Popboks - SESTRE – Vladimir Paskaljević - Šta i kako? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.04.2011. 08:20 · 13

SESTRE – Vladimir Paskaljević

Šta i kako?

U svom drugom celovečernjem ostvarenju Vladimir Pasakaljević (Đavolja varoš) dovodi gledaoce u situaciju svojevrsne emocionalne ucene, očekujući da zarad značaja teme filma zažmure na sijaset problematičnih rešenja i upadljivo odsustvo kvaliteta u slučaju ovog filma

Zoran Janković

Ocena:
1


1/10

Scenario: Milena Marković, Vladimir Paskaljević, Bojana Maljević
Žanr: podučna drama
Uloge: Ivana Vuković, Ana Mandić, Ljubomir Bandović,  Milena Predić, Ana Maljević, Bojana Maljević, Boris Isaković, Milica Mihailović, Velimir Bata Živojinović, Elizabeta Đorevska
Trajanje: 90 minuta
Proizvodnja: Srbija, 2011.

Da li se u drugom veku filma samom kvalitetu filma i umešnosti filmskog izraza može i sme pretpostaviti tema (sa svim dodatnim implikacijama koje ona sa sobom ponese) koje su se autori prihvatili? Čini li se dobro filmu kojem nespretnu ili potpuno rđavu egzekuciju oprostimo na račun društveno angažovane teme o kojoj svakako treba govoriti i koja, sama po sebi, nikako ne predstavlja tabu ili zabranjenu zonu za autore koji su umešniji i svojim zanatima vičniji?

Osim preganjanja po pitanju nadmoći između „šta“ i „kako“, procenu dometa kvaliteta Sestara Vladimira Paskaljevića dodatno opterećuje i upitna priroda samog projekta. Da li je pred nama igrani film viđen za bioskopski kontekst, još uvek neuhlebljeni TV film kome se posrećilo, pa je stigao i u kino-dvorane (istini za volju, zasad bi jednina ovde bila daleko tačnija i primerenija), prvoj epizodi TV serije (kao što je bilo i najavljivano, mada pod naslovom Moderno ropstvo) ili obrazovnom filmu sa vidno ambicioznijom egzekucijom u svakom pogledu?

Bilo kako bilo, ove i ovakve Sestre su se, nakon svečarske premijere uz prisustvo državnog vrha, našle pred bioskopskom publikom koja je za to zadovoljstvo morala da plati iznos bioskopske ulaznice, te se čini da je jedino pošteno o ovom filmu suditi po aršinima postavljenim za sve ovdašnje produkcije koje dobace do kino-distribucije. Nevolja je što ovo ostvarenje, čak imajući u vidu osetno spuštenu rampu očekivanja za proizvode srpskih autora u poslednjoj deceniji, ne nudi ni jedan vidan razlog za pohvalu i/ili aboliciju. Ovo je naprosto loš film.

Sestre su priča o pošasti trgovine ljudima, o lancu prodaje i preprodaje belog roblja, lancu u kojem je i savremena Srbija hitro pronašla kariku za sebe. Dve tek punoletne sestre, na pragu ushićenja stupanjem otadžbine im na belu šengensku listu, kreću put Italije gde će raditi u klubovima kao animatorke. Naravno, već na prvoj stanki tokom tog puta bivaju prinuđene na rad u tajnom kupleraju, gde počinje njihova golgota, pri čemu starija od sestara uspeva da utekne svojim tamničarima i uz pomoć policije, sudstva i osoblja jedne od Sigurnih kuća krene da spase mlađu sestru i ostale sapatnice.

Na nivou pukog sinopsisa pred nama je ciljano tipizirana priča o uobičajenoj genezi događaja kada je trgovina ljudima u pitanju. To samo po sebi ne bi predstavljalo krunsku falinku ovog ostvarenja da ono nije preopterećeno ishitrenom egzekucijom, lošim rešenjima (uobičajeno kataklizmično loša gluma sestara Maljević, na primer) i dramaturgijom koja se zasniva na pukoj ilustraciji zadate/izabrane teme. Sve to u zbiru dovodi do toga da Sestre ostavljaju utisak otvorneo i trapavo didaktičnog filma.

Šablonizovani likovi onemogućavaju bilo kakvu vrstu emocionalnog angažmana, time, naravno, udaljavajući ovo delo i od jednog od svojih, reklo bi se, primarnih ciljeva, a to je podizanje svesti o značaju ove krupne tegobe i velike opasnosti. Ostaje nimalo zanimljiva i gotovo antifilmska priča izatkana na osnovi od opštih mesta, prvoloptaških poteza i suštinske banalnosti.

Na sve to, primetno je sladostrašće sa kojim reditelj pristupa realizaciji prizora mučenja i iživljavanja nad zatočenicama, te ta mahnitost uz podosta repetitivnosti izaziva mučninu kod gledalaca, pri tom ga, naravno, otuđujući od priče i likova do kojih bi trebalo da im je stalo. Na mahove Paskaljevićeve Sestre odlikuje raspojasanost i nemoralnost sekspoatacijskih naslova sirotinjskih produikcija evropskih i američkih sedamdesetih godina prošlog veka, a šok postane samom sebi svrha bez iole promišljanja o propuštenim potencijalima takvog zahvata.

To, i ne samo to, naravno, predstavljaće krupnu prepreku na planu upotrebljivosti samog filma u edukativne svrhe ili u nastojanju producenata da ga plasiraju kao deo ponudu ovdašnjih televizija (koje još uvek drže do ekskluzivnosti domaćeg igranog programa) u iole pristojnijem terminu. A time se problematizuje i smislenost čitavog projekta ispraćenog ovakvim pristupom.

Ova tema moraće da sačeka vrlije i iskrenije.



Komentari

  • Gravatar for Spajalica
    Spajalica (gost) | 25.04.2011. 12.10.09
    Đavolja Varoš je, u žestokoj konkurenciji najgori film srpske kinematografije, u poslednje dve decenije. Prosto,u tom filmu ne valja ni jedna jedina stvar. Ako je i drugi uradak sličnog kvaliteta, nemamo se čemu nadati.
  • Gravatar for Tuta N. Kamon
    Tuta N. Kamon (gost) | 25.04.2011. 12.25.11
    Sestre su mnogo gore od Varoši.
  • Gravatar for pirke
    pirke (gost) | 25.04.2011. 13.31.26
    "Đavolja Varoš" je sramotno loš film. Neću se prevariti da gledam i ovaj.
  • Gravatar for Gospodin Jokast
    Gospodin Jokast (gost) | 25.04.2011. 20.34.46
    The worst film director ever.
  • Gravatar for Rade
    Rade (gost) | 26.04.2011. 07.35.48
    Ne dopada mi se kada film dobije ocjenu 1. Ne mislim da je fer, a osim toga - mislim da nijedan americki krs na ovom sajtu nikada nije dobio jedinicu. Kao da autori uzivaju da (objektivno) lose filmove ponize jos vise. Stvar psihe, sujete, cega li.
  • Gravatar for M
    M (gost) | 26.04.2011. 08.57.00
    Oh, oh, oh! Kakva hajka na Paskaljevića. Ma je l to recezent piše i komentare? Sva sreća pa nikoga nije briga ni za recenziju ni za komentare. Više sexa učiniće vas vedrijim i srećnijim ljudima.
  • Gravatar for Tuta N. Kamon
    Tuta N. Kamon (gost) | 26.04.2011. 09.40.18
    Sačuvaj me bože seksa iz Sestara. U tom filmu siluju, prostituišu i zlostavljaju žene. Kome to može biti erotično?
  • Gravatar for yo
    yo (gost) | 26.04.2011. 21.51.59
    Najjaci film koji sam ikad gledala.....:)))))mng realan,ali i tuzan...:((( stankovicljiljana 1 week ago
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 06.05.2011. 09.11.42
    Stvarno posle "Djavolje varosi" ne verujem da cu pogledati jos neki film Paskaljevic Jr.
  • Gravatar for Irena
    Irena (gost) | 22.05.2011. 00.36.33
    Ono što je već upadljivo ,a događa se svakom mladom kritičaru -jeste da osipajući verbalnu paljbu nadoknađuje nepostojeći lični visibility,...već viđeno.Paskaljević mlađi je sjajan reditelj.
  • Gravatar for bilja
    bilja (gost) | 07.06.2011. 15.08.31
    Znam jedne sestre ,,,koje i dalje prolaze kroz jos gore situacije nego ove u filmu.Znaci postoji jos gore,,,a pritom i istinito.
  • Gravatar for Dejan
    Dejan (gost) | 08.08.2011. 09.59.28
    Mislim da veoma laički pišete o zadatoj temi. Da li znate da su istraživanja pokauzala da je ljudima lakše da se emocionalno užive u likove koji su njima emotivno bliski, u likove koji pokazuju standardne emocionalne šeme? To znači da svaka iole empatična osoba može da se uživi u "šablonizovane" likove, i to intenzivnije nego u likove čija emocionalna slika nije poznata i koju je teško dokučiti. Pomalo je vaše shvatanje elitističko u intelektualnom smislu. ne kaže se didaktičnog, nego didaktičkog filma. Jer didaktika je teorija o nastavi...a danas se koristi kako bi se označio neki sadržaj koji je edukativan, ali istovremeno i razvojno podsticajan. Sledeći put smanjite kriticizam i bolje se informišite. mr. psih.
  • Gravatar for papy
    papy (gost) | 09.08.2011. 20.53.43
    apsoultno se slazem sa recenzijom. ovaj film je uvreda za sve zrtve trgovine ljudima i prosto je u svakom smislu te reci neoprostivo los
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi