Popboks - [REC] 2 – Jaume Balagueró i Paco Plaza - Druga polovina košmara [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.05.2010. 12:30 · 2

[REC] 2 – Jaume Balagueró i Paco Plaza

Druga polovina košmara

Kako smo se nadali, dobro smo se udali

Đorđe Bajić

Ocena:
7


7/10

Scenario: Jaume Balagueró, Paco Plaza, Manu Díez
Uloge: Jonathan Mellor, Manuela Velasco, Ferran Terraza, Javier Botet
Žanr: horor
Trajanje: 85 minuta
Proizvodnja: Španija, 2009.

Da odmah na početku raščistimo - veliki sam poklonik prvog [REC]-a i smatram ga najuspešnijim lažnim dokumentaracem među hororima, daleko bolje osmišljenim i veštije snimljenim od izvikanih naslova ko što su Projekat: Veštica iz Blera i Paranormalna aktivnost. Imajući to u vidu, najava nastavka me je istovremeno odbradovala i onespokojila. Koliko god da sam izgarao da vidim šta se dogodilo sa novinarkom Ángelom Vidal (koju smo na kraju prvog dela ostavili u prilično delikatnoj situaciji), plašilo me je da nastavak neće moći da se nosi sa prvim filmom. Nije lako parirati tako vraški dobrom izvorniku.

Utešno je bilo što su se nastavka prihvatili Jaume Balagueró i Paco Plaza, scenaristi/režiseri prvog filma, kao i što je najavljen povratak glumice Manuele Velasco koja je Ángelu Vidal učinila jednom od najomiljenijih horor heroina novog milenijuma. Ali, kada su drugi delovi u pitanju – nikad se ne zna. Setite se filmova kao što su The Matrix Reloaded, Krug 2 ili Brzina 2, gnusnih abominacija koje su pljunule u lice izvorniku. Da stvar bude još pipavija, [REC] 2 spada među one nastavke koji se direktno nadovezuju na prethodni deo (kao na primer, obe Noći veštica 2). Prvi deo u tom slučaju postaje samo prva polovina, pa na nastavak pada dodatni teret održavanja kontinuiteta i kvaliteta.

Na sreću, ispostavilo se da je [REC] 2 jedan poletan i brz film, od prvog do poslednjeg minuta ispunjen akcijom i stravom. Uz to, nastavak dopunjuje i proširuje mitos postavljen u prvom delu, tako da i u narativnom smislu (a ne samo komercijalnom) opravdava svoje postojanje. Pretpostavljam da ponuđeno „objašnjenje“ događaja iz prvog dela neće zadovoljiti sve, ali treba odati priznanje autorima što su pokušali da serijal obogate novim momentima.

[REC] 2, naime, definitivno odvaja serijal od hrpe zombi filmova koji su preplavili tržište, dajući mu (ranije samo ovlaš nagovešten) dodatni natprirodni sloj. Akcija kreće odmah, bez uvoda koji je postojao u prvom delu, tako da ne ostaje vremena za detaljnije predstavljanje aktera. To stvara određene dramaturške poteškoće - u prve dve trećine filma ne postoji lik za koga se možemo vezati - ali in medias res pristup ne ostavlja puno vremena za mozganje o scenarističkim nedostacima. Gledalac je, zajedno sa novim likovima (doktor Owen i kvartet specijalaca), bačen vatru i nema vremena za predah.

Posle prvog bloka, kompaktnost filma do izvesne mere krnji nedovoljno osmišljena digresija i uvođenje tri nova (ovoga puta) maloletna junaka, ali bez obzira na zamerke, [REC] 2 uspeva da bude uspešan nastavak - krvava fešta koju će poklonici žanra sa zadovoljstvom prigrliti. Balagueró i Plaza preuzimaju sve ono po čemu je prvi deo bio poznat (POV tehnika, ista lokacija, neka prepoznatljiva lica), ali obogaćuju priču sa nekoliko sočnih iznenađenja. Istina, nema tu neke preterane originalnosti i pomerenja granica žanra - [REC] 2 sadrži prilično očigledne posvete horor klasicima kao što su Stvor, Osmi putnik, Ko ubija nedužne građane, Isterivač đavola i Demoni, ali pozajmice ne smetaju filmu da održi visoku napetost sve do odjavne špice. Naprotiv.

Uputstvo za gledanje je jednostavno: prvo reprizirajte prvi deo, i onda odmah nastavite sa drugim. Na taj način ćete dobiti trosatnu horor zabavu i priču koja se, bez obzira na otvoren kraj, čini zaokruženom i završenom. Režiser(i) već najavljenog trećeg dela (Balagueró i Plaza će ovoga puta najverovatnije samo producirati) imaće veoma težak zadatak da kompletira(ju) tilogiju.



Komentari

  • Gravatar for Bane
    Bane (gost) | 26.05.2010. 13.09.41
    Delim isto misljenje sa autorom u vezi izlaska dvojke, zeljno sam je ocekivao ali sam se u drugu ruku i plasio da ce doci do posrtanja. Zao mi je samo sto desavanja u drugom delu nisu otisla u nekom drugom pravcu, jer sam ocekivao pricu u maniru jedne nase Variole, sa direktnim osecanjem tog istinskog straha koji nijedan horror nije bolje docarao nego li nasa Variola. Ekipa se vezala za drugu tematiku sto nije lose ispalo, ako izuzmemo losu glumu svestenika koja mi je upropastila dozivljaj. Ovaj film krase i sitnice koje ce masi ljudi promaci, ali scena kad malac place i bali je jako realno docarana da sam se ja smejao od odusevljenja kako je to dobro ispalo. U svakom slucaju jako solidan film, ne tako dobar kao prvi deo i mozda bi najbolje bilo trojku i ne raditi ali pare su cudo tako da sumnjam da ce od nje sto se kvaliteta tice biti nesto. Obavezno pogledati.
  • Gravatar for trejler...
    trejler... (gost) | 31.05.2010. 19.21.24
    ...je smeshan.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi