Popboks - THE COVE - Louie Psihoyos - Oprez! Zabranjeno snimanje masakra delfina! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.04.2010. 13:00 · 10

THE COVE - Louie Psihoyos

Oprez! Zabranjeno snimanje masakra delfina!

Držeći se krilatice da pojedinci menjaju svet ekipa filma pratila je svoje srce i pretočila ga u dokumentarac koji će se pamtiti

Ljubisav Panić

Ocena:
9


9/10

Scenario: Mark Monroe
Uloge: Richard O'Barry, Joe Chisholm, Mandy-Rae Cruikshank, Charles Hambleton, Simon Hutchins, Kirk Krack, Isabel Lucas,
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 92 min
Proizvodnja: SAD, 2009.

Glavni protagonista dokumentarca The Cove je Rick O’Barry, ikona borbe za zaštitu delfina. On je ujedno i jedan od najpoznatijih krotitelja ovih sisara koji se proslavio radom na seriji Flipper, zbog čega bi se cinizam mogao lagano rasplamsati.

Ništa nije lakše nego poniziti čoveka koji je prvo držao delfine u zatočeništvu a potom postao najveća nada za njihov opstanak. Međutim, mora se priznati da objektivan uvid u patnje životinja može imati upravo osoba koja ih je u prošlosti prouzrokovala. Pokajanje je svakako snažnije od licemerja, a ovoga puta ono je iznedrilo sjajan film lišen patetike koja se na osnovu sinopsisa očekivala.

Naši januci, poput heroja iz Nemoguće misije, odlaze u japanski gradić Taji, ne bi li ušli u trag pokolju delfina čiji je idejni tvorac, naravno, privatna kompanija sa „debelim vezama“. Kameru je nemoguće poneti na lice mesta jer je problematična laguna prepuna „gorila“ koji čuvaju mesto zločina, a tu je i korumpirana policija koja prati i nadgleda svako sumnjivo lice. Rešenje ovog problema pronađeno je u rizičnoj, tajnoj i ilegalnoj akciji noćnog postavljanja kamera na privatnom posedu, uz tehnička pomagala koja su omogućavala da se na vreme primete stražari. Pored svega pomenutog angažovan je modelar koji je napravio veštačko kamenje za postavljanje kamera, kako bi iste ostale skrivene od čuvara zaliva.

U ovakvim okolnostima pojedine scene izgledaju kao da su prošle kroz fotošop obradu, jer su snimane vojnim kamerama koje su specijalizovane za rad noću, a u retkim trenucima, kadrovi su snimljeni i iz prilično neprirodnih uglova. Čak je i ključno finale ostalo bez idealnog fokusa na zbivanja, ali kako i ne bi kada su stvaraoci filma imali samo pretpostavku o dešavanjima koja su hteli da dokumentuju?

Uprkos svemu, rezultat je osamdeset minuta filma koji prolete kao tren. Dodatnih deset razotkriće dugo čuvanu tajnu od očiju javnosti i pratiće vas do kraja života. Anatomska igra prirode, vidljiva u „osmehu“ delfina, ovde postaje ironična i morbidna pošto je sučeljena sa snimcima koji prikazuju maskar celokupnog jata ovih sisara, čija je krv doslovno obojila zaliv u crveno. Surovost je blag epitet kojim bi ovi događaji mogli da se opišu. Tim pre što je živom zatrovano meso delfina pod lažnom etiketom tražilo kupce u prodavnicama i servirano je u školskim ustanovama kao obavezna užina za decu. 



Komentari

  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 06.04.2010. 12.54.54
    Jedan od najboljih dokumentaraca koji na licu mesta pokazuje covekovu glupost+samoljublje+arogantnost,ali je glavni problem sto ovakav dokumentarac moze da se napravi i ne samo o na temu plemenitijih i ugrozenijih vrsta,vec i na temu domacih zivotinja,onih koje se podrazumevaju kada covek ode u mek ili kupi pljesku koju nije on ubio,vec neko drugi...a uvek je 'taj' neko drugi kriv!!!
  • Gravatar for Ljubisav Panic
    Ljubisav Panic (gost) | 06.04.2010. 13.44.26
    @ Pedja, Nazalost, do sada se toliko naskupilo "materijala" o temi koju ste pomenuli da je bilo sasvim dovoljno da se snimi dokumentarac ravan ovom o delfinima, tako da je to i uradjeno. Pogledajte film koji se zove "Food Inc.". I on je bio nominovan ove godine za Oskara, bas kao i "Cove", koji je osvojio cuvenu statuetu. "Food Inc." je jednako hrabar, edukativan i vredan film, dok kontroverze, naravno, ne treba ni pominjati. One se danas, nazalost, gotovo podrazumevaju. :(
  • Gravatar for M
    M (gost) | 06.04.2010. 17.29.16
    Odlican dokumentarac.
  • Gravatar for nono
    nono (gost) | 06.04.2010. 20.57.26
    bice ovo na beldoksu.
  • Gravatar for domaca zivotinja
    domaca zivotinja (gost) | 06.04.2010. 21.26.50
    postovane kolege komentatori, kakve bre veze imaju domace zivotinje, pa one se zovu domace zato sto se gaje da bi se na kraju ubile i da bi se dooooooobro klopalo. Zaista ne kapiram nikakvu povezanost sa ovim filmom. Al ajde...
  • Gravatar for Pedja@domaca zivotinja
    Pedja@domaca zivotinja (gost) | 07.04.2010. 09.55.19
    Zato sto se u nekoj drugoj kulturi domace zivotinje smatraju delfini+kuce+mace pa ih ruckaju,sto znaci da za koju godinu mogu i tebe da poruckaju i 'doooobro kloopaju'ako samo rese da si 'domaci'
  • Gravatar for mitch
    mitch (gost) | 07.04.2010. 11.10.01
    Sjajan film. Najaca scena je kada Rick O’Barry-ja pitaju: " Koliko ste puta hapseni ove godine?". A on ce:" Jel ove godine".
  • Gravatar for korzi
    korzi (gost) | 07.04.2010. 13.28.23
    ima li neko informaciju o tome da li se to klanje delfina jos uvek desava? Da li je film doveo do neke promene? Ja ne mogu da ga pogledam, dovoljno je da si cuo o cemu se radi pa da ti se smuci zivot.
  • Gravatar for drugi Pedja
    drugi Pedja (gost) | 07.04.2010. 13.49.46
    2007 u Jokohami sam narucio sniclu od kita. nazalost nisu imali, nadam se da cu sad u maju da probam delfina. ne razumem zasto se ljudi bune, osim ako nisu vegeterijanci/vegani???
  • Gravatar for Ljubisav Panic
    Ljubisav Panic (gost) | 07.04.2010. 20.05.11
    @ domaca zivotinja Na prvi pogled, istina, reklo bi se da tema "Cove-a" nema mnogo bliskosti sa domacim zivotinjama, ali dokumentarac koji sam pomenuo, "Food Inc", ipak ce vas uveriti da ni domace zivotinje odavno ne zive kao sto su nekada, a ako se na bilo koji nacin delfini i domace zivotinje mogu porediti, sada, kada su oba dokumentarca snimljena, videcete da je to surovost sa kojom se prema njima odnosimo. @drugi Pedja Pa, eto, meni je tesko da razumem zasto neko ima potrebu da proba meso delfina i kita. :) No, dobro, ne moramo imati iste poglede na svet, ali, ako vec sve nutritivne sastojke imamo od domacih zivotinja i biljaka ovo se cini kao skup gastronomski izlet, zar ne? Ta "egzoticnost ukusa" pored toga sto ostavlja velike posledice po ekosistem, a delfini i kitovi su neki od najugrozenijih sisara, moze ostaviti i po vase zdravlje. Zar ste prevideli cinjenicu da meso delfina cesto moze biti zatrovano zivom a da je upravo takvo meso uveliko prodavano u Japanu? Ili, recimo, da vam neko ponudi da probate meso dzinovske pande da li biste i tada pristali? Morate imati u vidu da svaka kupovina slicnih proizvoda uveliko doprinosi izumiranju mnogih zivotinjskih vrsta, jer dokle god bude bilo kupaca koji traze njihove organe, dotle ce se ove zivotinje ubijati.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi