Popboks - GLEE - Ryan Murphy, Brad Falchuk i Ian Brennan - Ko peva, zlo ne misli [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 02.08.2010. 15:49 · 3

GLEE - Ryan Murphy, Brad Falchuk i Ian Brennan

Ko peva, zlo ne misli

Odavno nismo bili počašćeni jednom ovako poletnom i majstorski urađenom serijom. Ne plašite se. Ovo nije Srednjoškolski mjuzikl

Đorđe Bajić

Glavne uloge: Matthew Morrison, Lea Michele, Cory Monteith, Jayma Mays, Jane Lynach
Broj sezona: 1
Broj epizoda: 22
Žanr: mjuzikl
Trajanje epizode: 50 min
Proizvodnja: SAD, 2009, 2010.

Inspirisan svojim srednjoškolskim iskustvima, Ian Brennan je još 2005. napisao scenario za film u kome je opisao uspone i padove jednog muzičkog kluba. Kada su se u projekat uključili iskusni Murphy i Faluck, odlučeno je da se umesto bioskopskog filma snimi televizijska serija. Okvirni zaplet je bio veoma jednostavan: profesor španskog pokreće muzički klub i sa svojim učenicima se priprema za regionalna i nacionalna takmičenja. I eto povoda za pevanje i ples!

Scenarista/režiser Ryan Murphy (serije Nip/Tuck i Popular, filmovi Trčeći s makazama i predstojeća romantična drama Juluije Roberts Eat Pray Love) očigledno je želeo da serijom Glee gledaocima podari zdravu dozu eskapizma.

Ali, za razliku od popularnog, ali prilično šupljeg serijala Srednjoškolski mjuzikl, Glee svojoj publici nudi sofisticiraniju zabavu. Murphyjeva namera je bila da stvori postomoderni mjuzikl koji će biti svima pristupačan. Kako junaci serije u svakoj epizodi pevaju po pet-šest obrada već postojećih pesama, bilo je potrebno napraviti pravi odabir. Okosnicu repertoara, očekivano, čine pop klasici i hitovi sa top lista. Do sada su, na primer, emitovane epizode posvećene Lady Gagi i Madonni, ali pored komercijale zastupljeni su kvalitetni, a najširim masama slabo poznati umetnici poput Rufusa Wainwrighta, Jill Scott, Becka ili Lily Allen. Bez obzira na dominantno populistički pristup, Glee svojoj publici želi da ukaže na kvalitet i postojanje drugih (muzičkih) opcija.

Iako je u ovoj muzičkoj komediji akcenat na plesu, muzici i pesmi, to nije sprečilo tvorce serije da svoje junake ukorene u stvarnosti. Glee klub se, naime, uglavnom sastoji od crnih ovčica "srednjoškolskog raja" - Rachel je zbog svog perfekcionizma omražena u školi, Kurt voli muškarce, Mercedes ima koji kilogram viška, Artie ne može da pomera noge… Ni popularni učenici koji se pridružuju klubu nisu pošteđeni problema - Finn je rastrzan imeđu ljubavi prema sportu i muzici, dok čirlidersica Quinn saznaje da je trudna… A da bi se dobila kompletna slika – tu je i nastavno osoblje. Ljubavne nedaće profesora Schuestera i njegov sukob s beskrupuloznom, ali neodoljivom Sue Sylvester, već su legendarni deo svake epizode. Još od vremena velikog Johna Hughesa nije viđena tako nadahnuta rakonstrukcija srednjoškolskog miljea.

Glee je zaista pun pogodak. Za to je, pored tovarca serije, u velikoj meri zaslužna i sjajna glumačka ekipa sastavljena uglavnom od svežih glumačkih lica koji su bili spremni da rade 14 sati dnevno kako bi što bolje uradili svoj posao. Posebnu pohvalu zaslužuju Lea Michele (Rachel Berry) i Matthew Morrison (Will Schuester) koji su zanat ispekli na Brodveju, kao i komičarka Jane Lynch (Četiri banke, a nevin) koja je ulogom Sue Sylvester, “zlice zlatnog srca”, osvojila simpatije publike. Avanture raspevanih junaka će se nastaviti i tokom naredne dve godine, tako da će biti još prilike da ekipa pokaže šta još sve ume i može. Prva sezona je samo početak jednog lepog prijateljstva.



Komentari

  • Gravatar for Vuk
    Vuk (gost) | 03.08.2010. 13.00.59
    Odgledao prvu sezonu. Stvarno šteta što je niko ne emituje kod nas, serija je genijalna, a lokalnu omladinu bi možda i muzički preorijentisala na neke normalnije tokove.
  • Gravatar for J. M. Basquiat
    J. M. Basquiat (gost) | 03.08.2010. 20.16.55
    žali bože sat i po kojih sam izgubio na prve dve epizode...
  • Gravatar for odlicna serija!
    odlicna serija! (gost) | 04.08.2010. 10.35.03
    meni se najvise svidja ovaj mash-up: https://www.youtube.com/watch?v=YaInxTUwXz0
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi