Popboks - PET MINUTA RAJA – Oliver Hirschbiegel - Istina i pomirenje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 02.09.2009. 09:19 · 1

PET MINUTA RAJA – Oliver Hirschbiegel

Istina i pomirenje

„Pročitao sam preko sto scenarija smeštenih u Severnu Irsku i sve sam ih odbio. Nemiri su bili samo pozadina za ljubavnu priču ili nešto slično. Ovaj film se zaista hvata u koštac sa pitanjem počinioca i žrtve nasilja i to na vrlo, vrlo stvaran način“ – Liam Neeson

Aleksandar Radovanović

Ocena:
8


8/10

Originalni naslov: Five Minutes of Heaven
Scenario: Guy Hibbert
Uloge: Liam Neeson, James Nesbitt, Anamaria Marinca
Žanr: drama
Trajanje: 90 minuta
Proizvodnja: Velika Britanija, 2009.

Rešen da napiše priču o istini i pomirenju, scenarista Guy Hibbert našao je savršen materijal u istinitom događaju koji je obeležio živote dvojice aktera - kao član protestantske paravojne formacije, sedamnaestogodišnji Alistair Little je, 1975. ubio katolika Jima Griffina naočigled njegovog desetogodišnjeg brata Joea.

Kako se, nakon ovog događaja, Joe i Alistair u stvarnosti nikada više nisu sreli, film, u težnji ka emocionalnoj istini, napušta faktografsku pozadinu priče i pretpostavlja da je trenutak suočenja došao 33 godine kasnije u TV programu pomirenja. Alistair (Liam Neeson) shvata uzaludnost traženja oproštaja, Joe (James Nesbitt) još uvek razmišlja samo o osveti.

Pet minuta raja je efektna drama koja u tri čina, na primeru dva lika pokušava da objasni prirodu irskog konflikta i složenost njegovih posledica. Problem objašnjavanja političke pozadine Hirschbigel rešava tako što prvi čin smešta u 1975. godinu i na ekonomičan način ilustruje stanje društva u kom deca ubistvom sebi kupuju mesto u svetu odraslih.

Ubistvo je bilo čin mladalačke ludosti u epidemiji religijsko-političkog fanatizma, ali za prevazilaženje trauma koje su iz njega proistekle nije dovoljno pružiti ruku i reći „mir, mir, mir, niko nije kriv.“ Jer u Joevim očima Alistair jeste kriv, ne samo za ubistvo, već i za njegov razoreni život.

Slično kao sa Hitlerom u Untergangu, Hirschbiegel se u granicama dozvoljenog igra đavoljeg advokata sagledavanjem stvari iz perspektive mladog Alistaira. Hirschbiegel ne bira strane i ne traži opravdanja, već samo pokazuje da je svako imao razloge za svoje postupke, na osnovu kojih, i protiv svoje volje, donekle možemo saosećati sa zločincem.

Kada vidimo dečaka po imenu Little kako posle uspešne inicijacije ulazi u bar kao umišljeni čovek, ponosan na svoj novi status i pravedničko pogubljenje "nevernika", nije nam teško da poverujemo odraslom Alistairu kad kaže da bi za tu čast kao mlad ubio bilo koga. Isto tako nam nije teško da poverujemo da Joe i dalje priželjkuje da krvlju zasluži svojih pet minuta raja.

Decenijama izjedan krivicom, Alistair postaje Hirschbiegelovo sredstvo za plasiranje pacifističke retorike. Iako i dalje povremeno nadmen, ovaj mirotvorac krvavih ruku sa nepokolebljivim uverenjem i autoritetom osobe koja govori iz iskustva, a ne kao hippie ideolog, šalje poruku razuma svima koji su u zabludi u kojoj je on kao mladić bio.

Pitanje irskih nemira sada već poprima globalne razmere opšte interkulturalne netolerancije i aktuelnih tenzija između zapadne i islamske civilizacije. Činjenica da Neeson kao katolik glumi protestanta, a Nesbitt kao protestant glumi katolika, i strast sa kojom to rade, predstavlja simboličnu simetriju u kojoj se krije sva mudrost filma.

Za razliku od Hans-Christiana Schmida koji u Oluji upada u klopku jednostranog sagledavanja ratnih sukoba i podleže žanrovskim klišeima, Hirschbiegel na jednostavan i nenametljiv način ispituje tegobe i nedoumice obe suprotstavljene strane, dosledno izbegavajući senzacionalizam i usiljene, kvazidramatične preokrete. Hirschbiegel je bacio ružičaste naočare, i naoružan preciznim scenariom i zastrašujuće uverljivim glumačkim parom, napravio sirov i beskompromisan film koji bez patetike i zavaravanja ostavlja prostor za nadu.

Posle debakla Invazije, Pet minuta raja je definitivan trijumf.
 

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for ilijescu
    ilijescu (gost) | 15.09.2009. 03.07.30
    genijalan film
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi