Popboks - CYRUS – Jay Duplass, Mark Duplass - Mamin sin [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.02.2011. 13:01 · 2

CYRUS – Jay Duplass, Mark Duplass

Mamin sin

...i njen ljubavnik

Sofija Vuković

Ocena:
7


7/10

Scenario: Jay Duplass, Mark Duplass
Uloge: John C. Reilly, Jonah Hill, Marisa Tomei, Catherine Keener
Žanr: Komedija/Drama
Trajanje: 91 minut
Proizvodnja: USA, 2010.

Braća Duplass, utemeljivači mumblecore pravca u američkom alternativnom filmu, čije su odlike između ostalog izuzetno niski budžeti, poluprofesionalni glumci i scenariji koji se uglavnom bave ljubavnim marifetlucima u životu nesnađenih dvadesetogodišnjaka, ovoga puta nam prikazuju romansu nešto starijih, ali podjednako nesnađenih protagonista, u kontekstu samohranog roditeljstva.

Odnos majke i njenog jedinog muškog deteta je sam po sebi plodno tle za razvoj svakojakih boleština, od Hamleta do Normana Batesa. Ovde uvrnutu, ali šećernom glazurom prelivenu simbiozu asocijalnog dvadesetjednogodišnjaka Cyrusa (Hill) i njegove seksualno privlačne ali manipulaciji podložne mame (Tomei) remeti upad ljubavi željnog, razvedenog Johna (Rilley), kome je i samom potrebna pomoć psihologa, zbog abnormalne vezanosti za bivšu suprugu (Keener). S obzirom na emotivno nabijenu konstelaciju likova i evidentnu liniju sukoba interesa dva glavna lika, očekivali bismo burniji razvoj događaja. Međutim, braća Duplass nas perfidno uskraćuju za spoljašnja previranja i ostavljaju da frustracije ključaju pod tanušnim pokrovom učtivosti.

I Cyrus i John pokušavaju da proračunatim emotivnim ucenama i glumatanjem privuku Molly na svoju stranu i zadrže je za sebe. Ipak, autori nisu obratili previše pažnje na njen lik. Kako je moguće da ona ništa ne shvata? Marisa Tomei, jedna od najsimpatičnijih holivudskih glumica srednje generacije, i ovde pleni kao blagorodna majka i predusretljiva ljubavnica, ali Mollyina želja da se nikom ne zameri je prekomerno naglašena i, na kraju krajeva, nerealna. Ono što joj daje neki karakter su intenzivni „otvoreni“ razgovori po New Age recepturi, koji nam bar donekle objašnjavaju takvu ličnost.

Hill i Rilley su, dakle, nosioci filma – obojica uspevaju da iznesu komplikovane i gotovo psihopatske likove koji su im zadati. Pri prvom susretu Cyrusa i Johna, iako je razgovor krajnje učtiv, momentalno je jasno da tu nešto nije u redu. Iako kasnije slede gradativno poređani ispadi, reklo bi se da autori žele da nam ovu situaciju predstave što realnije, te izbegavaju da priču odvedu u smeru crne komedije ili direktne tragedije, što bi možda film učinilo efektnijim i manje predvidivim.

Ipak, Cyrus je bez sumnje zanimljiva varijacija na temu „sredovečni-ljubavnici-i-nečije-dete-iz-prvog-braka“, samim tim što je dotično „dete“ odavno punoletno, ali i zbog gorenavedenih rediteljskih izbora.



Komentari

  • Gravatar for nikola
    nikola (gost) | 05.02.2011. 00.44.48
    Film je genijalan, mozda zasluzuje i ocenu, dve vise :)
  • Gravatar for drasko
    drasko (gost) | 19.03.2011. 17.05.58
    Cini mi se da filmu fali malo jaca pozadinska prica, ovako sem zapleta koji se desio sa kradjom patika, ne postoji nista sto bi teralo gledaoca da prati film do kraja. Sama ideja filma je sasvim dobra i realna. 7/10 od mene
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi