Popboks - HARI POTER I POLUKRVNI PRINC – David Yates - Stariji, mudriji, dosadniji [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.07.2009. 11:18 · 3

HARI POTER I POLUKRVNI PRINC – David Yates

Stariji, mudriji, dosadniji

Kao i glavni mu glumac, čini se da filmski serijal o najpoznatijem maloletnom čarobnjaku na svetu s godinama samo gubi na šarmu

Sofija Vuković

Ocena:
3


3/10
 

Naslov originala: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Scenario: Steve Kloves po romanu J.K. Rowling
UlogeDaniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Michael Gambon, Jim Broadbent, Alan Rickman, Tom Felton, Helena Bonham Carter
Žanr: Fantastika/Avanturistički
Trajanje: 153 minuta
Produkcija: Velika Britanija/SAD, 2009.

Izgleda da su davno prošla vremena kada su knjige i filmovi o Harryju Potteru predstavljali nevinu predbožićnu zabavu za celu porodicu. Još od trećeg filma je bilo jasno da je vrag odneo šalu i da ćemo ubuduće manje gledati uzbudljive turnire u kvidiču i vesele završne školske svečanosti, a više tamne, gole hodnike, neobična, zastrašujuća stvorenja i, da, umiruće likove.

David Yates je još u prethodnom nastavku, Hari Poter i Red Feniksa (2007), obojio Hogvorts u olovno sive tonove, reflektujući ozbiljnost koju Joan Rowling perfidno od početka uvodi. Ovakva, minimalistička pozadina učinila je ne samo da čarobni štapići Aurora i Smrtoždera bljesnu još jače u završnoj sceni, već je pružila dostojni dekor socijalno obojenom zapletu. Prethodnom filmu se moglo štošta zameriti, ali nikako to da je dosadan.

Ovoga puta to nije slučaj. Mnogi su zamerali Redu Feniksa to što je prenatrpan naizgled nepovezanim događajima, koje je teško pratiti, naročito ako gledalac nije pročitao knjigu. Verovatno plašeći se toga, Yates i Kloves su sada izbacili gotovo sve sporedne priče i time su isisali sve ono što svet Rowlingove čini životnim i upečatljivim. Svečano nazivajući sebe Izabranim, Harry (Radcliffe) pretura po sećanjima lorda Voldemora i pokušava da doskoči svom večitom rivalu, na svoju štetu preambicioznom Malfoyu, u nečemu što konačno prevazilazi dečačko nadmetanje.

Osim toga, videćemo i određenu dozu romantičnog života učenika Hogvortsa, kao pokušaj osveženja. Biće slomljeno par srca, upotrebljeno par novih napitaka i čini, a Mračni gospodar će na kraju vojsci svojih protivnika zadati par osakaćujućih udaraca. Sve to nije dovoljno da se ispuni 153 minuta, i film se prečesto vuče bez ikakvog žara.

Najzanimljiviji deo radnje, ironijom sudbine, nisu događaji koji se trenutno odvijaju, već sećanja na prošlost. Kroz njih malo bolje upoznajemo Voldemora dok još uvek nije bio najmoćniji crni čarobnjak, već istraumirano i namučeno jedanaestogodišnje siroče, a potom briljantni ali opaki tinejdžer. Ledeno lice mlađanog ali već sjajnog Heroa Fiennes-Tiffina poslaće jezu niz svačiju kičmu i neizbežno kod starijih gledalaca prizvati u sećanje Harveya Stephensa u kultnoj ulozi Demijana (Predskazanje, 1976). Scena u kojoj se on pojavljuje je jedina koja ovde opravdava olovne tonove. Sivi zidovi dikensovskog sirotišta u kome ga vidimo pružaju surovo realan okvir za nastajanje psihopatskog ubice.

Hari Poter i polukrvni princ je film koji se toliko trudi da bude ozbiljan da se u sopstvenoj ozbiljnosti guši, a da pritom za to, sve do samog kraja, nema pokriće u priči. Kao neko ko je od čitanja ovog serijala odustao još kod Reda feniksa, dolepotpisana ne bi znala reći šta je poenta u knjizi Joan Rowling, ali njeno filmsko otelotvorenje može, na žalost, da funkcioniše samo kao prilično krnji most do, nadam se, uspešnije završnice.



Komentari

  • Gravatar for Harry
    Harry (gost) | 29.07.2009. 18.10.49
    Apsolutno se slazem sa recenzijom. Kao fanu, film mi je dosadan i najlosiji u celom serijalu.
  • Gravatar for Uros
    Uros (gost) | 30.07.2009. 10.09.58
    Nakon slabog 5. dela, mislio sam da ce novi film biti veoma los, ali sam se cak prijatno iznenadio. Sasvim je, rekao bih, korektan. U svakom slucaju bolji od prethodnog. Mozda je autor recenzije trebalo da procita knigu - koja, bez mnogo akcije i radnje, samo sluzi kao most, uvod za zavrsnicu koja sledi. Takav je i film.
  • Gravatar for ZmYchE
    ZmYchE (gost) | 14.08.2009. 18.28.50
    Kao veliki fan knjige preporučujem da se knjiga ipak prvo ispoštuje - svi delovi od početka pa do kraja da bi mogao da se da konačni sud. Dobro napisana recenzija, ali suviše subjektivna. Smatram da niste dali šansu knjizi. Film kao i svaki "film posle knjige" - sasečen je do maximuma i izgubio je svu ustvari tužnu priču koju šesti deo knjige nosi, a knjiga je fenomenalna. Filmove kao i većina čitalaca knjige, sam ispratila da bih uživala u savršenim animacijama. Samo najveća šteta je što produkcijske kuće imaju finansijskih sredstava da isprate celu priču i opet je - nisu ispratili...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi