Popboks - DAVID BYRNE NA SUMMERTIME ’09. - Fama o biciklisti [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 09.07.2009. 13:10 · 6

DAVID BYRNE NA SUMMERTIME ’09.

Fama o biciklisti

Dobro, Njujorčanin nije baš zasvirao zgradu Sava centra, ali su melodije koje je sinoć pevao bile takve da je delovalo kao da je to logičan sled događaja

Nebojša Marić

Mesto: Sava centar, Beograd
Vreme: Četvrtak , 8. jul 2009.
 

Glava koja govori – to bi bio bukvalni prevod jednog televizijskog izraza. On označava osobu koja se obraća kameri, i koja je snimljena u krupnom kadru (glava i ramena). Popularno, spikera ili reportera. Pojedini rečnici beleže i da u slengu označava osobu čija priča je prazna i pretenciozna.

DACID BYRNESedokosi Njujorčanin škotskog porekla, nekada pevač, gitarista i glavni autor benda koji je ime dobio po izrazu pronađenom u omiljenom književnom štivu Homera Simpsona obratio se sinoć na početku svog nastupa publici koja je dobro popunila Sava centar (na balkonu je bilo mesta) otprilike sledećim rečima: „Dobro veče. Pre godinu dana sam objavio zajednički album sa britanskim producentom Brianom Enom, i sviraću vam pesme koje se nalaze na njemu, kao i pesme koje smo ranije zajedno snimili. Da li vas zanima koliko će trajati? Ne?“

Bez krupnog kadra, trunke pretencioznosti ili ispraznosti. Jednostavno i direktno. Prethodno je zamolio publiku da ustane i slobodno priđe bini.

Seda kosa, bela košulja sa kratkim rukavima, beli fender stratocaster, članovi benda, i ono najvažnije... u belim cipelama za ples. Sve je bilo spremno! Strange Overtones sa aktuelnog Everything that Happens Will Happen Today polako zagreva publiku, dok je već naredna I Zimbra sa i danas jednako ubedljivog albuma Fear of Music (1979) baca u potpunu euforiju.

Troje plesača izlaze i modernom koreografijom prate pesmu. Tokom dva sata koncerta ispostaviće se da uloge ni izdaleka nisu očigledne – bend aktivno učestvuje u koreografiji (naročito Byrne i prateći pevači), kao što igrači ponekad uzimaju instrumente u ruke i simuliraju sviranje.

DAVID BYRNE

Čitav nastup sazdan je na dve osnovne crte Byrneove muzike. Ono što pesme sa Everything That Happens Today... čini tako izuzetnim je izražajan i čvrst Byrneov glas i njegova interakcija sa pratećim pevačicama i pevačem. S druge strane, ritam sekcija (bubanj, perkusije i bas) sa lakoćom isporučuje afro i afro-američke ritmove i poliritmove, i prosto tera publiku da se potpuno prepusti.

DAVID BYRNENa kraju krajeva, nemoguće bi bilo odsvirati Help me Somebody sa My Life in the Bushes of Ghosts bez izuzetno veštih muzičara. To je bila i jedina pesma koju je Byrne posebno najavio, objasnivši ukratko tehniku snimanja albuma.

Najveći aduti Talking Headsa (Burning Down the House, Take me to the River, Once in the Lifetime, Life During Wartime...) nizali su se u drugom delu seta. Nakon dva bisa nabijena energijom, konačan, i jedini logičan završetak (ili preciznije razrešenje) bio je izvođene naslovne numere sa aktuelnog albuma.          

Vraćamo se na početak. Televizori, kamere, TV vodiči, automobili, velike kuće... to su samo neke od relikvija savremenog zapadnog društva koje u šamanskom zanosu opeva David Byrne. U njih svakako spadaju i foto aparati.

„Jesu li ovo profesionalni fotografi?“, upitao je Byrne, takođe na početku. „Možete svi slobodno koristiti svoje aparate za snimanje celog koncerta“.

DAVID BYRNE

A Brian Eno?

Zašto bi on uopšte išao na turneju, zapitao se Byrne u jednom intervjuu. „On može da snima album U2 i da zaradi mnogo više novca. I lakše je nego da ide na turneju. Pozvao sam ga na koncert u Londonu i pretpostavljam da će u nekom trenutku svratiti da vidi nešto. A može i jednostavno da ode na YouTube“, objasnio je Njujorčanin koji je u slobodno vreme stigao da dizajnira držače za bicikle za svoje sugrađane.

Šteta samo što nije postavio čuvenu instalaciju i kod nas, tako da Sava centar može da zasvira. Ako bih mogao da biram, voleo bih da čujem kako emituje melodiju iz The River, koja je sinoć, nažalost, izostala.



Komentari

  • Gravatar for osmatrač
    osmatrač (gost) | 09.07.2009. 13.15.22
    Dejvid Birn CAR
  • Gravatar for filip
    filip (gost) | 09.07.2009. 15.48.02
    Genijalan koncert...publika odlicna...Byrne car!
  • Gravatar for ivan
    ivan (gost) | 09.07.2009. 21.12.51
    Odavno se nisam tako izđuskao! Sjajno!
  • Gravatar for Nanusic
    Nanusic (gost) | 10.07.2009. 10.59.48
    Gotovo isti set kao i u Skoplju dan ranije. Cak i iste replike. Toking head.
  • Gravatar for krcko
    krcko (gost) | 10.07.2009. 12.05.14
    carchina!!!!! a jel sviro born in the usa?
  • Gravatar for rej von
    rej von (gost) | 13.07.2009. 00.40.33
    bilo super
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji