Popboks - RABBIT HOLE - John Cameron Mitchell - Poniranje u tugu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.01.2011. 11:37 · 3

RABBIT HOLE - John Cameron Mitchell

Poniranje u tugu

Rabbit Hole se pokazao kao opravdani pretendent na nagrade, iako će ga verovatno zaseniti drugi, bombastičniji naslovi

Ljubisav Panić

Ocena:
8


8/10

Scenario: David Lindsay-Abaire (prema svom pozorišnom komadu)
Uloge: Nicole Kidman, Aaron Eckhart, Dianne Wiest, Miles Teller
Žanr: drama
Trajanje: 91 min
Proizvodnja: SAD, 2010.

Nakon hvaljenih ljubavnih igrarija koje je prikazao u filmu Shortbus, reditelj John Cameron Mitchell okrenuo je kormilo i uplovio u vode filma u kome nema ni „s“ od seksa. Rabitt Hole je prikaz ljudske patnje nakon smrti voljene osobe. Tačnije, film je isključiva sinteza disfunkcionalnosti Becce (Nicole Kidman) i Howeia (Aaron Eckhart) koji pokušavaju da prebrode smrt sina.

Scenario je majstorski potpisao David Lindsay-Abaire koristeći kao glavnu inspiraciju sopstveni pozorišni komad. Lindsday-Abaire svaki dijalog i svaku scenu piše veoma promišljeno, sklapajući celinu koju Mitchell režira stoički suzdržanim kadrovima. Ovakvi, hirurški precizni zahvati ispred i iza kamere dodatno ogoljavaju tešku situaciju glavnih junaka, dok se netipična radnja filma razotkriva u etapama. Kako Rabbit Hole nije koncipiran u sto puta viđenom maniru raspleta od tačke A do tačke B, on kod gledaoca budi radoznalost pažljivim odavanjem informacija. Svaki podatak bitan za radnju načne se, pa i razradi, da bi se potom nagoveštaji onoga što se desilo potvrdili kroz dramsku interakciju.

Ovome dobrim delom doprinose i glavni glumci. Nakon nekoliko pogrešnih angažmana Nicole Kidman je ponudila ulogu ravnu interperataciji u filmu Sati (za koju je dobila Oskara), dok se od Aarona Eckharta moglo i očekivati sasvim korektno izvođenje, s obzirom da je sličan zadatak imao u dosta lošije osmišljenom Love Happens.

Kada se sve sabere, emotivni trag koji Rabbit Hole ostavlja liči na opasku  čuvenog scenariste Davida Mameta, koji smatra da zadovoljstvo gledaoca proživljenim dramskim iskustvom vuče korene iz njegove emotivne „osakaćenosti“ da se istinski saživi sa „nebitnim“ ljudima oko sebe, zbog čega se osećanje krivice sublimira  saosećanjem sa filmskim akterima.

Kraj Rabbit Holea to jasno potvrđuje. Istinska patnja ljudi, koji su doživeli ovakvu nesreću, daleko je od naše imaginacije, ali i od imaginacije autora koji hrabro napušta svoje junake. Baš kao i prosečan „autsajder“ koji se našao u datom spletu okolnosti, Mitchell u pravo vreme postaje svestan činjenice da bi svaki dodatni gest/kadar bio čisto nepoštovanje. On ostavlja Rabitt Hole da bude jama bez dna, jer je svestan da stvaralčki pad u koji se upustio jedino na taj način postaje bezvremeno filmsko iskustvo.



Komentari

  • Gravatar for Bata Božić
    Bata Božić (gost) | 06.01.2011. 22.36.12
    Moj savet vam je da što pre pogledate ovaj film. Toliko.
  • Gravatar for staima
    staima (gost) | 12.01.2011. 13.33.51
    bedak...
  • Gravatar for Milena
    Milena (gost) | 27.04.2011. 09.25.44
    Sjajna kritika, odlican film !!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi