Popboks - Braća Blum – Rian Johnson - Uvela ruža [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 29.09.2009. 14:05 · 3

Braća Blum – Rian Johnson

Uvela ruža

Možda je Johnsonova zamisao delovala dobro na papiru, ali na velikom platnu postaje jedna dvosatna nepodopština koja se ne može uhvatiti na za glavu ni za rep

Đorđe Bajić

Ocena:
3


3/10

Naslov originala: The Brothers Bloom
Scenario: Rian Johnson
Uloge: Adrien Brody, Rachel Weisz, Mark Ruffalo, Rinko Kikuchi, Robbie Coltrane, Maximilian Schell
Žanr: avantura
Trajanje: 113. minuta
Produkcija: SAD

Negde tokom 2007. godine, na sva zvona je obznanjeno da se u Srbiji snima novi američki spektakl i da će, rame uz rame sa holivudskim zvezdama, u njemu zaigrati i naši glumci. I zaista, Josif Tatić, Slobodan Ćustić, Branka Pujić i Ana Sofrenović se mogu videti u filmu – ali samo na sekundu ili dve i, sa izuzetkom „naše Engleskinje“, bez i jedne jedine reči teksta. Na nesreću, zapostavljanje srpskog glumačkog blaga, najmanji je problem ovog filma.

Braća Bloom (Brody i Ruffalo) su profesionalni prevaranti koji, uz asistenciju misteriozne Bang Bang (Kikuchi), krstare zemaljskom kuglom u potrazi za uzbuđenjima i žrtvama od kojih će izmamiti novac. Kada na pozornicu stupi ekscentrična bogatašica Penelope (Wiesz), ionako napregnut odnos među braćom se zapetljava, sve do tačke kada je u pletivu teško razaznati šta je istina a šta još jedna prevara.

Koristeći se zapletom Žaoke i Prljavih pokvarenih prevaranata, Johnson svoj novi film komplikuje brojnim a potpuno nepotrebnim književnim referencama. Kakve veze imaju Homer i James Joyce sa ovim zamešeteljstvom, ostaje da se utvrdi dodatnom ekspertizom. Umesto Penelope, lik koji tumači Rachel Weisz mogao se zvati i Ana Karenjina – razlika se ne bi osetila.

Postmoderni koktel istorijskih i književnih likova korišćen je i ranije sa mnogo više smislenosti (Liga izuzetnih džentlmena, na primer) ali u Braći Blum gubi predmetnost zbog gotovo potpune proizvoljnosti. Citiranje književnih klasika je tu samo da bi se pokazalo koliko je scenarista/režiser načitan i obrazovan.

Dok je u svom prvom film, srednjoškolskom trileru Brick, bio nadahnut Lynchovom začudnošću, Jonhson je u Braći Blum zajahao joie de vivre poznijeg Kusturice. Priča koju je smislio Johnson mogla je da popuni kratki metar, ali razvučena na dva sata nije dovoljna da održi pažnju.

Alanfordovski humor do izvesne mere oneobičava postavku, što na početku filma uliva određenu nadu, ali kako minuti prolaze, ispraznost je sve očiglednija. Brojni nepotrebni rukavci i ćorsokaci doprinose baroknoj pretrpanosti koja ne uspeva da zakamuflira idejno siromaštvo.

Ako se tome dodaju loše napisane replike („Ja sam epileptična fotografkinja“), nerazvijeni likovi (jedino Brody i Weiszova uspevaju da, koliko toliko, udahnu malo živosti) i odsustvo bilo kakvog smera Braća Blum su brodolom koji ne donosi ništa suštinski novo u podžanr avantura o varalicama.



Komentari

  • Gravatar for TUZAN...
    TUZAN... (gost) | 29.09.2009. 13.55.17
    ...POKUSAJ FILMA.
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 29.09.2009. 16.01.15
    i meni se javio kusturica tokom filma..precizan opis.
  • Gravatar for Ilijescu
    Ilijescu (gost) | 29.09.2009. 17.52.51
    Mislim da sam video i Kapičića kao konobara u jednoj sceni na početku filma. Prvih 15 minuta film je i bio poluzanimljiv. Kasnije je postalo nepodnošljivo..
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi