Popboks - DŽULIJAN BARNS - Ovo liči na kraj [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 02.02.2012. 07:44 · 3

DŽULIJAN BARNS

Ovo liči na kraj

(Geopoetika)

Nakon Pulsa, Džulijan Barns i sa ovim romanom pokazuje vrhunsku stvaralačko-pripovedačku formu, uz to se ovde poigravajući sa spojem fikcije i gotovo dokumentaristički ustrojene proze

Zoran Janković

 

 

I mada je Srbija vazda na nekoj klackalici, kao recimo na ovoj neprolaznoj klackalici evroskepticizma i evrofanatizma, neke istine su neosporne. U tom možda ne baš pravičnom, ali  nesumnjivo uređenijem delu planete, recimo, književne nagrade nešto znače. U smislu da su dobitnici stvaraoci iza čijeg proglašenja ne stoje kartelsko umrežavanje ili sitnosopstvenički interesi. Tako, recimo, članovi žirija za Ninovu nagradu lupom traže delo iole smisleno i koliko-toliko vredno, pa onda sa teškom mukom i objave svoju odluku, dok je još uvek prestižnu Bukerovu nagradu za 2011. godinu dobio Džulijan Barns za izvrstan roman Ovo liči na kraj. Uz to, reč je o komunikativnom delu koje se lako čita i koje bez vidnog upinjanja uspeva i da na planu emocija lagodno komunicira sa čitateljstvom, pa i izvan matičnog kulturološkog konteksta.

A upravo taj kulturološki kontekst, ostrvski/britanski kulturološki kontekst je značajan faktor pri vrednovanju ovog Barnsovog dela. Slično Toniju Džatu u i njegovoj mestralnoj prozi Koliba sećanja, Barns ovde govori dosta toga o britanskoj bliskoj prošlosti, tačnije o ipak bezbrižnim godina britanskog preporoda dvadesetak godina po kraju Drugog svetskog rata. I dok se Džat u Kolibi sećanja ciljano zadržava unutar dokumentarističke i memoarske proze, Barns se ovde odlučuje da ovo svoje štivo ipak zadrži sa ovu strane fikcije, odnosno lepe kniževnosti. Barns je pripovedač, i to pripovedač vrhunske klase, što i dokazuje svojom nimalo usiljenom veštinom kojom balansira između opšteg plana i fona ličnog i duboko introspektivnog.

Džulijan Barns se u romanu Ovo liči na kraj majstorski dotiče nekoliko krupnih tema za koje je bila potrebna velika majstorija kako bi se skladno uredile unutar korica jedne knjige. Osnovni autorov poriv je da uspe da uđe u trag niti koja bi vodila ka razrešnju neprolazne tajne – kako sredstvima subjektivnog poimanja spoznati ono što, mimo nas i naše volje, objektivno postoji? Barns je ovde zaokupljen prolaznošću i varljivošću vremena i nesposobnosti čoveka da ga ukroti, kao i da preuzme kontrolu nad vlastitim sećanjem i sličnim kognitivnim procesima; takođe, on ovde progovora o obnovi britanske srednje klase nakon ratne muke, o pretencioznosti kao neizbežnoj pratilji mladosti, o samoubistvu kao možda i jedinom dokazu potpune slobode u delanju na Zemlji, o odnosima i događajima koji, najčešće bez naše volje, oblikuju naše buduće ja i način na koji reagujemo na nadražaje sveta i obrte sudbine.

Sve to i dosta toga još je stalo u samo 160 stranica ovog romana koji se, osim toga, može podičiti i silovitom emotivnošću, odnosnom Barnsovom sposobnošću da i na planu neosporno lične proze i kamerno postavljene situacije sa tek desetak važnih likova stvori uverljivu dramu kojoj je nemoguće odoleti. Slično većini pripovedaka iz nedavne zbirke Puls, i ovde zatičemo Barnsa u  naglašeno melanholičnom stanju, preokupiranog prolaznošću vremena, nagomilanog ličnog unutar istorijskog, kao i čovekovom suštinskom nesposobnošću da dela u svoju korist kada kucne pravi trenutak.

Ovo liči na kraj (u izdanju Geopoetike i izvrsnom i nijansiranom prevodu Zorana Paunovića) je praznik lepote jezika, kao i pravi i rečiti brevijar sete i kajanja, a kao takvo, ovo delo se nameće kao vrhunska proza sama po sebi, kao izuetno štivo kojem nagrade koje su usledile dođu kao tek prirodan i sasvim zaslužen dar, i ne mnogo više od toga.

 

 



Komentari

  • Gravatar for Bora
    Bora (gost) | 02.02.2012. 18.03.02
    Sjajna knjiga. I bogu hvala da neko primeti prevodilačku tananost i maestralnost Paunovića, koji nas godinama obasipa prevodom kao sastavnim delom knjige. Bravo za oba Zorana.
  • Gravatar for Dnevni Hajvan
    Dnevni Hajvan (gost) | 03.02.2012. 20.42.16
    Glupo pitanje, vec je tu: http://www.filozofijainfo.com/index.php/components/com_jcomments/tpl/default/plugins/content/plugin_jw_sig/templates/images/stories/images/stories/fruit/karpos_b1/templates/ja_purity/css/index.php?option=com_content&view=article&id=760:hoemo-li-dobiti-naeg-zorana-jankovia&catid=85:kampanja-2011-2012&Itemid=110
  • Gravatar for misha
    misha (gost) | 04.02.2012. 03.47.43
    divna kritika jedinstvenog romana,najveceg zivog eng.pisca koji je u jednoj godini izbacio i neponovljivu zbirku prica i perfektan roman,i ono da je samoubistvo jedini pravi dokaz slobode,sjaajno,knjige koje svaka kuca treb ad aposeduje
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige