Popboks - MAPETOVCI – James Bobin - Vratili su se! Mapetovci i dalje to rade drugačije! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.01.2012. 09:31 · 3

MAPETOVCI – James Bobin

Vratili su se! Mapetovci i dalje to rade drugačije!

Mapetovci su se vratili. I to u velikom stilu. Posle dužeg perioda hibernacije, družina je ponovo na okupu

Đorđe Bajić

Ocena:
8


8/10

  

Naziv originala: The Muppets
Scenario: Jason Segel, Nicholas Stoller
Uloge: Jason Segel, Amy Adams, Chris Cooper, Rashida Jones
Žanr: komedija, film nostalgije
Trajanje: 103 minuta
Proizvodnja: SAD, 2011.

 

Mapet šou je svakako jedan od najvoljenijih popkulturnih fenomena. Izvorne epizode (1976-1981) izborile su se već poodavno za kultni status, a Kermit, mis Pigi, Fozi, Gonzo i ostali Mapetovci postali su deo odrastanja mnogih. Sećate ih se? Pa, naravno da ih se sećate, pod uslovom da ste odrastali tokom 70-tih i/ili 80-tih... Tih godina im nije bilo ravnih. Godine su prolazile, mnoge stvari su se promenile... Danas živimo u svetu kojem lutke od krpica i sunđera nisu više na ceni. Kompjuterska animacija caruje, po mogućstvu u tri dimenzije. Što bučnije i šarenije: to bolje! Nasleđe Jima Hansona je polako počelo da se gasi... Istina, bilo je pokušaja da se družina ponovo vrati pod svetlo reflektora, ali ti pokušaji nisu rasplamsali onu staru mapetovsku magiju... Ali, ne lezi vraže! Već kada se činilo da je sve izgubljeno, u bioskope stiže novi film o Mapetovcima.

Scenaristi Nicholas Stoller i Jason Segel (Segel u filmu tumači i glavnu ne-mapetovsku ulogu) su očigledno veliki fanovi likova koje je stvorio Jim Hanson. Zahvaljujući toj neporecivoj činjenici, Mapetovci su „čedo ljubavi“, a to je nešto što se u holivudskoj industriji snova ne sreće često. Zanimljivo, u prvom činu filma se ne pojavljuje nijedan originalni Mapet, već se uvode novi likovi: braća Gary (Segel) i Walter (Mapet, kome glas pozajmljuje Peter Linz), zatim i Garyjeva verenica Mary (Amy Adams). Oni žive u post-mapetovskom svetu u kome je čuvena družina već pomalo zaboravljena. Ali, Walter je veliki fan Mapeta, i ne napušta ga nada da će se junaci njegovog detinjstva ponovo okupiti. Kada Walter slučajno sazna da tajkun Tex Richman (Chris Cooper) planira da otkupi i sruši napušteno Mapet pozorište i na njegovo mesto postavi naftnu bušotinu, Gary i Mary pristaju da mu pomognu i upozori Mapete. To neće biti lako. Naime, Mapetovci već godinama nisu na okupu, a i međusobno su izgubili kontakt. Kermit samuje u oronuloj vili, Fazi tezgari po provinciji, mis Pigi uređuje francusko izdanje Voguea za punije dame... Život (pa makar i mapetovski) kao takav! Kako bi spasili pozorište, Mapetovci moraju da održe još jedan (poslednji?) šou i sakupe deset miliona dolara. Njihovi novi prijatelji, Gary, Mary i Walter, nameravaju da im u tome pomognu...

Mapetovci su film starog kova, primetno je odsustvo pokušaja koketiranja sa novim trendovima. CGI nije zastupljen, a film odiše nevinošću i jednostavnošću koja se danas retko sreće na velikom platnu. Zapravo, Mapetovci su, prvo i osnovno, film nostalgije, pa tek onda vesela komedija sa pevanjem i igranjem. Tu nostalgičnu dimenziju filma mladi gledaoci verovatno neće primetiti, ali zato oni stariji, sa podužim Mapet stažom, svakako hoće – i znaće da je cene. Zbog ovog specifičnog pristupa i suptilnog otklona, Mapetovci su u svojoj suštini atipičan mapetovski film, ali se na ponudi nalaze i mnoge prepoznatljive atrakcije. Pesma Rainbow Connection, uz uvodnu numeru verovatno najprepoznatljivija Mapet melodija, može se čuti u dve nove inkarnacije, a tu su i nove pesme među kojima se izdvajaju poletna Life’s a Happy Song, nostalgična Pictures in my Head i filozofska Man or Muppet? Po ustaljenoj praksi, u manjim ulogama se pojavljuju mnogi poznati glumci, uglavnom dokazani komičari. Tu su: Rashida Jones (lepa Quincyjeva kći, zvezda serije Parks and Recreations), Zach Galifianakis (Mamurluk u Vegasu/Bangkoku, Kad vodenjak pukne), Emily Blunt (Đavo nosi Pradu, Agenti sudbine), Jack Black (Škola roka, Tropska oluja) i mnogi, mnogi drugi. Ipak, zna se ko su glavne zvezde ovog filma: u naslovu lepo piše. Mapetovci! Emotivni vrhunac filma je svakako ponovni susret Kermita i mis Pigi, a ljubavne trzavice žapca i prasice deluju ubedljivije od onih između Mary i Garyja.

Mapetovci su se vratili i to nije sporno. Vratili su se na velika vrata. U narednih nekoliko godina videćemo da li će njihov povratak biti samo nostalgično okupljanje, poslednji nastup pred konačno spuštanje zavese, ili nešto više od toga. Imajući u vidu reakcije publike i izveštaje sa bioskopskih blagajni, reklo bi se da Mapet šou još uvek nije završen.  

 



Komentari

  • Gravatar for napet show
    napet show (gost) | 26.01.2012. 01.39.23
    u tv dodatku večernjih novosti petkom bio je strip koji se zvao napeToVci! aha! kladim se da se toga ne sećate!
  • Gravatar for strasni ostoja
    strasni ostoja (gost) | 26.01.2012. 02.17.30
    TV Revija je imala TV Radojicu.
  • Gravatar for U
    U (gost) | 09.10.2012. 00.25.50
    haha, ja se secam napetovaca, cak i imam jedan isecak negde u nekoj fascikli!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi