Popboks - BORDŽIJE I: KRV ZA PAPU + MOĆ I INCEST - Alejandro Jodorowsky & Milo Manara - Sve ostaje u porodici [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 31.05.2011. 07:29 · 16

BORDŽIJE I: KRV ZA PAPU + MOĆ I INCEST - Alejandro Jodorowsky & Milo Manara

Sve ostaje u porodici

(Dagda & System Comics)

Doajeni Manara i Jodorowsky su u prošlosti poklonicima stripa podarili mnoge lepe i nezaboravne trenutke. Ovoga puta, udružuju snage kako bi ispričali svoju verziju uspona jedne od najozloglašenijih porodica u istoriji čovečanstva. Upoznajte Bordžije

Đorđe Bajić

Prva dva albuma iz serijala Bordžije pojavila su se na srpskom tržištu objedinjena u jednu knjigu od 100 i kusur stranica. Krv za papu (2004) opisuje kako se kardinal Rodrigo Bordžija 1492. godine domogao papskog prestola i postao Aleksandar VI. Album Moć i incest (2006) fokusira se na papinu vanbračnu decu – Lukreciju i Cezara. Njih dvoje su spremni na sve kako bi pomogli ocu da sačuva vlast, pa se broj intriga i ubistava sa svakom novom stranicom sve više povećava.

Manara je najbolji kada crta pod vođstvom nadahnutog scenariste – remek-delo Indijansko leto, na kome je sarađivao sa Hugom Prattom, najbolje potkrepljuje ovu tvrdnju. Mada im se može prigovoriti da zbog brojnih digresija povremeno gube fokus, Bordžije I od početka do kraja fasciniraju svojom baroknom raspojasanošću. Rim je prikazan kao leglo poroka, a dolazak Aleksandra VI na presto samo potvrđuje ono što je evidentno još od prve table – ljudska pokvarenost je sveprisutna i ne može se iskoreniti. Eksploatacijski žar prožima svaku stranicu ova dva albuma. Istorijski aspekt predstavlja samo ram za mračnu erotsku fantazmagoriju sa izraženom političkom notom. Zbog eskplicitnosti i mračnog tona, Bordžije svakako neće biti pogodne za sve čitaoce, ali će zato oni kojima intenzivniji začini ne smetaju biti počašćeni pravom gozbom.

Autori nisu nimalo sramežljivi i izdašno razotkrivaju draži svojih junaka. Seksa ima u izobilju, a erotsko često graniči sa grotesknim i izvitoperenim. Vođen zahtevima scenarija, Manara, koji je zanat pekao radeći na erotskim stripovima (Klik, Miris nevidljivog, Kamasutra...), sa neskrivenim guštom prikazuje razbludni život Rima na razmeđi XV i XVI veka. U Krvi za papu Rodrigova pomoćnica i seksulana partnerka  je Vanoca Katani, kardinalova ljubimica i žena koja mu je podarila četvoro dece. U nastavku, štafetu od majke preuzima mlađana Lukrecija koja već sa prvim znacima puberteta počinje da ispoljava svoju divlju prirodu. Naravno, priča o Bordžijama ne može da prođe bez incesta, tako da na nagovor oca („Kćeri, prvi čovek sa kojim žena spava postaje gospodar njenog srca i njenih dela. Ne želim da poklonim ključeve Rima strancu, i zbog toga želim da se podaš svom bratu.“) Lukrecija i Cezare postaju ljubavnici i doživotni saveznici.

Naravno, istorija je ovde samo polazište. Za razliku od Neila Jordana čija je serija o Bordžijama nedavno sa uspehom emitovana na američkoj TV mreži Showtime, Jodorowsky se ne trudi da što vernije oživi istorijske događaje, već pušta mašti na volju i daje oduška svojoj perverznoj strani. Rezultat je alegoričan pogled na spregu poroka i moći, koji pleni brutalnošću i vizuelnim bogatsvom za koje je zadužen nadahnuti Milo Manara. Drugi, završni deo ovog mini strip serijala (obuhvata albume Plamen sa lomače i Sve je taština) već je dostupan u domaćim knjižarama.



Komentari

  • Gravatar for Uh-oh
    Uh-oh (gost) | 31.05.2011. 13.47.24
    Šta to rade ove dve curice?
  • Gravatar for Dosada Bozija
    Dosada Bozija (gost) | 31.05.2011. 17.52.28
    Dokazuju da je "ljudska pokvarenost sveprisutna i ne može se iskoreniti", uprkos gomili primera iskorenjivanja. Da pomenemo samo blaženog Avgustina ili Kozmu i Damjana, kad se već radi o Rimljanima. No, strip-izdavaštvu je i dalje bitno da kod adolescenata suspregne veru u mogućnost "iskorenjivanja" sopstvene pokvarenosti.
  • Gravatar for snazno deluje
    snazno deluje (gost) | 01.06.2011. 00.12.58
    to se zove lajkovanje pre fejsbuka.
  • Gravatar for Gospod Bog
    Gospod Bog (gost) | 01.06.2011. 11.00.56
    Dosado, ti sigurno nisi ni pročitao strip o kom pričaš. Vrati se nazad u laboratoriju.
  • Gravatar for Dosada Božija
    Dosada Božija (gost) | 01.06.2011. 11.20.08
    Ja uopšte ne pričam o niti jednom konkretnom stripu, već o izdavaštvu kao takvom. Čitao sam nešto drugo od Hodorovskog i Manare i teško da mogu da me iznenade, makar sudeći po ovde prezentovanim kvadratima.
  • Gravatar for Majka Božija
    Majka Božija (gost) | 01.06.2011. 14.03.15
    Naši životi jesu poročni. Umetnost to samo beleži. Gde su ti bezgrešni? Na koliko milijardi dođe jedan?
  • Gravatar for Gospod Bog
    Gospod Bog (gost) | 01.06.2011. 19.19.33
    Čekaj, a šta su to Žodorovski i Manara još radili u tandemu?
  • Gravatar for Dosada Božija
    Dosada Božija (gost) | 03.06.2011. 14.18.26
    Zašto podmećeš reči koje ja nisam napisao? Nisam ni rekao "u tandemu". Kad se ideal uspostavi jednim uzvišenim primerom, bezbroj nedostojnih primera ga ne mogu osporiti. Problem sa današnjom umetnošću je što estetizuje i izražava vekove i vekove gnusoba, a ne ume da izrazi ni par sekundi svetosti.
  • Gravatar for ja
    ja (gost) | 04.06.2011. 19.58.04
    gdje i koliko?
  • Gravatar for Tuta N. Kamon
    Tuta N. Kamon (gost) | 04.06.2011. 23.43.50
    U Beopolisu. 1500.
  • Gravatar for Gospod Bog
    Gospod Bog (gost) | 05.06.2011. 01.40.58
    Dosado, ti si u svakom slučaju pogrešio adresu. Adresu sajta, adresu literature, adresu popularne kulture. Moj je predlog da za početak ne čitaš više stripove, ako si ih ikada i čitao, a da zatim ne dolaziš više na ovaj sajt, jer ne vidim koji bi te sadržaji zanimali. Probaj da slušaš radio.
  • Gravatar for Тривун
    Тривун (gost) | 05.06.2011. 12.43.43
    Ни речи о цртежу. Ни у приказу ни у коментарима. Само о перверзији. Као таквој. Као врхунском квалитету. Го Бивис и Батхед.
  • Gravatar for Dosada Bozija
    Dosada Bozija (gost) | 05.06.2011. 13.02.28
    Hahahaha! Gresis, brate moj. Na ovom sajtu mi je stvarno dosta toga zanimljivo. Ali ja ne potcenjujem pop-kulturu toliko da verujem da ona treba da izrazava samo niskosti. Ako malo dublje zadjes u njen istorijat, videces da su i Hickok i Tolkin zapravo govorili o vrhunskom Dobru. A, ne treba potcenjivati ni radio. Na kraju, tamo su poceli i "Senka" i Velsov "Rat svetova".
  • Gravatar for Dosada Božija
    Dosada Božija (gost) | 05.06.2011. 15.28.41
    Pa, crtez kao takav je izvanredan, Trivune. Manara je ipak vrhunski crtac.
  • Gravatar for Gospod Bog
    Gospod Bog (gost) | 05.06.2011. 21.05.50
    Zašto misliš da sam ti brat? Zar nas nije Kevin Smit naučio tome da je gospod ženskinja? Kad smo kod vrhunskog dobra, ideološki mi to ništa ne znači jer su se na isto pozivali Hitler i Đule Van Gog, što samo znači da nije a priori bitno postaviti božanski cilj.
  • Gravatar for Dosada Božija
    Dosada Božija (gost) | 06.06.2011. 19.49.19
    Ubedjen sam da si mi brat. Ako su Hitler i Djule Van Gog iskompromitovali Dobro, znaci li to da je Zlo alternativa? Ne bih se ja hvatao u tu zamku. Zapravo, mislim da ce svako ko je ubedjen da je estetitizacija poroka vrhunac umetnosti, zavrsiti i kao nesrecni Adolf. A, ne. Kevin Smit nas bas nicemu nije naucio.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi