Popboks - WORRIED ABOUT THE BOY – Julian Jarrold - Dečak i čovek [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.10.2010. 13:43 · 5

WORRIED ABOUT THE BOY – Julian Jarrold

Dečak i čovek

Još jedan izuzetan biopic iz domena nasleđa pop-kulturnog

Zoran Janković

Ocena:
8


8/10

Scenario: Tony Basgallop
Uloge: Douglas Booth, Matthew Horne, Mark Gattis, Marc Warren, Freddie Fox, Francis Magee
Žanr: biografski
Trajanje:  90 minuta
Proizvodnja: Velika Britanija, 2010.

Pre godinu-dve Boy George je viđen u ulozi učesnika britanske ispostave V. I. P. Velikog brata. Do toga nije došlo jer je nekadašnji superstar morao na odsluženje zatvorske kazne na koju je osuđen jer je danima držao (mušku) prostituku zakatančenu i utamničenu u svom domu. I oni slabi i oni gadljivi na sveukupno nasleđe muzičko-estetskih osamdesetih godina prošlog veka neće osporiti Boy Georgeu status najživopisnije zvezde u okeanu bizarnih pojava (a počesto i kreatura).

Worried About the Boy, produkcija BBC2, u sebi uspešno spaja dva za ovu priču podjednako značajna toka – ovo ostvarenje dovoljno ubedljivo deluje i kao (jedan od mogućih portreta problematične pop zvezde i kao film koji teži da oslika širu supkulturno/popkulturnu sliku ranih prevratničkih osamdesetih. Ovo jeste biopic o jednoj vremenu tektonski dalekosežno uticajnih godina za evoluciju popularne kulture, ali isto tako jeste i odmeren i višeslojan prikaz jedne možda ne toliko prijatne, ali svakako intrigantne i lako prepoznatljive ličnosti.

Reditelj Julian Jarrold (u čijoj se filmografiji kao najznačajnije stavke nameću angažovanja na epizodama briljantnih ostrvskih TV serijala Prime Suspect i Red Riding) i scenarista Tony Basgallop (inače kreator i kod nas prikazivane serije Hotel Vavilon) upravo zato Worried About The Boy postavljaju i izvode u vidu pletenice. Devedesetak minuta je, čini se, ovom dvojcu sasvim dovoljno da sačine efektnu i očaravajuće kvalitetnu priču o jednom čoveku u jednom (jednako specifičnom) vremenu.

U prilici smo da pratimo rane jade Boya Georgea – od napuštanja roditeljskog doma, preko kvaziekokomunističkih i hedonističkih doživljaja u umetničkim skvotovima britanske prestonice i klubovima u koje su zalazili tada ubogi, a kasnije značajni i u kojima se oblikovala budućnost ostvrske muzičke scene te ere. Boy George (u izvanrednom tumačenju Douglasa Bootha koji liku pristupa začudnom, ali efektnom mešavinom sugestivnosti i underplaya) je u svim tim fazama (pa i nakon proboja u svet VIP-ovaca) prikazan kao nezgodni, drčni i probitačni kolerik koji se iscrpljuje u homoseksualnim vezama sa „posrnulim“ heteroseksualcima i bezbrojnim pokušajima da se nametne kao pažnje javnosti vredan.

Ipak Jarrold i Basgallop liku problematičnog Boya Georgea pristupaju minuciozno, sa vidnim nastojanjima da ga humanizuju i sa što više nijansi predoče u punoj višeznačnosti. Rezultat tih napora brzo postaje evidentan i pred nama je karakter koga je možda teško voleti, ali koji se svakako da razumeti, tim pre jer u svakoj od svojih društvenih inkarnacija zadržava gotovo istovetan stepen (samo)izopštenosti, sluđenosti i, sasvim prirodno, nesreće.

Na fonu društvenog konteksta, Worried About the Boy se nameće kao rečita hronika jedne supkulturne/kontrakulturne scene koja se lagano transformisala u glavnotokovsku kulturu, pri tom mnogo ne gubeći na smislu i samosvojnosti. U dubini kadra ovog portreta Boya Georgea tako zatičemo armiju sada zaboravljenih veličina, ali i Billyja Idola, Malcoma Maclarena, Spandau Ballet..., a autorska ekipa uspeva i u naumu da oslika obrise mehanizma kojim Ostrvljani svoju i dalje superiornu muzičku scenu istrajno održavaju u punom zamahu.

I bez posezanja za poređenjima i analogijama sa tugaljivim kvalitetom ovdašnje zahuktale TV produkcije, Worried About the Boy se nameće kao superiorno i posve zaokruženo delo i rečit primer kako se oblikovana i nacija kojoj samopoštovanje nije strano drži po pitanju odnosa prema vlastitom kulturnog nasleđa, bez obzira za kojim od nekoliko mogućih (pop-, sup-...) prefiksa da smo posegnugli.



Komentari

  • Gravatar for Mortimer
    Mortimer (gost) | 25.10.2010. 16.12.48
    Extra TV film.
  • Gravatar for plug
    plug (gost) | 25.10.2010. 18.41.54
    na istu temu, sa sličnim tezama http://mislitemojomglavom.com/?p=1481
  • Gravatar for zoran
    zoran (gost) | 01.11.2010. 12.50.49
    Bez obzira voleo ga neko ili ne i koliko je njegova pojava bizarna kao i njegov zivot, ne moze mu se osporiti kvalitet pop pesama koje je napravio. Pa cak i neke su postale nezaobilazni deo antologije muzicke. Drago mi je da jos uvek snima muziku, doduse retko ali radi. Ne mislim na njegov DJ rad, koji opet koji su poznavaoci takve muzike veoma cene. Freak ili ne - covek je talentovan za muziku !
  • Gravatar for Trikolina
    Trikolina (gost) | 16.11.2010. 12.25.22
    recenziju kao da sam ja pisala, sa svakom recenicom se slazem! p.s. a Boy-ov cimer(ka)? niste ga pomenuli, a neverovatan je lik..
  • Gravatar for Tarantino
    Tarantino (gost) | 31.01.2011. 00.57.41
    Ne spomenu Merlina koji se takođe bavio muzikom, i Steve Strangea iz Visage u čijem je klubu Blitz Boy George prvobitno radio, a kasnije postao veća zvezda od njega i tog njihovog međusobnog sukoba, koji je eskalirao kad je Strange izabran da se pojavi u Bowievom spotu Ashes to ashes
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi