Popboks - EXIT THROUGH THE GIFT SHOP – Banksy - Ispod Banksyjeve kapuljače [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.10.2010. 12:26 · 5

EXIT THROUGH THE GIFT SHOP – Banksy

Ispod Banksyjeve kapuljače

U svom rediteljskom debiju, misteriozni Banksy odgovor na misifikacije koje prate njegov (nepoznati) lik i delo iznosi u formi još jedne mistifikacije. Na sreću, zabavne i poletne

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10

Učesnici: Thierry Guetta, Banksy, Shepard Fairey, Space Invader, Joshua Levine
Narator: Rhys Ifans
Žanr: dokumentarni, komedija
Trajanje: 87 minuta
Proizvodnja: SAD/Velika Britanija, 2010.

Banksy, već čitav niz godina čudo grafiti scene i najpoznatije priznato ime street arta, evoluirao je i u filmskog reditelja. Koliku pozornost njegov rad privlači, ilustruje i činjenica da se vest o njegovom rediteljskom dugometražnom debiju Exit Thrugh The Gift Shop, već nakon prvih vesti o početku snimanja, našla u najavama glavnih programa festivala prve lige – Sundancea i Berlina. A sada se može sa sigurnošću ustvrditi da je poverenje selektora tih filmskih fešti bilo opravdano.

Banksy se opredelio za zgodnu ali i zahtevnu formu dokumentarca na temu koja mu je itekako dobro poznata – fama koja se o njemu konstantno ispreda, ali i šireg fronta u vidu alternativno-subverzivnih stremljenja ulične umetnosti. Ono što već na samom početku procene valja naglasiti je Banksyjeva upadljiva sklonost samoironiji. Zato ni ne čudi što je svoj filmski debi proizveo u obliku dokumentarnog filma naglašeno upitne verodostojnosti.

Mrtvoozbiljni, pa samim tim i blago posprdni glas naratora (Rhys Ifans - Ja u jubav verujem, Greenberg) vodi nas kroz lavirint priče o alter- ili kontra-kulturnim krugovima grafiti majstora širom sveta. Priča kreće od Thierryja Gueete, Francuza naturalizovanog u Kaliforniji, koji sem što pomodarima za velike pare prodaje nošenu i odbačenu retro-odeću, strastveno kamerom beleži sve oko sebe. Baš sve i bez prestanka. Guetta se tokom posete rodnoj grudi upoznaje sa ondašnjim nepriznatim prvacima veštine izrade grafita kao intervencije u (za)datom prostoru, a par godina potom putanje mu se ukrštaju i sa samim Banksyjem. Thierry (u međuvremenu probitačni znalac) postaje njegov vodič kroz mikrokosmos losanđeleske alt-kult scene, a Banksy neplanirano zauzima poziciju njegovog mentora i muze.

Banksy (i ovde prisutan sa zamračenim licem i moduliranim glasom) se sasvim dobro snalazi na poziciji reditelja ovog (može biti lažnog) dokumentarca. Film je umešno montiran, sama priča pruža dovoljno poleta, Banksy izlazi na kraj i sa neumitnim digresijama i dramaturškim sinkopama koje su nužno zlo kada je reč o ovako koncipiranim filmovima. Iako u oči pada gubitak ritma i fokusa u trenutku kada Exit Through The Gift Shop zaokrene prema priči o Guettinom (recimo, kreativnom) ludilu, film u celini, za nepunih 90 minuta, pruži dovoljno razloga za pohvalu.

Premda opterećen nekolicinom falinki, inače, tako čestih kada se govori o početničkim delima, ovo ostvarenje uspeva u dve značajno, ne toliko čistofilmske dimenzije – Exit Through The Gift Shop predstavlja precizan i privlačan odraz preferenci i uverenja svog autora, istovremeno pružajući priliku gledaocu da zaviri u svet nesvakidašnjih kreativaca i njihovih iskušenja. Banksyjev rediteljski rad u više navrata potcrtava ideju da intervencije koje grafiti majstori čini na postojećoj topgrafiji zapravo predstavljaju vid borbe za redefinisanje identiteta u svetu  datosti. Snaga te refrenski ponavljane poente u zasenak baca formalne manjkavosti ovog dela.

Bilo da se posmatra kao filmska ekstravaganca novopridošlog filmadžije, moc-doc poigravanje ili dinamični dokumentarac na temu ličnih odvažnosti i magnetizma kao puke posledice dara i kuraži, Exit Through The Gift Shop jeste zdrava i dobrodošla provokacija. Nažalost, takvoj provokaciji će upravo najjače tapšati upravo oni koje film proziva.



Komentari

  • Gravatar for tuljan
    tuljan (gost) | 05.10.2010. 08.12.36
    pobeda.
  • Gravatar for ivan t
    ivan t (gost) | 05.10.2010. 12.54.30
    apsolutni kralj
  • Gravatar for Banksy
    Banksy (gost) | 06.10.2010. 01.14.46
    is da man.
  • Gravatar for neka
    neka (gost) | 06.10.2010. 06.11.13
    ma, ne znam da li je baš kralj, više ih je preveslao . . . a ništa nije rekao
  • Gravatar for uvek
    uvek (gost) | 06.10.2010. 22.19.02
    odličan
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi