Popboks - GREENBERG – Noah Baumbach - Kao saliveno [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.08.2010. 15:09 · 10

GREENBERG – Noah Baumbach

Kao saliveno

Indie film koji predstavlja sve ono što američki indie film, nažalost, više nije

Zoran Janković

Ocena:
8


8/10

Scenario: Noah Baumbach (po priči Jennifer Jason Leigh)
Uloge: Ben Stiller, Greta Gerwig, Rhys Ifans, Bri Larson, Chris Messina
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 107 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

Prateći onu kletvu po kojoj odrastanjem i sazrevanjem svi i sve postaju sopstvena negacija i odraz onoga što im je isprva bilo poriv za beg, već duže vreme indie filmovi tavore u žabokrečini opštih mesta, neinventivnosti i instant rešenja. Iznova i iznova se srećemo sa holivudskim starovima koji maskirani u konfekcijsku, proletersku no name odeću kidišu na svoje bližnje tokom paramučnih porodičnih okršaja. Povodom nekog prazničnog okupljanja, naravno.

Srećom, još uvek sve nije zift crno, pa tu i tamo ispliva neki vredan, nekada i odličan, film koji, iako prateći pominjanu recepturu, uspe da izmakne sve klopke koje je indie film samom sebi posejao u poslednjoj decenoiji. Takav je i Greenberg Noe Baumbacha. Ako ćemo iskreno, takav srećan ishod se i očekivao budući da se radi o sasvim pristojno budžetiranom ostvarenju, na kom su radili kreativci iz prve lige - reditelj Baumbach (Kicking &ScreeamingHighball, Jegulja i kit), jedan od rodonačelnika visoko verbalizovanih dramedija izraslih na osnovi američkog romana iz odeljka savremenog histeričnog reralizma; vodeća diva ove vrste filmova, Jennifer Jason Leigh (koja će oduševiiti i u nekoliko scena Greenberga); Ben Stiller kao nasalovni junak; a priču prate note iz radionice sve značajnijeg Jamesa Murphyja (LCD Soundsystem).

Greenberg, dakle, rabi poznatu matricu – Stillerov lik se nakon ozbiljnih psiholoških problema i godina samoizgona, iz Njujorka vraća u Los Anđeles kako bi pričuvao kuću svog daleko uspešnijeg i građanski uprizorenijeg brata. Naravno, Greenberg doputuje pod krinkom vlastitog staklenog zvona, donoseći u rodni grad neuroze, fobije, komplikovane stavove i često oprečne preference. Baumbach refrenski ponavlja ono očito – bega nema, na svakom meridijanu čovek ostaje ono što jeste, a povratak kući je tek pusti sanak i najčešće tek zgodan motiv pop-kulture druge polovine dvadesetog veka.

Na nivou osnovne ideje i donekle preovlađujueg tona, Greenberg se rimuje sa takođe uspelim ostvarenjem Toma Forda A Single Man, ali, dok se Fordov Colin Firth kreće u pravcu dubokih kontemplacija na temu samoubistva kao ultimativnog dokaza slobode i jedinog rezonskog izbora, Baumbachov Greenberg je čovek svog vremena i svog podneblja. Stoga Stillerov junak u svojim najcrnjim izdanjima pokazuje zavidnu količinu proaktivnosti koja ponekad rezultira u autodestrukciji (kada je reč o upravljanju nenadanom romansom sa bratovljevom asistentkinjom), a nekada u potpunoj sluđenosti (u pokušaju da pridobije ljubav iz mladosti ili da se uklopi u okruženje  mladih otpadnika kakav je i sam nekada bio).

Zadržavajući zaplet na stupnju najneophodnijeg, Baumbach se odlučuje za formu implicitnog dnevničkog beležanja uspona i padova svoga glavnog junaka. Tako Baumbach nenametljiovo sugeriše jedan od načina da se revitalizuje mikrožanr - klasicističkiji zahvati kao što je potpuna usresređenost na likove.

Ovaj rizičan odabir bi verovatno Greenberga odvukao u provalu dosade, predvidljivosti i teatarske kamernosti da nije bilo Bena Stillera. On u Greenbergu nalazi predah od gross out komedija i skorijih radova visokog koncepta. Zapravo, Stiller se ulogom Greenberga vraća korenima (Fresh Horses, Reality Bites i Večita ponoć, npr.). Stiller pronalazi snage da tihom, svedenom, a preciznom glumom prikaže sve sinkope dobrano odocnelog duševnog razvoja glavnog junaka.

Ovaj film vraća dostojanstvo narasloj bujici ostvarenja sličnog usmerenja, pokazujući da i kod nezavisnih dosta toga zavisi o umeću i snazi pojedinaca, ali sve to za dobrobit kolektiva.



Komentari

  • Gravatar for šđćžč
    šđćžč (gost) | 09.08.2010. 14.13.49
    Dobar film, two thumbs up. Baš mi je prijao.
  • Gravatar for film je ...
    film je ... (gost) | 09.08.2010. 15.00.13
    folirantski do bola...a i povrsan je very!!!
  • Gravatar for Brankica
    Brankica (gost) | 09.08.2010. 15.24.48
    Potpisujem za povrsnost filma(koja je nazalost odavno i odlika tekstova ovog nekada solidnog autora)
  • Gravatar for lolic
    lolic (gost) | 09.08.2010. 16.06.04
    kritikovanje kritičara je omiljeni hobi popboks komentatora ali treba onda biti spreman na kritiku kritike. komentri o površnosti su površni. teško je ići u dubinsku analizu na ovako ograničenom prostoru.
  • Gravatar for Lepo je...
    Lepo je... (gost) | 09.08.2010. 17.09.24
    ...kad te brane ortaci. Ili jos bolje ako sam to radis.
  • Gravatar for omiljeno povrsna scena je sto...
    omiljeno povrsna scena je sto... (gost) | 09.08.2010. 19.17.26
    je Greenberg ljut i sjeban sto je muzka u starbucksu losa...ozbiljna indie muka!
  • Gravatar for Brankica
    Brankica (gost) | 09.08.2010. 21.12.04
    Nemojte tako. Pročitala sam još jednom tekst i mnogo mi se više dopao na drugo čitanje.
  • Gravatar for ma najbitnije je,..
    ma najbitnije je,.. (gost) | 10.08.2010. 00.23.57
    ...da je film "indie" (?!) jeste li primetili, koliko ste zavisni od tzv nezavisne muzike i filmova?
  • Gravatar for deadbeat
    deadbeat (gost) | 16.08.2010. 13.54.36
    Solidan film, i kritika je dobra. Rekao bih da je za razumevanje nijansi i emotivne tezine ovog filma potrebno da gledalac ima barem 30 godina, t.j. da je osetio "žal za mladost". Youth is wasted on the young.
  • Gravatar for pirke
    pirke (gost) | 21.08.2010. 12.09.38
    nisam mogao da pogledam pola sata ovog potpuno nebitnog filma.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi