Popboks - CHRISTINA AGUILERA - Bionic [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.06.2010. 12:00 · 5

CHRISTINA AGUILERA

Bionic

(Sony)

Ako se po strani ostavi često iritantan sadržaj u čijoj srži je manipalutivni i neiskreni (u više navrata i vulgaran) postneofeminizam i bolno ogoljen naum da se uhvati u koštac sa zahultalom gagaizacijom muzičke planete, Bionic nije ploča koja se može tek tako prezreti

Zoran Janković

Ocena:
5


8/10

Postavši poznata kao jedan od ekponenata mahom beslovesnog bubblegum popa, Christina Aguilera već duže vreme pokušava da se oslobodi tereta tog nasleđa, a Bionic je zapravo klin koji C. A. zakiva u sanduk u koji bi da zanavek pohrani svoje nekadašnje (javno) ja.

Već same najave saradnika su mnoge bacile u dubiozu šta to zapravo smera američka pevačica. Domaćinski raskošnoj gozbi (23 numere - 18 na regularnom, a još 5 u okviru deluxe verzije albuma) doprineli su sveprisutni Tricky Stewart, Ladytron, SiA, Santigold, Cathy Dennis, Linda Perry, M.I.A.....

Aguilerina vazda prisutna potreba da se redefiniše u novoj epizodi je hipertrofirana pojavom i dominacijom Lady Gage čiji se „koalicioni potencijal“ kada je publika u pitanju ipak nekako rastegljiviji. A daleko pogubnije po sveukupni utisak je činjenica da se Aguilera negde u samom finišu ove ploče po svoj prilici uplašila svojih poriva i novootkrivenih preferenci, što  je dovelo do šizofrene raspolućenosti negde pri polovini kada na scenu stupaju stari saradnici i uvek spremni rutineri.

Osim zaturene homogenosti, stradala je i nekolicina pesama (među njima i par zbilja potencijalno valjanih trenutaka) gurnutih u geto pod nazivom ’bonus tracks’ u okviru deluxe izdanja za one koji kad dreše kese, ne pitaju za cenu.

Na sreću recenzenata, lako je dijagnozsticirati neuralgične tačke ovog pop-ogleda o neumerenosti, kao i prepoznati povode za pohvalu. Na polju manjkavosti prednjače Not Myself Tonight Not Myself Tonight. Ova druga je greškom ili nekom teško pojmljivom logikom izabrana za prvi singl, i verovatno je najbleđi trenutak čitave ploče (u refrenu se diskretno parafrazira Gimme More neprijateljice Brittney Spears, a stvar dodatno pokvari namera Aguilere da natpeva sve filtere i svu upregnutu mašineriju). U tu grupu ulazi i  aktuelni singl, štucava Woohoo (u dvoglasju sa reperkom MC Nicki Minjas), otvorena oda kunilingusu i prirodan nastavak Dirty kao (ne)zvanične himne karnalnog plesnog popa izmutiranog iz čednog bubblegum popa sa kraja 90-ih.

CHRISTINA AGUILERA

U kvalitativno najproblematičniji deo albuma svakako treba uvrstiti i tipski samoljubivu Prima Donna, u kojoj se Aguliera natpevava sama sa sobom i na temu sebe same, te Lift Me Up, koju potpisuje stara saradnica Linde Perry (ex-4 Non Blondes), u kojoj nema ni pokušaja prikrivanja autopilotske suštine, kao i jalovu (a ciljano maznu i zavodljivu) Sex For Breakfast koja zvuči kao u najraniojoj fazi selekciji uklonjen restl sa lošijih izdanja Jill Scott i/ili Angie Stone. 

Negde na pola puta ka stubu srama ili tronu za pobednika zastala je My Girls, u kojoj krajnji utisak nikako ne odgovara pukom zbiru okupljenih dama – osim gazdarice, tu su Le Tigre (koje i većinski potpisuju pesmu) i Peaches na ispomoći divi željnoj novog i drugačijeg odraza.

Nasuprot tome, tri pesme  koje potpisuje Sia, osim na očekivano visok nivo kompozitorskog umeća, ukazuju i na dosta zdrav spoj umeća dve dame. All I Need (o krasotama majčinstva i porodičnog spokoja), iskreno dirljiva You Lost Me, i ponajpre uspeli chamber pop minjon I Am (koja će se u ’stripped’ varijanti naći i među bonusima), svakako su kreativni vrhunci ovog izdašnog izdanja.

Razlozima za značku udarničku ili barem pohvalnicu valja pridodati i Elastic Love, možda i vrhunac u plesnom licu ovog izdanja, u kom pomoć i nadahnuće donosi M.I.A. A tu su i pomenuti bonusi među kojima se krije i par dragulja – Monday Morning, zajednički rad Santigold i Sam Endicotta (The Bravery), je pun pogodak na temu osavremenjenog ska popa. Saradnja Cathy Dennis i Ladytron, Birds of Prey, brzo razvejava početne sumnje, spokojno i elegantno ateriravši na teren italo boot disco zvuka novijeg kova, dok Sia još jednom poentira u Stronger Than Ever, ovaj put u nešto žustrijem soul pop maniru.

Pronalaženje vlastitog glasa zahtevna je rabota i za očigledno nadarene i drčne poput Aguilere, ali uvek vredi pokušavati. Jednom će i upaliti. A onda, kako Agulera samoj sebi poručuje – ’If the shoe fits, wear it, bitch’.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 30.06.2010. 11.44.59
    Ovo je dobar pop album. 7.5/10. Zanrovski sarenolik, liricki ne bas najsjajniji, ali je pozitivan, sto je (meni) sasvim dovoljno da na plejeru pritisnete 'repeat'.. Obavezno (izmedju ostalih) odslusati: "Birds Of Pray", "Prima Donna", "You Lost Me", "Monday Morning", i "Vanity". ... Mirror mirror on the wall Who's the fliest bitch of them all? Never mind, I am!!! ("Vanity")
  • Gravatar for strale
    strale (gost) | 30.06.2010. 13.12.58
    ma nova madonna...
  • Gravatar for KUNS*S*S
    KUNS*S*S (gost) | 30.06.2010. 19.31.52
    Prijala nova Krisitna. Previše pesama. Mogla su se 3 albuma napraviti. Tekst super. Ocena preniska. Moja ocena: 6.5 Minimum.
  • Gravatar for Milos
    Milos (gost) | 17.09.2010. 06.33.15
    Album je prilicno dobar i ima predivnih pesama,ali pogresan izbor singlova,promocija radjena pogresno i eto..ne razumem zasto lift me up spada u kvalitativno najproblematicniji deo albuma,s obzirom da je kako liricki,tako i vokalno prilicno dobra.
  • Gravatar for Dusan
    Dusan (gost) | 11.11.2010. 22.37.13
    Nikako da se naviknem... Ima par dobrih pesama, poput "Not Myself Tonight", "Woohoo", "Desnudate", "Glam",...i to je to. Pamticu ga po losim kritikama i losim singlovima, nego po onome sto je album nosio. Ipak, i dalje je ona medju velikanima!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.