Popboks - VOLIM TE, ČOVEČE - John Hamburg - Bromansa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.07.2009. 21:18 · 2

VOLIM TE, ČOVEČE - John Hamburg

Bromansa

U rukama manje komediji vičnih, ovo je mogao ispasti samo još jedan u moru sličnih, potpuno zaboravljivih "drugarskih" filmova. Volim te, čoveče je dokaz da ponekad dobar kasting sve odradi

Sofija Vuković

Ocena:
7


7/10
 

Naslov originala: I Love You, Man
Scenario: John Hamburg, Larry Levin
Uloge: Paul Rudd, Jason Segel, Rashida Jones, J. K. Simmons, Jane Curtin, Jaime Pressly
Andy Samberg, Jon Favreau
Žanr: komedija
Trajanje: 105 min.
Produkcija: SAD, 2009.

Grupa kreativnih ljudi okupljena oko Judda Apatowa gotovo da je postala garancija za dobru zabavu. Ipak, ljudima je trebalo malo vremena da shvate da Seth Rogen nije jedini iz ekipe Freaks and Geeks (2000) koji poseduje komičarski talenat vredan pažnje.

Jason Segel, krakati smotanko koga smo uglavnom navikli da viđamo u pozadini (Knocked Up, 2007), dospeo pod velike reflektore prošle godine, uspešnom romantičnom komedijom Forgetting Sarah Marshall, za koju je napisao i scenario. Paul Rudd (ko je gledao Prijatelje zna ga kao Phoebeinog dečka i kasnije muža, Mikea) je takođe do sada bio jedan od onih glumaca koji se uvek vrzmaju tu negde, uglavnom igrajući ulogu „finog momka“ u poluuspešnim romantičnim komedijama (The Object of My Affection, 1998) ili uvrnutog, ali ne preterano istaknutog drugara (Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, 2004, 40-Year Old Virgin, 2005, Knocked Up).

Volim te, čoveče daje priliku ovoj dvojici očigledno nepravedno zapostavljenih glumaca da pokažu svoj potencijal.

Paul Rudd, u filmu Peter Klaven, i ovoga puta je fin momak. Previše fin. Jedan od onih koji su se uvek više družili sa devojčicama, onaj koji u ormaru slaže odeću po bojama i pegla čarape. Onaj koji donosi cveće na svaki sastanak. Toliko je fin i posvećen devojci (Jones), da je već počeo pomalo da joj ide na živce, a u svetlu njihovog vrlo skorog venčanja shvata da nema dovoljno bliskog prijatelja koji bi mogao da mu bude kum.

U potrazi za odgovarajućim kandidatom, nailazi na opuštenog i izuzetno samouverenog samostalnog investitora Sidneya Fifea (Segel). Na prvi pogled baš ono što Peteru treba (čak dele i ljubav prema alternativnom bendu Rush), Sidney će našem uštogljenom junaku pokazati kako se nekonvencionalno razmišlja i suočiti ga sa neokupanom realnošću pravog muškog prijateljstva.

Međutim, Peter će u tom procesu morati da nauči i rafiniranu umetnost balansiranja između ortaka i devojke, ali ni Sidney neće baš ostati bez sopstvenog naravoučenija.

Prava komika ovog filma proističe ne samo iz dobro napisanih komičnih situacija u koje ovaj neverovatni par upada, već i iz blistavih izvedbi glavne dvojice glumaca, ali i cele, izuzetno pažljivo i dobro odabrane glumačke postave. Rudd je iznenađujuće ubedljiv u svojoj socijalnoj nesnađenosti: Peterovi pokušaji da ispadne kul ili zabavan su toliko bolni da će publika povremeno osetiti blag transfer neprijatnosti.

Segel, ovoga puta u sebi nesvojstvenog ulozi, odlično se snalazi u koži samopouzdanog, otvorenog tipa kome je glavna životna filozofija „uzmi ili ostavi“. Ipak, ono što ovoj komediji daje dodatni začin su sitni detalji kojima je posvećena izuzetna pažnja (npr. briljantne minijature Jona Favreaua i Thomasa Lennona). Ovo je jedan od onih filmova gde ni jedna rečenica nije suvišna, ni jedna šala ispucana u prazno i nema nepovezanih niti.

U odnosu na gorepomenute prethodne radove Segela i Rudda, Volim te, čoveče je u neku ruku korak ka mejnstrimu, jer iako ima momenata koji izazivaju blagu neprijatnost, daleko od toga da ovaj film pretenduje da svojim humorom na bilo koji način šokira, ili da se kroz smeh pozabavi nekom ozbiljnijom temom. Ipak, ovo je uspešno sašivena drugarska komedija bez šavova koji pucaju ili konaca koji vise. I kao takvu je treba ceniti, u gomili mediokritetskih ostvarenja u ovom žanru koje nam svake godine stižu iz Holivuda.



Komentari

  • Gravatar for crippled_avenger
    crippled_avenger (gost) | 06.07.2009. 23.46.28
    Kao i uvek kad je Hamburg umešan reč je o high concept romantičnoj komediji. U ovom konkretnom slučaju reč je o čoveku koji je oduvek lepo komunicirao sa ženama ali nije imao puno bliskih muških prijatelja. Kako bi to prevazišao, on kreće da traži novog čoveka za ulogu najboljeg prijatelja i kada ga nađe oni postaju najbolji prijatelji ali to prijateljstvo počinje da ugrožava njegovu bsprekornu vezu sa verenicom. Moram priznati da sam za vreme ovog filma bio malo dekoncentrisan, tome su doprineli neki događajii neposredno pre projekcije, a i sama sala bioskopa Kolosej u kojoj se čuo ton TERMINATOR SALVATIONa iz susedne sale kao i vrlo bučan klima uređaj. Iako sam odrastao gledajući filmove u groznim bioskopima i uopšte nemam fetiš za te nove fensi bioskope, ukoliko neko insistira na tome da je napravio jako kvalitetan bioskop onda bi bilo lepo da on zaista bude takav. Projekcija dakle nije uspela da me fokusira na film, tako da mi je utisak o filmu I LOVE YOU, MAN to da je smešan, ali nekako i tanak na nivou onog nekog suštinskog katarzičnog dejstva koje savremene komedije obično nose. Naime, nove komedije koje stižu u Holivuda su upravo i potentne zbog tog nekog terapeutskog dejstva koje imaju i koje je smešteno ispod gegova. Ovaj film pak je smešan ali je u suštini prazan čemo doprinose i vrlo bledi glumci u glavnim ulogama. Paul Rudd i Jason Segel su ipak drugopozivci iz sveta Judd Apatowa i sa njihovim likovima uvek imam problem u tome što me ne zanimaju i ne navijam za njih, iako to priča traži od mene. Kao i FORGETTING SARAH MARSHALL (Segelov vehicle) koji je kudikamo čak i bogatili u tom suštinskom smislu, ili ROLE MODELS (Ruddov vehicle), i I LOVE YOU ostaje na pola puta. Štaviše, čini mi se da je ovo film koji bi tu željenu dubinu svakako dobio da je njemu zaigrao Jim Carrey jedan od najvećih shrinkova savremene američke komedije. Uostalom, i sam Hamburg je svoju reputaciju igradio radeći sa Stillerom, jednom nadmoćnom glumačkom zvezdom. Na svu sreću taj nedostatak produbljenosti verovatno neće smetati publici koja nema prevelika umetnička očekivanja od bioskopske komedije, o čemu svedoče i solidan box office i solidne američke kritike ovog filma.
  • Gravatar for Bob
    Bob (gost) | 08.03.2010. 15.02.17
    ''Ova glava suvise prica. Odsecite je..'' Pokusao sam biti blag i tolerantan, ali posle vise nego traumaticnog jucerasnjeg gledanja gore navedenog filma, pitam se koliko smo jos daleko od neverovatno ''predivnog zivota''. Ocigledno su neki vec spremni da budu resetovani.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi