,film sa sjajnom radnjom,dobrom režijom,ODLIČNOM muzikom,ali KATASTROFALNIM kastingom. Mogu i moram da zamerim Kameronu kod tog filma na Orlandu "u cvatu",jer "Legolasova" uloga,od potencijala i emotivne dubine koju je nagoveštavala,pretvorila se u baricu posle lagane kiše. Aleka Boldvina i Kirsten Danst jedva da bih mogao i da spomenem (Alek je i sam priznao šta misli o svojoj karijeri). Suma sumarum - Krou me nije razočarao svojim filmom,ali troje gore navedenih "glumaca" pored BRILJANTNE Suzan Sarandon izgledaju kao majmuni iz odiseje,ovaj put pored glumačkog monolita!!! Znam da komentar nema veze sa "Kupili smo ZOO",ali morao sam da ga napišem. Pogledaću ovaj film zbog Kamerona,ali prethodno treba skupiti snagu i preživeti Meta i Skarlet. :))) Ne zaboravimo i dokumentarni omaž "Pearl Jamu" koji je takođe uradio ovaj sjajni reditelj. Kapa dole za Kamerona Kroua!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi