Popboks - DRUŽINA DARDANELI: POLJUBAC LEPTIRICE - Pavle Zelić i Dragan Paunović - Srpska liga izuzetnih džentlmena [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 21.03.2011. 06:51 · 7

DRUŽINA DARDANELI: POLJUBAC LEPTIRICE - Pavle Zelić i Dragan Paunović

Srpska liga izuzetnih džentlmena

(System Comics)

Junaci Družine Dardaneli dobro su poznati svim poklonicima klasične književnosti. Grof Vronski, Karađoz, Koštana, Jozef K. i drugi, okupljeni su kako bi učestvovali u zajedničkoj avanturi. Srpska Liga izuzetnih džentlmena? Sličnost postoji, ali je, na sreću, stripovski prvenac tandema Paunović-Zelić više od blede kopije već postojećeg

Đorđe Bajić

Talasanje na domaćoj žanrovskoj sceni se nastavlja. Na red su došle i stripadžije. Naravno, i ranije su domaći autori posezali za spojem stripa i fantastike, ali odavno nismo imali jedno ovako ambiciozno strip izdanje made in Serbia. Družina Dardaneli poseduje, praktično, sve sastojke potrebne da se privuku čitaoci: tu su akcija, raspojasana fantastika i zdrava doza horora. Koncipiran kao prvi deo (potencijalnog) serijala, Družina Dardaneli: Poljubac leptirice predstavlja, pre svega, opipavanje pulsa tržišta i sopstvenih mogućnosti, ali se već na nivou probnog balona mogu izvući neki zaključci. Povoda za optimizam ima.

Scenarista Pavle Zelić radnju smešta na kraj XIX veka, u alternativni Beograd koji je, slično „rođaku“ iz Skrobonjinog Čoveka koji je ubio Teslu, pošteđen „tragičnih prevrata i iscrpljujućih ratova“. Mnogo toga je zbijeno na svega pedesetak stranica. Kako je u pitanju uvodna epizoda, Zelić je imao pune ruke posla – trebalo je predstaviti sve članove družine koja je dobila ime po poznatoj beogradskoj kafani s kraja XIX veka, kao i njihove nemezise. Bez obzira što su praktično svi likovi preuzeti iz već postojećih dela domaće i svetske književnosti, u novom okruženju i na novom zadatku, oni se (ponekad i više nego što je potrebno) udaljavaju od svojih izvornih literarnih inkarnacija.

Prva epizoda je prekratka kako bi svi junaci razvili svoj pun potencijal. Akcenat je ovoga puta stvljen na brzu i eksplozivnu akciju. Zelić na dozvoljva predah sve do završnice koja se odigrava u poslovično opasnoj bosanskoj zabiti. Takođe, tu je i bonus. Na kraju strip albuma, kao neka vrsta apendiksa, nalaze se tekstovi koji objašnjavaju genezu stripa, uključujući osvrte na sve važnije likove, kao i objašnjenja u vezi sa tehničkim aspektima.

Crtež Dragana Paunovića varira od baroknih scena prepunih detalja do svedenijih varijanti sa jednom-dve figure ispred crnih ili belih površina. Njegov stil podseća na zanimljivu mešavinu Mila Manare i Korada Roija, i mada mu nedostaje rafinman koji dolazi sa iskustvom, talenat i trud se ne mogu poreći. Na karakterizaciji nekoliko (uglavnom epizodnih) likova se moglo još poraditi (pre svega mislim na „gostovanje“ popova Ćire i Spire), ali je vidan napor da se pruži trenutni maksimum. Posebno je efektno urađen lik vampira Save Savanovića koji tokom stripa prolazi kroz različite faze, sa ishodištem koji sadrži (namerni?) namig filmskoj verziji Intervjua sa vampirom. Koštana je u vizuelnom pogledu prava seks bomba, pa ne čudi što je po njenom liku (i telu) urađen prototip figurice prezentovan na nedavnoj promociji u SKC-u.

Ostaje žal što je radnja brzo premeštena iz Beograda - bilo je tu dosta potencijala u vizuelnom smislu - ali nešto valja ostaviti i za nastavak. Jedino što Družini Dardaneli u vizuelnom smislu zaista nedostaje jeste boja - sudeći po sjajnoj naslovnici, a i njegovoj osnovnoj vokaciji, Paunović bi taj deo posla sjajno uradio.

Potrebna je još koja epizoda da članovi družine zažive "punim plućima". Strip predstavlja manje-više zaokruženu celinu, ali bi prava šteta bila da ne dobije nastavak. Pre svega zato što je konceptu poput ovog potreban serijal od najmanje šest epizoda da bi razvio pun potencijal. Ostaje nam samo da sa nestrpljenjem čekamo nove avanture ove smele družine.



Komentari

  • Gravatar for cikaiga
    cikaiga (gost) | 21.03.2011. 17.05.23
    Dragan Paunović je sigurno jedan od najboljih strip crtača u nas, tako da mislim da ovde nema greške.
  • Gravatar for Cvija
    Cvija (gost) | 22.03.2011. 01.05.34
    Kako se moze doci do ovog stripa?
  • Gravatar for Mims
    Mims (gost) | 22.03.2011. 07.06.23
    Dragan Paunović je mnogo jak.
  • Gravatar for Gaga
    Gaga (gost) | 22.03.2011. 12.02.30
    @ Cvija: Ima u striparnicama Darkwood (Tržni centar na Zelenom vencu) i Alan Ford (Blok 24, Novi Beograd, knjižarama Tardis (Kneza Miloša 2), Delfi (SKC pre svega a i ostalim), Evro-guinti, Beopolis (Tržni centar kod Doma omladine) i Vulkan (Sremska i Delta City i Ušće). To je u Beogradu. Trebalo bi da bude i u ovim knjižarskim lancima (Evro-gunti, Delfi i Vulkan) van Beograda. A može i ovako: http://www.systemcomics.com/web/content/view/90/61/
  • Gravatar for Cvija
    Cvija (gost) | 22.03.2011. 19.04.08
    @Gaga: Hvala puno!
  • Gravatar for fashedelafash
    fashedelafash (gost) | 28.03.2011. 00.23.34
    e, u pravu ste za Dragana Paunovica...slazem se sa autorom texta, da je potrebno nekoliko epizoda za zaokruzivanje priche. samo napred druzino!
  • Gravatar for Deki
    Deki (gost) | 29.03.2011. 12.54.14
    Strip je vrhunski u svakom pogledu. Kapa dole.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi