Popboks - LOVE THE BEAST – Eric Bana - Zver u nama [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 08.10.2009. 09:35

LOVE THE BEAST – Eric Bana

Zver u nama

Eric Bana debituje kao reditelj, i to reditelj dokumentarca. I to na temu ljubavi kojoj se i u crnim danima ne nazire kraj. Tako je kada se istinski voli i neguje zver. Pa i u sebi

Zoran Janković

Ocena:
8


8/10

Naziv originala: Love the Beast
Učestvuju: Eric Bana, Jeremy Clarkson,  Steve Coad, Grant Denyer, Todd Kelly, Jay Leno
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 92 minuta
Proizvodnja: Australija, 2009.

Dva ključna motiva na kojima su počivale priče u delima Jane Austen su ljubavna vrteška i ruling passions. Potonje je oznaka za strasti koje određuju nečije postupke i čije prevazilaženje, u skladu sa duhom vremena u kom je Austenova stvarala, donosi i nagradu u vidu prava na srećan kraj.

A šta ako te strasti nisu nešto što valja pobediti ili savladati? Šta ako upravo te strasti bude potrebu za ostvarenjem i drugih snova i predstavljaju podsticaj za sveobuhvatnije i humanije poimanje života?

Upravo na tim pitanjima počiva Love the  Beast, dokumentarac holivudske vedete Erica Bane (Pad crnog jastrebaMinhen, Troja, Zvezdane staze...), koji pruža duboko ličan osvrt na sopstvenu višedecenijsku opsesivnu vezanost za svoj prvi automobil – čuveni Ford Falcon XB Coupe (ovekovečen i u Pobesnelom Maksu).

Vremešni, višestruko dorađivani automobil tako postaje vizir kroz koji nam Bana predočava svoj svet – detinjstvo u iseljeničkom predgrađu, mladalačku zaluđenost filmovima... Neprolazna Banina strast prema ovom automobilu, četvorotočkaša pretvara u mernu jedinicu za protok vremena i stepen važnosti u Baninom životu.

Nakon neusiljeno i šarmantno predstavljenih ranih jada, Eric Bana fokus pomera na sadašnjost -  kao potvrđena holivudska zvezda Bana se sprema da svoju voljenu zver, nakon godina svakojakih priprema, stavi na davnih dana zacrtan test - tradicionalna trka kroz Tasmaniju.

Tako se priča o ljubavima bez roka trajanja preobražava u hroniku pokušaja ostvarenja dečačkog sna. A na startnoj poziciji kao dodatna bagaža javljaju se i neiživljene ambicije i sadašnji status ovog glumca.

Bana se pokazao kao vešt dokumentarista, pa tako Love the Beast nudi sveobuhvatan pogled na hronologiju jednog odrastanja. Odrastanja uz podsticaj opsesije koja ne koči, već daje snagu za borbu na drugim frontovima, i koja ga, što je daleko značajnije, dodatno definiše i u drugim aspektima (vezanost za stare prijatelje sličnih fascinacija, fanatična istrajnost i sl.).

Na putu samospoznaje, Bana nađe vremena i za uvek dobrodošlu samoironiju – pomoć da pojmi vezanost za ono što je u svojoj suštini ipak samo gomila lima on „traži“  i kod mrtvoozbiljnog psihijatra koji će mu visokoparnim jezikom potvrditi ono što on, a i gledaoci, intuitivno već odlično znaju.

Love the Beast predstavlja zdravu kombinaciju dokumentarnog filma klasične dramaturgije i duhovite priče o odloženom odrastanju. Zbog Baninog čvrstog i potpuno ispravnog uverenja da sami sebe ne možemo spoznati bez samopodsmeha, ovaj naslov lako dopire i do srca onih kojima automobili i nisu baš pri srcu, ali koji, baš kao i Bana, veruju da postoji san kome vredi ostati veran.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi