Popboks - YOU WILL MEET A TALL DARK STRANGER – Woody Allen - Svoj na svome [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 24.01.2011. 10:40 · 3

YOU WILL MEET A TALL DARK STRANGER – Woody Allen

Svoj na svome

Woody Allen još jednom potvrđuje da ne treba tek tako odbacivati autoreciklažu kao autorski pristup. Vežbom do eventualnog (ponovnog) savršenstva?

Zoran Janković

Ocena:
5


5/10

Scenario: Woody Allen
Uloge: Naomi Watts, Josh Brolin, Gemma Jones, Anthony Hopkins, Antonio Banderas, Freida Pinto, Lucy Punch
Žanr: komedija
Trajanje: 98 min
Proizvodnja: SAD/Španija, 2010.

You Will Meet a Tall Dark Stranger je (još jedan) zgodan primer funkcionalnog filma urađenog na autopilotu. Svežina, rešenost i inventivnost teško se i mogu očekivati od autora u sedamdeset i šestoj godini (burnog) života i nakon desetina i desetina scenarija i režija. Woody Allen se ovde uzda u dobro znanu mustru koju je većim delom i sam osmislio i prvobitno istkao, uspeva da izbegne većinu džombi na putu do prihvatljivog rezultata, pa samim tim ne izneverava mnogo. Ni sledbenike ni one ne toliko ushićene njegovim opusom.

You Will Meet a Tall Dark Stranger je  tako sublimat fascinacija i uobičajenih Allenovih zahvata u poslednje dve decenije. I ovde njegovi junaci manje-više dragovoljno stupaju na ljubavnu vrtešku koja će ih možda baciti u naručje novih, možda starih ili ne toliko željenih partnera, a sve to uz glasno i jasno davanje oduška vlastitim neurozama, fobijama i blago izvitoperenim svetonazorima (što je uostalom odlika i samog Allena).

Priča ovog ostvarenja se vrti oko bračnog para (Watts i Brolin) koji krcka poslednje dane svog zajedništva i batrga se u  izmeštenom mikrokosmosu (ovog puta u Londonu) koji osim njih naseljavaju i njihovi roditelji, prijatelji, novi šefovi i enigmatične susetke. Naravno, putanje svih njih  će se u jednom trenutku neizbežno isprepletati, neki će u tom novom deljenju karata prepoznati šansu za novi početak, a neki će spoznati nepotrebne prekombinacije, te će pohitati nazad u stara gnezda.

Dakle, iako se delom oslanja (naravno, posprdno) na motive sudbinske neumitnosti, prekognicije i komunikacije sa dušama upokojenih, ovo je tipska Allenova komedija bez imalo nepoznanica. Sve očekivano je tu i to u meri na koju nas je vidno umorni, ali još ipak sasvim dovoljno vitalni i potvrđeni maestro i navikao. Za razliku od prethodnika (Ljubavi u Barseloni) londonske vlasti nisu bile voljne da domaćinski odreše kesu, te je izostala možda očekivana turistička razglednica kao zgodna pokrivalica za već izraubovanu matricu priča koje nam Allen uporno ispripoveda.

Ima i u ovom filmu dovoljno šarma, u par navrata i glasniji smeh je sasvim opravdana gledalačka reakcija, sinergija međunarodne glumačke podele dobro funkcioniše (iznad posve visokog proseka glumačkih kreacija možda valja izdvojiti Brolina koji iznalazi nekoliko svežih finti da prikaže nelagodu stvaralačke blokade i Lucy Punch koja pogađa u metu remiksujući rolu Jennifer Tilly iz Pucanja nad Brodvejom) i kao dominantan se nameće utisak opšte uprizorenosti i očite funkcionalnosti ovog dela. O iskrama genijalnosti i nenadanim zaokretima možda u nekoj narednoj epizodi.



Komentari

  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 25.01.2011. 08.52.49
    Slazem se da film nije u rangu nekih ranijih woody-ijevih uradaka,ali opet je na neki način genijalan.Toliko inteligentni dijalozi,simpatični,šarmantni sa puno humora...to je tako rijetko u današnjoj filmskoj industriji.Film toplo preporučujem svima.Woody je živi genijalac!
  • Gravatar for Bojana
    Bojana (gost) | 25.01.2011. 09.35.10
    Tipican film Vudi Alena. Cak su je kolor filma u duhu velikog Vudija. Zaista je sve braon i krem, od kostima do tapeta. Reditelj duhovito koketira sa prorocanskim i vidovitim prevarantima koji nisu samo u Srbiji prisutni.U ovom filmu sve je opravdano.Vredi pogledati
  • Gravatar for plastikmen plasticni
    plastikmen plasticni (gost) | 25.01.2011. 11.42.38
    Bas dosadno.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi