Popboks - EASY A – Will Gluck - Život piše romane, a neki od njih uđu i u lektiru [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 26.01.2011. 10:46 · 4

EASY A – Will Gluck

Život piše romane, a neki od njih uđu i u lektiru

Kako danas skrojiti pametan tinejdžerski film, uvažiti prethodnike, ali i ciljanu publiku, pokazati poštovanje prema lektiri i zaraditi an Easy A?

Zoran Janković

Ocena:
9


9/10

Scenario: Bert V. Royal
Uloge: Emma Stone, Penn Badgley, Amanda Bynes, Patricia Clarkson, Stanley Tucci, Thomas Haden Church, Lisa Kudrow
Žanr: tinejdžerska komedija
Trajanje: 92 min
Proizvodnja: SAD, 2010.

Reči su davnih dana još izgubile magijsku vrednost, ali nekada je samo jedna rečenica dovoljna da stvari postavi na svoje mesto i/ili posluži kao mamac kome se naprosto ne može odoleti. Tako lik koji tumači Emma Stone negde pri sredini filma Easy A rezignirano primeti: “John Hughes didn’t direct my movie“, i tih nekoliko reči efektno sažme čitav pristup autora ovog zbilja nesvakidašnjeg dela i svakako jednog od najkvalitetnijih filmskih ostvarenja u prethodnoj godini.

Iako se čisto formalno može ustvrditi da je Easy A slobodna i „impresionistička“, u kontekst tinejdžerskog ovomilenijumskog sveta pomerena adaptacija romana Slovo srama Nathaniela Hawthorna, ovo je u biti prvenstveno delo čiji autori sa puno poštovanja, takta i mudrosti preispituju nasleđe američkog omladinskog filma zlatnih osamdesetih godina prošlog veka.

A neizbežna stavka u tom preispitivanju je svakako maestro Hughes. Nedovoljno uvažavan od strane zvanične kritike u svojim najproduktivnijim i najkreativnijim danima, danas predstavlja ključno ime u kratkoj istoriji pametnog i kvalitetnog tinejdžerskog filma. Stoga ne čudi što se reditelj Will Gluck (kome je ovo, inače, tek druga režija, nakon Fired Up) fokusirao na funkcionalan i smislen omaž opusu Johna Hughesa znatno više no Hawthornovom literarnom predlošku od koga Easy A zapravo preuzima samo osnovni motiv i zaplet.

Emma Stone (Kul momci, Zečica iz koledža) u Easy A tumači šarmantnu, ali ipak tipičnu geek devojku koja postane žrtva vlastite laži kada čitava škola poveruje da je ona razvratnica. U početku igra, sitna pakost uperena prema ljubopitivoj prijateljici i zdravorazumski pokušaj da se bar na verbalnom nivou utekne u inspirativniji i za druge privlačniji identitet uskoro postaje grdna muka u životu (kako to već red i istorija filma i ovog podžanra nalažu) sluđene tinejdžerke. Njen novi identitet u potpunoj koliziji sa činjeničnim stanjem stvari postaje njena stigma koju ona, poput Hawthornove junakinje, isprva pokuša da prigrli i barem prividno preokrene u svoju korist.

U toj se tački Gluckov film susreće sa onim što je veliki Hughes ostavio za sobom - prepoznavanjem kodova društvenih uslovljavanja koji se sa šireg lako daju svesti i na milje srednjoškolskog mikrokosmosa. Gluckova Olive (ne samo zbog crvene kose koja je dovodi u direktnu vezu sa Molly Ringwald, vodećom glumicom Hughesovog opusa) u Easy A tako postaje sublimat teskoba koje su tištile, ali i određivale Hughesove junake. Teen angst če se, kada godine prođu i mudrost zauzme pozicije koje je držalo nestrpljenje, ionako ispostaviti kao neizbežna faza svakog mislećeg bića i kritičkog duha u nastajanju.

Easy A, međutim, nipošto ne bi smeli svoditi na nivo priče o omažu velikom uzoru i adaptaciji dela koje je izborilo mesto u obaveznoj školskoj lektiri. I sam po sebi, lišen gore navođenih analogija i korelacija, ovo je film koji pleni iskrenošću, šarmom i veštinom kojom su autori sastavili ovaj pačvork u kom su u potpune saglasje dovedene zaumnost i komunikativnost, kao dve često suprostavljene kategorije.

Easy A je, premda postmoderna vratolomija, ostvarenje koje predstavlja primer zdravog repertoarskog filma namenjenog mladima; manje strpljivima on pruža istinski duhovitu komediju sa neodoljivim centralnim likom (Emma Stone je dobacila i do nominacije za Zlatni globus), a onima zahtevnijima vešto poigravanje širim uticajama pop kulture. Autorima ovog filma svakako treba odati počast jer su uspeli u gotovo nemogućem – u oblandi lagodnog i šarenog populističkog filma proizveli su delo koje daje dosta povoda za ushićenje i dodatne analize, te Easy A u krajnjem zbiru ostavi utisak ostvarenja koje u sebi miri filmsku pismenost, sadržajnost, unikatnost sa jedne strane i suštinsku komunikativnost, sa druge.

Sasvim po šnitu Johna Hughesa, ali i po meri svog vremena i konteksta.
 



Komentari

  • Gravatar for ana
    ana (gost) | 26.01.2011. 13.13.42
    konačno jedna dobra recenzija. a, i super film.
  • Gravatar for Blejd
    Blejd (gost) | 27.01.2011. 21.58.12
    Odlicna recenzija odlicnog filma.
  • Gravatar for ulicni hodac
    ulicni hodac (gost) | 28.01.2011. 15.28.46
    odlican film
  • Gravatar for millie
    millie (gost) | 29.01.2011. 19.32.18
    simpatikus
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi