Popboks - MEEK'S CUTOFF – Kelly Reichardt - Drugačiji Divlji Zapad [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 16.11.2011. 07:32

MEEK'S CUTOFF – Kelly Reichardt

Drugačiji Divlji Zapad

Prepun protivurečenosti, koncept nezavisnog vesterna, čiji je protagonista junakinja koju igra Michelle Williams, deluje interesantno

Sima Kokotović

Ocena:
8


8/10

Scenario: Jonathan Raymond
Uloge: Michelle Williams, Bruce Greenwood, Will Patton
Žanr: Vestern
Trajanje: 104 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

Filmovi Kelly Reichardt izdvojili su se na tržištu američkog nezavisnog filma kao specifično realistični i relativno dosadni filmovi oslobođeni opipljivijeg narativnog zamajca koji bi film učino uzbudljivim. U pitanju je stvarno nezavisna produkcija koja nikada nije došla u kontakt sa holivudskim putevima novca, i nezavisnim ograncima korporativnih konglomerata poput Fox Searchlighta, Focus Featuresa i sličnih. Novi film Reichardtove privukao je pažnju kao vestern o karavanu pionira sa Divljeg Zapada koji je okvirno zasnovan na stvarnim podacima iz tog perioda. Prepun protivurečenosti, koncept nezavisnog vesterna, čiji je protagonista junakinja koju igra Michelle Williams, deluje interesantno.

Malobrojni karavan pionira na putu ka obećanoj zemlji na krajnjem zapadu američkog kontinenta izgubio se u beskrajnim prostranstvima Oregona. Na uverenje vodiča Meeka da on poznaje teritoriju i da zna prečicu skrenuli su sa utabane rute. Izneti ove podatke o zapletu u neku ruku predstavlja spojler, jer film ovu bazičnu količinu informacija iznosi tokom prvih pola sata. Osim ovih, postepeno i jedva saopštenih podataka o situaciji u kojoj se nalazi karavan, malo je drugih informacija koje služe pokretanju priče, ili pružaju uvid u predistoriju junaka ili specifičnosti njihovih ciljeva.

Kao film sporog tempa, Meek’s Cutoff se pre svega zasniva na prikazivanju svakodnevnih rutinskih obaveza svojih junaka - sakupljanje granja za potpalu vatre, širenje kampa, priprema obroka, noćno obedovanje, rano ustajanje, prostiranje veša, opravljanje točkova zaprežnih kola. Na taj način gledamo aktere u situacijama koje avanturu pionira ocrtavaju kao izuzetno napornu i dosadnu. Kadrovi koji prikazuju kretanja karavana otkrivaju zabrinute ali strpljive učesnike - žene hodaju za kolima, bezizražajnih lica, sa sporadičnim tragom umora, dok muškarci mehanički teraju stoku.

Filmskom predstavom često dominira pejzaž koji je nadvladao aktere. Dobijamo utisak  monotonosti bezbrojnih sati putovanja kroz predele koji kao da se prostiru u beskraj. Izgubljeni likovi koji bezglavo tumaraju pustim nepreglednim prostranstvima  predstavljaju suprotnost konceptu rešenog delanja junaka regularnog vesterna.

Film se zasniva na ženskoj perspektivi. Svakodnevni rituali naseljenika uvode ideju domaćinstva, koja se vezuje za ženu, u okvire tipično muškog pejzaža. Neizbežno je posmatrati vestern kao okvir (žanr) koji počiva na promociji muške snage i energije, u kome akcija ili reakcija muškarca predstavlja temelj poretka. U početku, film reprodukuje takve pozicije polova - dok muškarci pregovaraju o sudbini grupe, žene izdvojene posmatraju. Tokom prvog skupa film nas stavlja u poziciju junakinje, isključene iz dogovaranja, dok skuplja drva iščekujući muža da joj prepriča razgovor. Kasnije dogovaranje muških počinje krupnim kadrom koji prelazi sa lica na lice žena, da bi tek potom usledio široki plan grupe muškaraca, koji umorni i rezignirani odlučuju o nastavku puta. Ovakva postavka uspostavlja ženu kao okosnicu dinamike dešavanja u filmu, istovremeno upućujući na njenu podređenu poziciju.

Nosilac oznaka muškosti, oličen je u liku Meeka, unajmljenog vođe grupe. On je lik preko koga se sprovodi rasklapanje koncepta muškog divljeg zapada oličenog u predstavi trapera avanturiste, jednog od simbola te ideje. Pun priča o svojim podvizima i avanturama, on se predstavlja kao znalac tajni prostranstva Divljeg Zapada. Međutim, Meek ostavlja utisak hvalisavca, rečitog i nametljivog, koji je izgubljen kao i ostali članovi karavana.

Jasna promena dinamike u okviru grupe počinje kada uhvate Indijanca i, nasuprot Meekovoj nameri, ostave ga u životu. Prisustvo stranca kao nepojmljivog drugog delovaće kao katalizator za rekonfiguraciju hijerarhije unutar grupe. Muškarci će se pokazati kao nevoljni, nesigurni, i bez kontakta sa situacijom i sredinom (upravo ono što ih je krasilo u regularnom vesternu), dok će se glavna junakinja nametnuti kao ona koja svojim instinktom i odlučnošću reaguje na izmenu situacije. Međutim, sada već zloslutna sudbina karavana postavlja pitanje smisla njene akcije.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi