Popboks - Slobodan Brkić - DJ Brka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ukus poznatih · 14.05.2010. 12:50 · 9

Slobodan Brkić - DJ Brka

Jedan od najcenjenijih beogradskih DJ-eva i odličan poznavalac pop kulture govori za Popboks o koncertima Nirvane, Nine Inch Nailsa i Primal Screama, Njujorku, pušačkoj navici

Popboks

Omiljeni album

  • Marvin Gay - What’s Going On (Tamla Records, 1971) – Ultimativna anti-ratna ploča i vrhunac velike karijere;
  • David Crosby - If I Could Remember My Name (Atlantic Records, 1971) – Izgubljeni dragulj kalifornijske scene;  
  • Japan – Adolescent Sex (Virgin, 1978) – Prvi album grupe koju su godinama pokušavali da klasifikuju, za to vreme album postade klasik;
  • Manuel Göttsching – E2 E4 (Inteam, 1981) – Electronic Kraut monster, proto house, proto techno, proto future…
  • Vladimir Furduj – Furda, Furda (Jugodisk, 1985) – Furda na bubnjevima, Japanac na basu, Dragan Ilić na klavijaturama, Goce Dimitrovski na trubi i još mnogo velikih imena na jedinoj solo ploči našeg najboljeg bubnjara;

Omiljena pesma

John Lennon – Instant Karma (7”, Apple Records, 1970) - John Lennon je verovatno najplemenitije biće koje je hodalo našom planetom. Njegove poruke još uvek važe, možda danas više nego ikada;

Steve Hillage – Palm Trees (Love Guitar) (Green LP, Virgin, 1978) - Najlepši momenat velikog gitarskog gurua koji se proslavio u grupi Gong. New age biss;

Shriekback – My Spine is the Bassline (12”, Y Records, 1982) – Beli bas koji nikada nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Čak ni crnce; 

Sylvester – Over and Over (12”, Fantasy Records, 1977) – Paradise Garage himna, disco music doesn’t get much better than this;

Joe Smooth – Promised Land (12”, DJ International Records, 1987) – Ultimativni house klasik, pravo iz Čikaga;

Koncert koji ćeš uvek pamtiti?

  • Primal Scream (Screamadelica Tour, The Empire Ballroom, London, avgust 1991) – Otišao sam na koncert bivšeg bubnjara Jesus and the Mary Chaina i završio na prvom raveu u životu. Trebalo mi je još godinu dana da shvatim da je prava prava zvezda te večeri bio DJ, izvesni Andrew Weatherall.      
  • Nine Inch Nails (Pretty Hate Machine Tour, The Astoria, London, septembar 1991) – Trent Reznor je te večeri isporučio najveću količinu nasilja koju sam ikada doživeo na nekom koncertu. Tukao je članove benda, lomio gitare, pojačala, klavijature, da bi na kraju srušio i kavez sa bubnjarom koji je visio iznad bine. Osećao sam se kao da sam preživeo uragan.     
  • Nirvana (Nevermind Tour, The Astoria, London, novembar 1991) – Prvi koncert u Engleskoj pošto je objavljen Nevermind. Da, Kurt je bio veći od života.
  • My Bloody Valentine (Rollercoaster Tour, Brixton Academy, april 1992) – Mislim da mi još uvek zvoni u ušima od buke koju su to veče napravili MBV. Pored njih su nastupali i Dinosaur Jr., Blur i Jesus and the Mary Chain… i ostali u Shieldsovoj senci.      
  • Darkwood Dub, Jarboli (Paviljon Veljković, april 1999) – Opasno vreme, B92 “slavi” rođendan. Jedan od onih momenata kada zaista živiš Vučine i Borisove stihove.  
  • Violent Femmes (SKC, April 2004) – Kraj mladosti i početak ljubavi…

Film?

Mislim da sam reggae klasik The Rockers gledao više od 30 puta, tako da izgleda da je to, pored Raiders of the Lost Ark (prvi Indiana Jones), moj omiljeni film. Sviđa mi se estetika filmova iz ranih 80-ih, kao što su The Hunger ili Cat People. Volim muzičke dokumentarce, Akinov Crossing the Bridge - The Sound of Istanbul mi je praktično otvorio jedan novi svet koji još uvek proučavam.

Knjiga?

Upravo sam završio čitanje epohalne knjige Slave Đukića Političko groblje. Za orijentaciju u vremenu i prostoru takođe preporučujem knjigu McMafija Mishe Glennyja. 

Od beletristike mi se svideo roman The White Tiger Aravinda Adigawasa, koji je prošle godine osvojio nagradu Booker. Leti volim da čitam Akunjinove detektivske priče iz carske Rusije.

Od knjiga koje se bave muzikom mogu da preporučim: Hotel California: Singer-songwriters and Cocaine Cowboys in the L.A. Canyons 1967-1976 (Barney Hoskins), Love Saves the Day: A History of American Dance Music Culture, 1970-1979 (Tim Lawrence) i Can’t Stop Won’t Stop: A History of the Hip Hop Generation (Jeff Chang) (nedavno prevedena i na srpski).

TV/radio emisija?

Nebojša Jazzmate i Milić već godinama drže veoma visok nivo emisije Balanso na radiju B92, Vlada Janjić još duže sa emisijom Stereo Freeze. Petko i Kerleta rade odlične emisije na Studiju B.

Veliki sam fan Žikice Simića. Tajanstveni voz je uticao na mene koliko i Vibracije Slobe Konjovića ili Worldwide Gillesa Petersona.     

Pozdravljam pojavu top 10 emisije na televiziji B92. Inače, previše gledam informativni program na svim televizijama, što smatram jednako loše provedenim vremenom kao i gledanje hipnotičkog kanala Fox Life. 

Sajt?

Google, Facebook, B92, Guardian, Popboks, DJ History, Dream Chimney.

Hobi?

Tenis. Penzionerski, već godinama.

Putovanje koje bi voleo da se ponovi?

Kao što muslimani idu u Meku, tako i ljudi koji se bave disco muzikom idu u Njujork. Nadam se da ću uskoro ponovo imati priliku da prošetam glavnim gradom planete Zemlje.  

Za koga navijaš? Kako? Ideš li na utakmice?

Navijam za Zvezdu. Tradicionalno. Što kažu, zgrožen sam stanjem u našem fudbalu, ponašanjem navijača i uprava klubova. Čist kriminal. Još od 80-ih godina nisam bio na Zvezdinoj utakmici. Ipak, gledao sam Srbiju par puta tokom kvalifikacija za Evropsko i Svetsko prvenstvo.

Pet istorijskih ličnosti koje bi pozvao na večeru?

David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash, Neil Young, Joni Mitchell… kuvam, pod uslovom da ponesu akustične gitare.

Ko je tvoj alter-ego?

Sredovečni ekonomista, borac protiv siromaštva.

Šta voliš da misliš o sebi?

Da imam više sreće nego pameti.

Šta bi probao, a još nisi?

Probao bih da prestanem da pušim. Pripadam generaciji koja je odrasla u vreme kada je pušenje bilo OK. Čak su i junaci iz crtanih filmove pušili. I to pozitivci, kao Talični Tom, na primer. Sada se sve čeće suočavam sa osudom okoline, zabranom pušenja na javnim mestima… Kažu i da nije zdravo. Nadam se da ću uskoro skupiti dovoljno volje da prekinem 20-ogodišnju naviku. 

Psuješ li? Zašto? Kako?

Ponekad. Reakcija na lošu vest. Onako, beogradski: jeeee…(najčešće uspem da se zaustavim pre slova B).

Šta voliš u Beogradu, a šta bi prvo promenio?

Volim Kalenić, Šipražje i kafanu Orašac, Dorćol i Tube, Ušće i brodić 20/44, Sava Malu i KC Grad, Crveni Krst i Zaplet, Manjež, Jogoslovensko dramsko, Dom Omladine, SKC, Rex i Kolarac.

Otvorio bih Narodni muzej.

Da li si zlopamtilo?

Iskreno, teško sam zlopamtilo. Nažalost.

U koga ili šta veruješ?

U ljudsku dobrotu i pravdu, uprkos svemu.

Ko je prava žena?

Sexy, tolerantna, vredna, obrazovana, dobra kuvarica, sa izraženim smislom za humor i osećajem za ritam… da, da, postoji, zove se Tijana.

Zbog čega se kaješ?

Lako nađem izgovor da ne budem sa porodicom i onima koji me stvarno vole.

Ko je genije?

DJ Harvey

DJ Brka je…

…matori hipik.



Komentari

  • Gravatar for b.
    b. (gost) | 14.05.2010. 13.08.51
    ovo je odlicno.. nirvana i nin '91. svaka cast!
  • Gravatar for ;)))
    ;))) (gost) | 14.05.2010. 16.33.39
    brxon je tzar....
  • Gravatar for weljko
    weljko (gost) | 14.05.2010. 17.08.38
    kool thing
  • Gravatar for Vrabac
    Vrabac (gost) | 14.05.2010. 20.43.39
    skroz dobro!
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 14.05.2010. 23.06.23
    brka kralj!!!
  • Gravatar for bojana
    bojana (gost) | 15.05.2010. 12.30.05
    brko, brkane, moj omiljeni krkane!!!
  • Gravatar for if i could
    if i could (gost) | 15.05.2010. 16.58.04
    ONLY REMEBER MY NAME
  • Gravatar for Utisaka puna glava
    Utisaka puna glava (gost) | 15.05.2010. 23.40.17
    Hm, nekako ziheraški, trendovski izbor, "mejnstrim andergraund" reko bi. Nedopustivo za tu kilometražu...
  • Gravatar for Meda
    Meda (gost) | 01.01.2013. 02.14.04
    Jesi otimo pare ljudima po Regents Park-u u Londonu, pozdravio te David Bowie. Nikola je mnogo bolji DJ.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.