Popboks - SEVDAH ZA KARIMA – Jasmin Duraković - Sevdah je tužna misao koja se pleše [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.06.2011. 13:58 · 3

SEVDAH ZA KARIMA – Jasmin Duraković

Sevdah je tužna misao koja se pleše

Sevdah za Karima iz desetog plana uleće u trku za titulu jednog od najuspelijih regionalnih ostvarenja minule sezone, i to ponudivši priču sa nesvakidašnjim uglom gledanja

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10

Scenario: Jasmin Duraković i Asmir Kujović
Uloge: Amar Selimović, Adnan Hasković, Marija Karan, Asli Bayram, Mirvad Kurić
Žanr: drama
Trajanje: 95 minuta
Proizvodnja: Bosna i Hercegovina, 2010.

Nakon krvoločno-mirnodopskog razdruživanje republika čiji su nacioni mirno obitavali pod SFRJ stropom gotovo pedeset godina, svaka od „novonastalih“ nacionalnih kinematografija dobila je svoj udeo opštih mesta i tematskih odrednica. Tako se u primirenoj Bosni bošnjački deo prihvatio upornog baštinjenja ratnih trauma, a Republika Srpska zadržala na opsluživanju filmskih ekipa pridošlih iz Srbije.

Sineasti bošnjačke provinijencije bezmalo petnaest godina rabe ratne teme, a njihova dela uglavnom ostaju u okvirima filmske neubedljivosti i postavke dobrano narušene pamfetskom ostrašćenošću i uvek pogubnim simplifikacijama. Srećom, gde su mustre i utabane staze, tu i tamo nužno iznikne i kakav izuzetak.

Sevdah za Karima je upravo to, a, srećom, ujedno to je i ostvarenje koje svoj kvalitet ne crpi prvenstveno i/ili isključivo iz svoje apartne pozicije untar konteksta, jer ovo delo prevashodno funkcioniše kao zgodan mali film sa zanimljivom vizurom. Naime, ovo je priča o poratnoj Bosni u čijem se središtu nalazi pitanje islamskog fundamentalizma među gradskim življem.

Lik iz naslova, Karim, je član deminerske grupe koja će uskoro biti ražalovana, a sva je prilika da će novo uhlebljenje pronaći kod američkih poslodavaca u upravo okupiranom Iraku te 2004. godine. Karim je tanana duša, invalid, nesvršeni student filozofije i posvećeni vernik koji preispitije svoju i poziciju Bošnjaka u trenutku kada doskorašnji zaštitnici kreću u svojevrstan zulum nad Karimovom islamskom sabraćom u Iraku. Povrh toga, tu je i deo priče koji se tiče ljubavnog trougla koji osim Karima čine njegov blizak prijatelj i kolega Juka i njegova devojka, frivolna Beograđanka Ivana.

Duraković ispreda dovoljno ubedljivu i intimistički intoniranu dramu o grehu i posrtanjima pod potonjim posledicama. Karimove dubioze i moralna preispitivanja koja ga istovremeno koče pri nužnom delanju i nagone put ogrešenja o principe koje on načelno prihvata kao dobrodošli deo sasvim uverljive dogme deluju iskreno, te ovaj film po pitanju tretmana verskog fundamentalizma u narastanju u poratnoj Bosni deluje znatno iskrenije i promišljenije od srodnog Na putu Jasmile Žbanić.

Reditelj Duraković ojačava osnovnu idejnu i dramsku potku ove priče odlučujući se za intrigantan dodatak u vidu izmeštanja priče u ne toliko ortodoksni gradski milje prestonog Sarajeva, te ćemo Karima nakon scene kolektivne molitve ispratiti u raspusni provod  po  r’n’r okupljalištima glavnog grada Bosne (u jednoj od scena pojaviće se i nastupiće i Dubioza kolektiv). I upravo taj blend tradicionalističkog i modernog predstavlja značajan implicitno postavljeni adut ove filmske priče.

Sevdah za Karima je film koji se dosta lagodno može pohvaliti i preporučiti, a stoji i sud da je znatno kvalitetniji od Durakovićevog prethodnog rada (Nafaka). Ako zažmurimo na potencijalno diskutabilnu distribuciju likova po nacionalnim odrednicima (gošće iz Beograda štrče u isključivo bošnjačkom okruženju navodno multietničkog Sarajeva svojom razuzdanošću i beslovesnošću), ostaje i vidan problem dramaturške neupeglanosti, jer dimenzija priče koja se tiče Karimovog odnosa sa Ivanom pomalo nezgrapno biva izopštena u sporedni plan celine.

Ipak, Sevdah za Karima u dovoljno primetnoj meri odskače od aktuelnog regionalnog proseka, nudi zanimljivu tačku gledišta (a koja je uz to i filmski pismeno i efektno sročena), a zaslužuje i pohvalu već samo zbog potpunog odsusatva pamfletskog na koje su nas bošnjački autori u poslednjih petnestak godina istrajno navikavali.



Komentari

  • Gravatar for Veliki cenzor
    Veliki cenzor (gost) | 28.06.2011. 15.04.57
    Moram da primetim da ste pomešali sevdah sa tangom(ples, ne rublje). Upućujem vam ovu primedbu uz najbolje namere. Toliko.
  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 28.06.2011. 16.41.09
    "Ako zažmurimo na potencijalno diskutabilnu distribuciju likova po nacionalnim odrednicima (gošće iz Beograda štrče u isključivo bošnjačkom okruženju navodno multietničkog Sarajeva svojom razuzdanošću i beslovesnošću...", a ja bih dodao da pride treba da po ko zna koji put progutamo i opsesivnu potrebu srpskih glumica da ucescem u svim slicnim projektima na prostoru bivse SFRJ (a i sire) upravo potvrde premise razuzdanosti i beslovesnosti, vezane za ove prostore. Egzaltiran sam ovim nedostatkom samosvesti. Novac, egzibicionizam, osecaj krivice, zelja za ulagivanjem drugima... Sta li je u pitanju?
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 29.06.2011. 10.59.44
    dovoljan je trailer, hvala lepo,vidjeno 1 000 000 puta!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi