Popboks - ALISA U ZEMLJI ČUDA – Tim Burton - Who the fuck is Alice? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.03.2010. 12:25 · 18

ALISA U ZEMLJI ČUDA – Tim Burton

Who the fuck is Alice?

Pripitomljen i obezubljen, ovo više nije Tim Burton koga smo voleli

Sofija Vuković

Ocena:
6


6/10

Originalni naslov: Alice in Wonderland
Scenario: Linda Woolverton, po knjizi Lewisa Carrolla
Uloge: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Crispin Glover, Michael Sheen, Stephen Fry, Alan Rickman, Cristopher Lee
Žanr: Animirani/Fantastika
Trajanje: 109 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

Od kada je počeo agresivni marketing za ovu najnoviju u nizu adaptacija popularnog Carollovog dela, Burton je isticao kako on nema nikakve veze sa Disneyevim klasikom iz 1951, kako, navodno, nije ni nastavak ni retuširanje tog ostvarenja. Ipak, svet u koji nas on uvodi je opet kombinacija Zemlje čuda i one Iza ogledala, Tweedledum i Tweedledee (Matt Lucas) su i dalje mali i debeli, gusenica (Rickman) i dalje puši nargile i daje mudra savete, a Alice (Wasikowska) je i dalje u plavoj haljini. Dakle, što se tiče dizajna, iako on na prvi pogled izgleda raskošno, nismo se nešto previše odmakli od klasičnih uzora. A priča?

Očigledan cilj ekipe je bio da napravi film koji ima neki konzistentan zaplet, za razliku od literarnog predloška, ali i većine prethodnih filmskih adaptacija. Zato pratimo devetnaestogodišnju Alice, mladu buntovnicu protiv viktorijanskog načina života, u akcionoj fantastičnoj avanturi u kojoj treba (gle čuda) da ubije zmaja, i svrgne sa prestola (opet gle čuda) „zlu“ kraljicu (Bonham Carter) u korist „dobre“ (Hathaway). Budući da je u ovoj čudnoj zemlji već bila kao mala, (mada se svega seća kroz maglu), i usled toga veruje kako je sve to san, Alice svemu pristupa veoma trezveno i bez ikakvog čuđenja. I to je ključna greška koju Burton pravi.

Čari Carollovih dela je očaravajuća uvrnutost, apsurd i odsustvo bilo kakve ljudske logike u svemu što se dešava. Ako imamo čvrst zaplet i junakinju koja svemu pristupa kao da je njen red da opere sudove, mnogo od te magije se gubi. Ne može se reći da se scenaristkinja pritom nije potrudila da u tekst inkorporira što je moguće više luckastih Carollovih pesmica i igara reči, ali s obzirom na to da više nemaju nikakvog značaja u radnji, i one deluju poput kitnjastog dekora.

Pored vizuelnog aspekta, svetla tačka filma su i pojedine izvedbe. Ako vam je već dosadilo da u filmovima Tima Burtona gledate njegovu suprugu, razmislite još jednom. Helena Bonham Carter je divna, kapriciozna, sociopatska Crvena Kraljica, koja priziva u sećanje demonsku gospođu Lovett. Kao lepršava, mizofobična veganka Bela Kraljica, Anne Hathaway ima jednu od komičnijih, za ovu glumicu netipičnih uloga.

Ono što razočarava su previše drvena, mada eterično lepa, glavna glumica i Johnny Depp, koji očigledno više ne zna u kom filmu Tima Burtona tačno glumi, te je njegov Ludi Šeširdžija pomalo Jack Sparrow, pomalo Willy Wonka, uz mrvicu Edvarda Makazorukog. Mada ima ulogu Aliceinog glavnog pomagača, nejasno je šta on uopšte radi - trenuci kad treba da bude smešan izazivaju blagi transfer neprijatnosti, a erotska privlačnost između njega i glavne junakinje je pomalo jeziva. Crvena Kraljica i njen potrčko, Pub Srce su mnogo zabavniji kada je flert u pitanju. Od zanimljivih epizodista treba pomenuti uvek sjajnog Alana Rickmana u ulozi mudre gusenice i Christophera Leeja, koji je na dugu listu svih imaginarnih zlikovaca koje je igrao sada dodao i zmaja Jabberwockyja.

Sve u svemu, pored svog tog truda i šarenkaste pozadine, ovo ostvarenje ostavlja gledaoca prilično ravnodušnim, što nikako nije bio slučaj sa ranijih filmovima za decu iz Burtonovog univerzuma (A Nightmare Before Christmas, Corpse Bride). Da li je do mešanja producenata iz studija, ili je Burton, sada kada i sam ima decu, promenio kriterijume toga šta je prihvatljivo za njih, nije izvesno. Nadajmo se da je ovo prvo.



Komentari

  • Gravatar for alex
    alex (gost) | 22.03.2010. 11.45.49
    Veliko razocarenje. Idiotska prica. Dizni treba zakonom zabraniti, zbog pravljenja "generickih" prica. Zbogom Bartone.
  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 22.03.2010. 13.36.05
    Film za decu. Malu decu. Ni manje, ni više. Mi matori nemamo tu šta da tražimo.
  • Gravatar for omg
    omg (gost) | 22.03.2010. 15.13.02
    pa nije dizni pravio pricu,nego Luis Kerol....
  • Gravatar for ulicni hodac
    ulicni hodac (gost) | 22.03.2010. 15.44.45
    moje misljenje je da barton ovde nije razocarao i da je sve bas bilo u njegovom fazonu a primjetio sam posto sam gledao film u bioskopu da ljudi uopste nisu bili razocarani ovim filmom sad je star ukusa mozda ovo i nije najbolji bartonov film ali nije po meni ni razocarao.
  • Gravatar for a
    a (gost) | 22.03.2010. 19.26.47
    ne, ne, dizni.
  • Gravatar for Barker
    Barker (gost) | 22.03.2010. 19.39.28
    totalni flop, rekao bih. kao da je neko trazio da alisa bude poslednji akcioni heroj, ma daj! jedini plus ide za vizuelizaciju kraljice srce koja kao da je iskocila sa nekog rej kajzerovog platna.
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 22.03.2010. 20.43.19
    I ja sam bio krajnje ravnodusan kada se zavrsio film. Recenzija je na mestu. Razocarenja ima sa svih strana, a najvise od katastrofalne glume glavne glumice (kako god da se zove), a i Johnny postaje dosadan.. Maestralna, divna zena po imenu Helena Bonham Carter i nelosa Ann Hathaway spasile su ovo ostvarenje i izvukle neku slabu 6icu, kao ocenu najlosijeg Burtonovog filma. p.s. Za sve ljubitelje "Corpse Bride Tima Burtona", predlazem da pogledaju maestralno delo Henry Selick-a, "Coraline".
  • Gravatar for M
    M (gost) | 22.03.2010. 20.47.03
    Odlicno! Nije najbolje od Burtona, ali je odlicno.Ipak dokoni "intelektualci" ce uvek drzati nekakvo slovo.
  • Gravatar for b
    b (gost) | 22.03.2010. 23.10.02
    Ovo je najveci Bartonov mejnstrim, ali film uopste nije los. Nije mrak i tama, ali zasto bi morao da bude. I ako je jedan los film dovoljan za Zbogom Bartone onda nista...
  • Gravatar for gaga
    gaga (gost) | 23.03.2010. 10.16.12
    Moju cerku su vodili preko skole da gleda ovaj film i dosla je kuci placuci i rekla da je nista ne pitam, da odbija da prica o tome, i da mora da su pustili pogresan film...tako da...ni deci se ne dopada...
  • Gravatar for Kain
    Kain (gost) | 23.03.2010. 17.02.19
    Evo poruke koju sam napisao drugarici par minuta nakon izlaska iz bioskopa. Prilichno sumira moje mishljenje u vezi filma: "Ovako: Mia Vasikovska je nepojmivo, iznimno, prirodno lepa, čak i sa nedepiliranim rukama, Džoni i Helena su konstantno dobri... Ali prosečni. 3D je konceptualno beskrajno zanimljiv... Film je uspeh perfektne kinematografije, forme i pakovanja, ali... Manjka sadržine. Prilično. Nisam oduševljen."
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 23.03.2010. 21.44.12
    Film deluje fino. A naslov recenzije je ubitacan ili da kazem sje**n.
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 23.03.2010. 21.49.57
    @gaga no coment na koment.
  • Gravatar for djmux
    djmux (gost) | 24.03.2010. 06.52.39
    dokoni intelektualci-bas mi se svidja.jedina mana-sve ih je vise!
  • Gravatar for super saki
    super saki (gost) | 25.03.2010. 20.55.32
    fina recenzija, ralna ocena je 7. Samo "a erotska privlačnost između njega i glavne junakinje je pomalo jeziva. " ????????????! Ne znam o cemu tu recenzent govori, zaista:D
  • Gravatar for jedinka
    jedinka (gost) | 09.04.2010. 11.50.49
    Da, priča je loša, ali su glumci lepi :-)))
  • Gravatar for worth
    worth (gost) | 26.04.2010. 13.56.31
    ovo je strasno. Dizni treba zabraniti, a i Bartona ako je zaista ovo on potpisao. ljudi, ako nemate ideju sta biste mogli danas da ispricate deci a i odraslima (jer, to je sve jedno), zatvorite radnju. depp je katastrofalan, katastrofalan. doduse, uzasan je bio i u dilindzeru, ali ovde je bas ziceras. sve u svemu, nula od filma.
  • Gravatar for Ljubitelj
    Ljubitelj (gost) | 08.05.2011. 02.56.38
    Ja se izvinjavam, ali da li su zaista svi uspeli da previde izostanak scene sudjenja? Da li se bez scene sudjenja ovo uopste sme recenzirati i ocenjivati pod naslovom koji nosi? To je otislo mnogo dalje (ili dublje) od pukog mainstream-a.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi