Popboks - Dejan Utvar (Autopark) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ukus poznatih · 08.01.2010. 14:12 · 33

Dejan Utvar (Autopark)

Najangažovaniji i jedan od najcenjenijih bubnjara na srpskoj rock sceni govori o tome zašto Srbija više nije ista posle koncerta Rolling Stonesa na Ušću, zašto je Mad Max naša budućnost, skijanju kao strasti...

Popboks

Omiljeni album?

  • It's Alive (Ramones, 1979) - Naravno i br. 1 live album. Moj najomiljiniji bend, najbolji imidž, ponašanje na stejdžu. Čak sam se jedno vreme ozbiljno trudio da izgledam kao oni: frizura, kožna jakna, pocepana farmerka... Da, tako je, bio sam taj i nema lepšeg osećaja kada se setim svega. I danas kad ga slušam osećam isto uzbuđenje. Da li ima išta uzbudljivije od posedovanja duplog albuma sa svim tim fotkama i gledanja videa sa tog koncerta na YouTube-u danas? Skoro svi albumi ovog benda su mi užasno bitni i dragi, pogotovo prva tri.
  • Another Perfect Day (Motörhead, 1983) - Najraznovrsniji album od svih njihovih albuma. Dosta su se ponavljali, ali ovaj se izdvojio zbog  fenomenalnog gitariste Briana Robertsona koji je svirao sa grupom Thin Lizzy. Odlične solaže, jednostavni a dobri rifovi. Volim gitariste koji sviraju ‘pomerene’ stvari. 
  • Never Mind The Bollocks, Here's Sex Pistols (Sex Pistols, 1977) - Nisam siguran da postoji bend na ovom svetu koji je napravio toliko samo sa jednom pločom, toliko uticajan u to vreme i do dana današnjeg. Sve pesme su danas classic rock hitovi. Evergreen popularne kulture. Svirajući sa projektom The Bollocks (Sex Pistols Tribute koji sam radio sa Markom Gangbangerom, Vukom i Đurom Svarogom), imao sam tu privilegiju da osetim energiju tih pesama i hard rock gruv koji se provlači kroz njih. Kao klinac sam mislio da su te pesme brze, tako mi je sve to zvučalo. Međutim, da biste ih odsvirali neophodna je velika količina mirnoće i razumevanje stila.
  • Nevermind (Nirvana, 1991) - Kaseta koju sam kupio ispred SKC-a u vreme sveopšteg rasula 90-ih, nije bila van kasetofona čitavih godinu i po dana. Ne znam da li mi se to više ikada desilo. Pesma do pesme, hit do hita. Jedan od najbolje produciranih albuma svih vremena. Ovih dana uživam u njihovom koncertu sa Readinga '92 na YouTube-u.
  • Social Living (Burning Spear, 1978) - Volim reggae. Burning Spear kao živa legenda je jedan od izvođača koji mi je najomiljeniji. Ovom albumu se uvek rado vraćam kada hoću da popravim raspoloženje. Opuštajuće stanje u momentu preslušavanja, teško je opisati.
  • One Step Beyond... (Madness, 1979) - Kao klinci, za rođendan smo dobijali ploče, i jedna od njih je bila ova. My Girl je kod zaljubljenog školarca izazivala neobično uzbuđenje. Odličan omot. Čak i oni koji ne slušaju ska (ovoj grupi i ja pripadam) prepoznaju pesme sa ovog albuma. U tome je poenta hitoidnih pesama. Da čuješ nešto prepoznatljivo a nemaš pojma odakle je.
  • British Steel (Judas Priest, 1980) - Moj početak putovanja kroz heavy metal vode. Skoro svi albumi ovog benda su mi dragi. Ovo je ploča od koje se meri istorija ovog žanra. Zvuk biča na prvoj pesmi Metal Gods je uvek bio intrigantan. Cela ikonografija, koža, nitne, motor na bini kao uvod u razmišljanje da nije samo muzika bitna za prezentovanje benda. Prošle godine su u Americi svirali sve pesme sa ovog albuma povodom 30 godina od izlaska albuma. U američkim šoping molovima mogu se čuti pesme ovog benda. Šta ćeš više?
  • Stupidity (Dr. Feelgood, 1976) Još jedan live album pub rock benda iz Velsa. U noćnom programu TV Sarajevo bivše nam države, bila je emisija Crna Ovca i tu sam ih prvi put video. Odlepio sam na taj zvuk, izgled, ponašanje, eksplozivnost u nastupu frotmena Leeja Brilleauxa kao jednog od mojih omiljenih na toj poziciji. Taj punk pristup, a bili su vrlo popularni pre pojave punka, mi je omogućio da shvatim ozbiljnost koja dolazi iz rytham&bluesa i oni su jedino što mogu da slušam iz tog žanra. Zato mi je ova ploča bitna i voleo bih ponovo da odgledam taj video. Je l’ zna neko gde da ga skinem? Hvala!
  • Judgment Night  (Soundtrack, 1993) - Većina grunge favorita udruženi sa reperima. Muzika koja je prevazišla film. Otvorena vrata za rap ‘n’ roll, rap ‘n’ metal bendove.

Omiljene pesme?

Teško mi je da se opredelim. Sve pesme koje mi izazivaju žmarce, teraju na ponovna preslušavanja. Pošto nisam ograničen na samo jedan muzički pravac, uzbudljivo mi je da slušam electro pop, stari hip hop sa početka 80-ih, dub, tkz. super bendove...

Evo šta mi je u WinAmpu ovih dana:

  • La Roux - Skoro sve sa istoimenog albuma.
  • Somebody Got MurderedThe Call Up sa Sandinista! od The Clash.
  • The Dead Weather – Jack White me sve više oduševljava. I kao bubnjar...
  • Hope Sandoval – Prelep glas.
  • Ride The Sky, Do Or Die, Born To Rock’N’Roll, Above The Crawl -  Bend Revolution Mother sam provalio preko soundtracka za film The Hangover. Volim taj high octane r’n’r. Znaš ono - pustinja, kabriolet, nikad bolji rif...
  • The Fixer (Pearl Jam) - Savršena rock pesma i jos savršeniji album. Pokazatelj da posle toliko godina možeš da prevaziđeš sebe u kreativnom smislu.
  • You Can’t Stop Progress, Electric Worry (Clutch) - Stoner/hard rock band iz Marylanda. Perfektna živa svirka. Bubnjar zna znanje.
  • Guns Don’t Kill People, Lazers Do (Major Lazer) - Diplo i Switch. Vrlo zabavan album.
  • BlakRoc  - Black Keys sa poznatim rap izvođačima. Prijatna muzika za časove dokolice i uživanje u produkciji.

Koncert koji ćeš uvek pamtiti?

  • Rolling Stones na Ušću – Nisam uredni sakupljač njihovog opusa. Otišao sam na koncert i doživeo nešto, što mislim da skoro neću doživeti u toj vrsti produkcije. Znam da ima i drugih izvođača koji imaju sličan pristup, kao na primer U2, ali...Gledajući Scorseseov film Shine The Light i na pitanje ‘Da li mogu sebe da vide kako rade isto ovo ali sa 60 godina?’ Mick Jagger odgovara ‘Easily, yes’. Upravo je tako bilo. Ne znam da li postoji frontmen u tim godinama koji je toliko aktivan na bini, koji pretrčava kilometre? Ne znam da li postoji veći gospodin čovek za bubnjevima koji se nije ni osvrnuo na bačenu čašu u njegovom pravcu? Ne znam da li ima veće barabe od Ronnieja Wooda koji se naslanja na grudi pratećeg vokala na poklonu publici a ova ga odguruje? Ne znam šta sve moraš da preživiš da bi izgledao  kao Keith Richards koji se odjednom pojavio pred nama i opalio rif Start Me Up? Danas volim da kažem da je to ipak nešto najbolje što sam gledao do sada. Sva sreća da su se desili u našem gradu. Srbija nije više ista posle njihovog nastupa.
  • Sex Pistols na Exitu. Znam da nije bila baš najbolja svirka, ali sam dokačio Pistolse i uživao u živom džuboksu.
  • Wilco Johnson, ex-Dr. Feelgood u KST-u sa basistom Normanom Watt Royem (ex-Ian Dury and The Blockheads). Wilco je razvlačio svoj telefonski gitar kabl celom dužinom kluba. Isto onako kao na Stupidity. Energija na bini koju moraš pokupiti i beskompromisno ponuditi drugima u istoj situaciji.
  • Queens Of The Stone Age u Chicagu. Jedan od mojih najomiljenijih bendova. Sviđa mi se to što rade Josh Homme i družina. Opravdali su moja očekivanja. Upoznao sam lika na koncertu koji ih prati na toj turneji još od Kanade.
  • Public Enemy u Hali Sportova – Krš od zvuka, ali da li je to tada bilo bitno? Okreneš se oko sebe, svi muškarci goli do pasa, sve žene mokre do gole kože u nameri da im vratimo ono što nam je ponuđeno sa bine.
  • Burning Spear na Velikom ratnom ostrvu u okviru Echo Festivala. Tada mi je tek bilo jasno zašto mi je Social Living jedan od omiljenih albuma. Publika u transu, druženje sa muzičarima u backstagu. Nisam prestajao da igram u prvom redu. Nisam ni siguran da sam bio na tom koncertu. Valjda se to zove trans.
  • Koncert The Cult i Motorheada na Tašu.

Kao muzičar sam imao privilegiju i jako sam ponosan na to što sam bio u prilici da delim binu sa velikanima kao što su Chuck Berry u Zagrebu (sa Brejkersima), Misty In Roots u Portorožu (sa Del Arno Bendom), Lee Scratch Perry, Asian Dub Fondation, Soulfly, Roni Size (sa Eyesburnima), Nouvelle Vague (sa Lira Vegom). Sve su to koncerti koji su ostavili dubok trag i saznanje da ništa nije bilo uzaludno.

Film?

  • The Evil Dead (Sam Raimi) – Horor koji ću pamtiti celog života. Zašto? Film ništa naročito, ali kada sam otišao na spavanje shvatio sam da sam prepadnut i da oka neću sklopiti.
  • The Shining (Stanley Kubrick) - Još jedan horor. Svaki sledeći put kada sam gledao ovaj film, dodatno sam bio isprepadan. Mislim da je ovo najbolji film u ovom žanru.
  • La haine (Mathieu Kassovitz) - Film iz ’95. Potpuno ista priča koja se dešavala nama u tim godinama. Getoizirani, okruženi ratom, neke druge vrednosti su došle do izražaja. Taj film na pravi način odslikava vreme u kojem smo živeli ali sve to prebačeno u pregrađe Pariza.
  • Easy Rider (Dennis Hopper) – Film o slobodi i nerazumevanju slobode koja se manifestuje na samom kraju.
  • Fear and Loathing in Las Vegas (Terry Gilliam) – Negde verujem da je to moguće baš u tom gradu.
  • La cité des enfants perdus (Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet) - Film o krađi dečijih snova. Volim filmove koji nemaju vremensko određenje, koji su bajkoviti. Deo snova mojoj generaciji je bio ukraden tokom 90-ih.
  • Mad Max (George Miller) – Brutalnost. Mislim da će nešto slično početi da se dešava.
  • Beat Street  (Stan Lathan) - Kultni film o brejkerima i grafiti umetnicima iz New Yorka. Čuveni obračun dve najveće tadašnje breakdance grupe (Rock Steady Crew i New York City Breakers). I jedna od najboljih tema u filmu Breakers Revenge od Arthura Bakera. Tu je i Wild Style (Charlie Ahearn) kao i Breakdance (Joel Silberg). Nisam napisao da sam bio brejker?
  • 24 Hour Party People  (Michael Winterbottom) - O čuvenom producentu Tonyju Wilsonu i mančesterskoj sceni i klubu Factory, u kom su počinjali veličine reda Joy Division, Happy Mondays, New Order.

Od reditelja bih izdvojio Juliena Templa i filmove The Great Rock ‘n’ Roll Swindle, The Filth and The Fury (filmovi o Sex Pistolsima), The Future is Unwritten (film o Joeu Strummeru). Jedva čekam da pogledam Oil City Confidental, film o grupi Dr. Feelgood.

Volim serijale Indijana Jones, tj. kada odeš u bioskop samo da bi pustio ‘mozak na pašu’. Star Wars i taj koncept koji počinje od četvrte epizode da bi se u ovom veku stiglo do 3, Monti Pajtonovce i njihov neprevaziđeni humor…

Knjiga?

Bitnici. Kerouacov On the Road, Burroughsov Naked Lunch, Fear and Loathing in Las Vegas Huntera S. Thompsona... sve  pisce koji, koristeći razne supstance istražuju ‘onostrano’ i dolaze do svoje inspiracije. Hornbyjev High Fidelity je radnja koja je bliska mojoj generaciji. Negde se slažem sa njim.

TV/radio emisija?

Radio retko slušam, osim kada želim da čujem moje kolege kao goste.

Na TV-u volim emisije kao što su Wipeout i Viking na TV Fox-u (poligonsko savlađivanje, odlična razonoda u pravo vreme). Zatim pratim Discovery, National Geographic, MTV 2, ESPN America, HBO. Serija Californication je pravo osveženje.

Sajt?

popboks, youtube, muzika.hr, myspace, blic, b92, musik-produktiv, twitter, moshcam

Hobi?

Skijanje. Nisam bio par godina i hoću da odlepim. Ne znam da li ima išta lepše od smrzavanja i sunčanja na žičari i razmišljanju o sledećem spustu niz padinu kada želiš da popraviš svoje greške iz prethodne vožnje. Ili, pak, priča sa nepoznatom osobom dok visiš više desetina metara iznad zemlje.

Putovanje koje bi voleo da se ponovi?

Las Vegas. Diznilend za odrasle. Mislim da i nisam bio svestan gde se nalazim. Prva reakcija na taj grad je bila i više puta ponovljena: ‘Ovo je bolesno’. Tamo ne znaš koliko ima sati.

Iznajmljivanje kuće negde u planini sa drugarima istog opredeljenja i želje da radimo nešto korisno. Sedenje pored kamina, ispijanje piva, pričanje priča kojim nikada nema kraj. Nadam se da ste se prepoznali.

Ponovni odlazak u Chicago i viđanje sa dragim prijateljima. Grad koji me dosta podseća na Beograd po atmosferi.

Takođe, odlazak u Berlin i London, koji su, po meni, među najlepšim gradovima.

Ali ajde da se ne vraćamo, nego da vidimo nešto novo.

Za koga navijaš? Kako? Ideš li na utakmice?

Za Crvenu Zvezdu. Sada nikako ne navijam a ranije sam bio redovni posetilac derbija Velike četvorke. Kvalitet fudbala je katastrofa, ne želim da pratim tramvaj ligu. Na tekme ne idem jer nemam šta da vidim.

Pet istorijskih ličnosti koje bi pozvao na večeru?

Neka oni budu tamo gde ih je istorija postavila. Druženje sa pravim prijateljima u današnje vreme je retko zbog obaveza i svaki slobodan trenutak bih bio sa njima.

Ko je tvoj alter-ego?

Nemam ga.

Šta voliš da misliš o sebi?

Da sam emotivan, pravdoljubiv, ljubopitljiv, radoznao, bez dlake na jeziku, direktan.

Šta bi probao, a još nisi?

Da se provozam na svim ludim rolerkosterima, kao što su Raging Bull, Kingda Ka, Goliath, Deja Vu...

Psuješ li? Zašto? Kako?

Da. Da ne bih previše objašnjavao šta u određenom trenutku mislim. Masno.

Šta voliš u Beogradu, a šta bi prvo promenio?

Beograd volim zato što je mali grad i što je sve relativno dostupno, što ima dve prelepe reke i puno drugara sa splavovima, gostoljubivost, miris proleća i parkove u jesen. Pogled sa Kalemegdana na Ušće i Veliko ratno ostrvo.

Promenio bih loše navike kao što su:

  1. Iščupao bih sirene iz svih automobila. Molim Vas, prekinite da trubite!
  2. Oslabađanje leve strane na pokretnim stepenicama za one koji žure.
  3. Sve kafiće u stambenim zgradama koji puštaju glasnu muziku i ne daju mira onima koji žele normalno da žive i odmaraju. Čist bezobrazluk.
  4. Konzumiranje alkohola na ulicama iz plastičnih pivskih boca. Vreme je da se nešto po tom pitanju učini.
  5. Zagađen vazduh.
  6. Zadimljeni klubovi zbog loše ventilacije.

Da li si zlopamtilo?

Nisam.

U koga ili šta veruješ?

Verujem u sve dobronamerne ljude sa kojima mogu nešto kvalitetno da napravim na opšte zadovoljstvo.

Ko je prava žena?

Nezavisna i koja poštuje individualnost muškarca.

Zbog čega se kaješ?

Što sam nekim ljudima preterano verovao, a oni su to zloupotrebili. I što sam pravio previše kompromisa koji nisu doveli ni do čega.

Ko je genije?

Onaj koji koristi svoje potencijale za dobrobit svih.

Utvar je…

brend.



Komentari

  • Gravatar for zzz
    zzz (gost) | 08.01.2010. 14.58.28
    lep program za menjanja bga.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 08.01.2010. 15.22.53
    rispekt za brejkovanje i za masu odgovora. rispekt za... utvara. vaistinu brend.
  • Gravatar for zapevajte
    zapevajte (gost) | 08.01.2010. 15.29.51
    ok, meni autopark nije nimalo dosadan bend. rado ih slusam. za razliku od ukusa ovog coveka.
  • Gravatar for spear burnin'
    spear burnin' (gost) | 08.01.2010. 17.34.24
    Uti car!!
  • Gravatar for dule
    dule (gost) | 08.01.2010. 19.11.04
    utvar je maestro, ali autopark je zesca bezlicna smaracina
  • Gravatar for komsa
    komsa (gost) | 08.01.2010. 19.54.53
    smor albumi, ostalo je bas kul. narocito brend. :D
  • Gravatar for Marko
    Marko (gost) | 08.01.2010. 22.35.47
    Another perfect day.Bravo.To se zove pamcenje.
  • Gravatar for jagnje
    jagnje (gost) | 08.01.2010. 23.55.02
    UTI je kralj.
  • Gravatar for Ladno
    Ladno (gost) | 09.01.2010. 00.24.55
    Ko bi rekao da će mi UN ovog lika biti ubedljivo najbolji od svih. Malo imamo zajedničkih tačaka, a autopark mi je totalna propast, ali ovaj čovek je odgovarao na pitanja kao da priča sa nekim ortakom, toliko iskreno, lako i nepretenciozno. Svaka čast.
  • Gravatar for zadovoljan
    zadovoljan (gost) | 09.01.2010. 08.32.11
    24 party people, skijanje, prgram za bg, detaljno i precizno...
  • Gravatar for @ladno
    @ladno (gost) | 09.01.2010. 09.37.48
    ladno si pomislio utisak nedelje?
  • Gravatar for ovaj
    ovaj (gost) | 09.01.2010. 09.47.21
    lik je metalac?
  • Gravatar for mija
    mija (gost) | 09.01.2010. 09.54.12
    kzu zauvek
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 09.01.2010. 11.55.31
    JEDAN OD NAJISKRENIJIH I NAJOTVORENIJIH UKUSA,CAK NIJE BITAN IZBOR,KOJI JE DOSTA DOBAR!
  • Gravatar for shogly
    shogly (gost) | 09.01.2010. 13.56.26
    Uti je najiskreniji i najpozitivniji i najodgovorniji i najljudskiji lik koga sam upoznao medju ljudima koji se bave muzikom u Srbiji,tj. Beogradu. Jednostavno, veliki covek.
  • Gravatar for Ladno
    Ladno (gost) | 09.01.2010. 14.08.47
    @ladno | 09.01.2010. | 09:37 ladno si pomislio utisak nedelje? najladnije. mislio sam UP.
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 09.01.2010. 15.43.56
    bilo je dovoljno samo da pogledam odgovor na prvo pitanje, u vezi najomiljenijih albuma, pa da odmah kazem da je covjek car najveci.
  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 10.01.2010. 11.47.15
    Autopark je nedavno objavio STVARNO odlican album. Ljudi pocujte ga!!!!
  • Gravatar for biljana jukic
    biljana jukic (gost) | 10.01.2010. 12.31.29
    uti-legenda...lijep,mlad,pametan...malo li je
  • Gravatar for zracko
    zracko (gost) | 10.01.2010. 13.09.09
    svaka čast za 24 Hour Party People film
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 10.01.2010. 16.29.22
    Ne znam coveka licno, ali super mi je kad je neko iskren u odgovorima i potpuno mu je nebitno da li ce oni zvucati "cool" i "urbano". Ja mislim da se muzickim snobovima dize kosa na glavi kad procitaju da je nekome koncert Stonesa bio vrh (kao sto realno i jeste bio) koncertne ponude u ovoj kvazi-metropoli. Ili da, ne daj boze, navede neki album Motorhead ili Judas Priest kao omiljeni. Inace, steta je sto neko ko je svirao na remek-delu srpskog rocka "Ispod zemlje" arci svoj talenat u Autoparku, ali to je vec njegov izbor. Sa nostalgijom se secam koncerata sa Dzambasovim koje sam gledao pre nekih sto godina otprilike. U svakom slucaju, deluje kao totalno cool lik
  • Gravatar for let za njujork
    let za njujork (gost) | 10.01.2010. 17.39.36
    e dacu ti ja tvoju individualnost i nezavisnost :) uti je divan. rok star, srecan rodjendan!
  • Gravatar for Kemish
    Kemish (gost) | 11.01.2010. 00.27.43
    Za Autopark rodjen!
  • Gravatar for elpaso
    elpaso (gost) | 11.01.2010. 11.06.07
    najbolji ukus do sad, ubitacan bubnjar, covek koji je svirao na ispod zemlje, sjajan izbor pogotovo prvi album a za stonese najazad neko da kaze ono sto je taj koncert bio. najbolji koncert u beogradu i zdravo
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 12.01.2010. 08.56.54
    Najiskreniji ukus poznatih do sada.
  • Gravatar for BORA
    BORA (gost) | 12.01.2010. 09.19.41
    Šteta što nema više ovakvih tipova - gde bi nam bio kraj!?? Sjajan momak,odličan bubnjar...
  • Gravatar for Kefalo
    Kefalo (gost) | 12.01.2010. 11.16.12
    Public Enemy u Hali na Novom Beogradu i Judgment night. Bravo!
  • Gravatar for kruki
    kruki (gost) | 12.01.2010. 15.03.40
    hevi metal i crnci. to bre! ovaj čovek je car!
  • Gravatar for Bungleoid
    Bungleoid (gost) | 12.01.2010. 23.26.37
    ...ko da si moj davno izgubljeni brat bliznac... leeepoooo!
  • Gravatar for Novak
    Novak (gost) | 14.01.2010. 04.42.14
    Srpski rokeri promenite se, please!
  • Gravatar for vs
    vs (gost) | 19.01.2010. 18.46.02
    uti je car. veliki. a autopark je bend vredan postovanja, nebitno dopada li nam se muzika ili ne.
  • Gravatar for jooj
    jooj (gost) | 22.01.2010. 20.04.52
    zaljubih se!
  • Gravatar for Bejgbi
    Bejgbi (gost) | 23.01.2010. 23.12.20
    Ha ha ha, jos nas ima!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.