Popboks - KRISTINA ĐUKOVIĆ - Šta će žena sama u Mundijalu? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Kolumna · 08.06.2010. 12:20 · 11

KRISTINA ĐUKOVIĆ

Šta će žena sama u Mundijalu?

Ove godine se stiče neprijatan utisak da se neko ozbiljno zapitao šta sa ženama u vreme „fudbalske groznice“

Kristina Đuković

Iako zaista ne pamtim kad mi se neka žena požalila što joj muž non-stop gleda fudbal, ova fiksacija da ženi, u vreme Svetskog prvenstva u fudbalu pošto poto treba dati neku ulogu, daje zaista farsične rezultate.

Ok, pored već tradicionalnog nasađivanja golih žena na lopte i cele te igre sa fudbalskim čarapama, te generalno upošljavanja žena kao seksualnih objekata u predigri za Mundijal (npr. Dina Prelević na naslovnoj strani Playboja, Nataša Bekvalac u fudbalskim podvezicama i ostali mošnjičavi „šutni me u dupe“ fazoni), na TV-u se ovih dana može videti glanc novi set reklama, pravljen specijalno za „sezonu fudbala“.

Žiška je prilika, valja je iskoristiti i, svakako, žena, skroz besposlena jer se u periodu Svetskog prvenstva prekida sezona parenja, takoreći postaje čestica u slobodnom padu. I postaje klovn. Nema uloga koja mlatara rukama ispred ekrana, šizi, brblja, kenja, jednom rečju sedi na glavi. I šta će pisac reklame nego da posegne za jedinim ženskim likovima koji su mu ugravirani u mozak – histeričnim ulogama Seke Sabljić i kučkastim glancanjima tepiha Cece Bojković, pa te oštrokondže samo ispaljuju iz TV topa da ometaju muškarce.

Inteligentniji i kreativniji brejnstormeri došli su na ideju da je ovo, baš zbog “viška testosterone”, vreme da se ispoštuju žene. Tako će “dame”, osim beskonačnog vremena koje troše na džangrizanje, imati priliku da na samom početku prvenstva okrenu ćurak i zdime u bioskop. Jašta! I to čak tri dana pre! Filmski festival pod prostosrdačnim, pidžama parti nazivom „Ako ne gledaš fudbal, dođi sa drugaricom u bioskop“ pravi je riot grrrl potez.

U redu, filmovi su bezveze, ali bitan je gest, moliću lepo. Jer, koja pametnija posla imaju žene nego da idu u neudobnu salu Sava centra da opet gledaju sate vaćarenja Coco Chanel i Igora Stravinskog i memoare Sare Jessice Parker o buđenju u američkom selu.

Svakako, i ova „znamo i mi, žene, za jadac“ diverzija, sudeći po onom “ako” u nazivu, daje ženi (doduše, ne i njenoj drugarici) mogućnost da joj se fudbal sviđa. Ipak, neko je tu mislio na one malobrojne žene koje bi možda mogle da gledaju sport s trčanjem za loptom (jer treće opcije za njih, u to vreme, nema i šlus!).

Još je suptilniji i pažljivi prema ženama sajt B92 koji je markantno, kao da se to podrazumeva, u svom specijalu o Svetskom prvenstvu otvorio rubriku Ženski ugao. Dok gledaš one tabove, rekao bi da je Ženski ugao tu od davnina - prosto je to toliko nonšalantno i bez ikakve pompe samo dodato. Iako prethodnih godinu dana teniserke i odbojkašice dobro rade, sad mora da se istakne Ženski ugao, za slučaj da žene osete da nisu pozvane na celu žurku. Verovatno je ono sve bio Novak Đoković sa veštačkim repićem.

Dakle, uzeli smo se upamet - oduvek je postojao to neko žensko ćoše gvirenja na loptu – al kad nežno otvoriš taj tab, nađeš dva teksta o modi u dizajniranju fudbalskih dresova. I tu već pukneš od smeha. Dok muškarce, dakle, zanimaju vesti – raspored utakmica, ko s kim igra, i da l' se neki igrač povredio – žene te sitnice i cela drama takmičenja ne zanima. Njima je Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi samo povod da saznaju kako se sa vunenog prešlo na sintetički dres i kako i kada su fudbaleri odlučili da skrate gaće.

Da je samo neko za stolom doručkovao, pa rekao da se žene tokom Svetskog prvenstva ne osećaju baš toliko tragično usamljeno da neko kleštima mora da ih izvlači iz njihovih mišjih rupa u kojima se baš nikad ne trči, ne navija, nego samo visi o muškoj nogavici koja, kad se udalji, s konca raspara ceo ženski svet, te da je rekao da i one žene koje, kao i mnogi muškarci, ne vole fudbal, ne pate preterano od toga i ne osećaju se odbačeno, da mentalno odsustvo svojih partnera zapravo koriste da rade ono što se njima radi i čak s olakšanjem sačekaju da im se muškarci sklone s puta, da je, dakle, samo neko zevnuo, prištedelo bi se na reprizama bezveznih filmova, tekstovima o gaćama i ženskim uglovima.

Jeste Svetsko prvenstvo, al' malo spustite loptu.



Komentari

  • Gravatar for sovinista petrovic
    sovinista petrovic (gost) | 08.06.2010. 12.13.20
    feministicki pamflet bez poente. i pritom to kaze neko ko ne gleda fudbal.
  • Gravatar for svetska prvakinja u fudbalu
    svetska prvakinja u fudbalu (gost) | 08.06.2010. 14.13.10
    :):):)bravo Kristina, tekst ti je savršen! baš sam se nasmejala:)ne bih ni znala da počinje mundijal da nije tih glupih poziva u bioskop
  • Gravatar for КОС - СДБ
    КОС - СДБ (gost) | 08.06.2010. 21.06.27
    Е вала да и мене женска памет одушеви ! Уз то , ванредно духовито
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 08.06.2010. 23.50.16
    amandman> nije duhovito.
  • Gravatar for Anabel
    Anabel (gost) | 09.06.2010. 09.36.49
    Brilijantno!
  • Gravatar for Pravim poentu!
    Pravim poentu! (gost) | 09.06.2010. 12.11.30
    Može ovo i bolje... Ali fali popboksu više ovakvih stvari, dajte još!
  • Gravatar for Бранислав Видић
    Бранислав Видић (gost) | 09.06.2010. 13.30.53
    Кристина бомбонице ... роди ми децу
  • Gravatar for Бранислав Видаковић
    Бранислав Видаковић (gost) | 09.06.2010. 16.32.11
    Господине Видићу, срам Вас било. Ви бисте да Кристину заробите у кухињи и са гомилом деце. А њена каријера? А њена интересовања?
  • Gravatar for P.
    P. (gost) | 09.06.2010. 17.15.27
    Pogadja u centar,volim fudbal,jedva sam cekao svetsko,skupljam slicke,ali mi je muka od'muskarci znaju zasto'i ostalih napaljenih reklama,a tek kada sam video da motivisu zene da im zivot ipak dobije smisao i 'prezive' svetsko slosilo mi se.'Slobodna cestice u padu'svaka cast!
  • Gravatar for muskarac
    muskarac (gost) | 14.06.2010. 09.12.32
    zena
  • Gravatar for Zox
    Zox (gost) | 14.06.2010. 15.49.41
    Odlicna tema i dosadan tekst. Zato i nema komentara.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Hit

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Sarajevo

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Osmeh

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Koncerti

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Korni

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mljet

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mirođija

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Kan

Kolumna