Popboks - METASTAZE – Branko Schmidt - HR biopsija [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.06.2009. 11:35 · 13

METASTAZE – Branko Schmidt

HR biopsija

Vivisekcija bolesnog društvenog tkiva je lajtmotiv mnogih regionalnih kinematografija. Poslednji film Branka Schmidta nudi pogled na stanje u Hrvatskoj posle "otadžbinskih ratova", pokazujući da su sudbine i naravi Srba i Hrvata sličnije nego što se i jedni i drugi usuđuju da priznaju

Đorđe Bajić

Ocena:
6
6/10

Scenario: Ognjen Sviličić
Uloge: Rene Bitorajac, Franja Dijak, Robert Ugrina, Rakan Rushaidat
Žanr: socijalna drama
Trajanje: 82 minuta
Proizvodnja: Hrvatska, 2009.
 

Posle pristojnog početka pre 20-ak godina (Sokol ga nije volio, Đuka Begović) hrvatski reditelj Branko Schmidt (ranije poznat i kao Branko Šmit) režirao je dugi niz filmova sumnjivog kvaliteta (Vukovar se vraća kući ili Kraljica noći – nevešto prepričan Bal na vodi Jovice Aćina). Imajući to u vidu, prijatno je iznenađuje Shmidtov povratak među zanimljivije regionalne stvaraoce. Njegov najnoviji film je nešto najbolje što je ovaj Osiječanin snimio od raspada Jugoslavije. 

Tajna uspeha je u tome što Metastaze uopšte ne podsećaju na njegove dosadašnje radove. Pečat scenariste Ognjena Sviličića (Da mi je biti morski pas, Raj na zemlji) očigledan je, a ne treba smetnuti s uma ni fakat da su Metastaze zasnovane na istoimenom romanu Ive Balenovića (koji je, uz Schmidta i pojačanje iz Beograda Vladislavu Vojnović, bio jedan od saradnika na scenariju).

"Sveža krv" je podstakla Shmidta da prevaziđe vizuelni konzervativizam po kome je poznat i modernizuje režiju. Oneobičeni kadrovi i kamera iz ruke, npr., odlično odgovaraju dinamici priče mozaika o četvorici prijatelja koji životare u zagrebačkim ubogim kvartovima. (Urbanom štimungu doprinosi i odličan izbor muzike čiju okosnicu čine numere Gorana Bareta i njegovih Majki, a zanimljivo je i hvale vredno da se u filmu može čuti i jedna pesma srpskog Goribora.)

Na liniji Alana Clarkea (Scum, Made in England), Metastaze donose snažnu dozu naturalizma koja je narušena nedovoljno zaokruženim likovima. Dok je Rene Bitorajac kao nasilni i nacionalizmom zadojeni Krpa ostvario verovatno najupečatljiviju ulogu u dosadašnjoj karijeri, ostali dečki nisu izvukli maksimum (ovo se posebno odnosi na Franju Dijaka, čiji Filip ne uspeva da se nametne kao stub priče i junak s kojim možemo da saosećamo). Za to su do izvesne mere krive nedorečenosti u priči i zbrzan kraj previše otvoren da bi se poentiralo na potpuno zadovoljavajući način.

Slično odličnom Paskaljevićevom Buretu baruta, ali s mnogo manje stilizacije i bez pravog razrešenja i katarze, Metastaze prikazuju, kako sam naslov filma nagoveštava, društveno tkivo u raspadanju. U zagrebačkom predgrađima problemi se ne rešavaju – oni se samo nagomilavaju, slažu jedan na drugi, sve do tačke pucanja.

 

 

Posledice rata, narkomanija, korupcija, nasilje u porodici, alkoholizam, nacionalizam i opšta nemaština su svakodnevica od koje je gotovo nemoguće pobeći. Podudarnosti sa trenutnim stanjem u našoj zemlji su više nego uočljive. Zamenite ijekavicu ekavicom i Dinamo Crvenom zvezdom ili Partizanom, i dobićete sliku i priliku života u Srbiji. Sve deluje poznato. Kladionice, divljanje po stadionima, zaglupljujuće sapunske opere, nagradne igre koje raspaljuju lažnu nadu, prepuni kafići tokom radnog vremena, napucane sponzoruše...

Princip je isti, sve su ostalo (regionalne) nijanse. Ili proketstvo malih razlika. A izlečenje (i jednom i drugom plemenu) je još tako daleko...



Komentari

  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 21.06.2009. 11.30.15
    pa ocena je manje vise realna. samo imam osecaj da ce ovaj film kao i par slicnih pre njega biti pogresno prihvacen medju klincima i da ce im glavni lik biti uzor a ne neka vrsta opomene.
  • Gravatar for Ulice mračne nisu za devojke
    Ulice mračne nisu za devojke (gost) | 21.06.2009. 11.39.04
    Solidan film, dosta dobar u ex-YU okvirima i odličan tekst koji ukazuje na sve važne aspekte tog naslova.
  • Gravatar for bojana
    bojana (gost) | 21.06.2009. 15.41.14
    drago mi je da je šmit prekinuo silaznu liniju. gleda mi se ovo, svakako.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 21.06.2009. 15.47.15
    a čekajte, po ulicama zagreba se masovno slušaju goran bare i majke kao i goribor, ne razumem? :? meni ova muzika u traileru ili šta je već izgleda baš veštački pridodata. (kadrovi su tu i tamo kudikamo bolji)
  • Gravatar for Roxy Chick
    Roxy Chick (gost) | 21.06.2009. 20.20.18
    pjesma goribora je na soundtracku, ali se ne čuje u filmu.. mislim da je najveća vrijednost filma, koji doduse nije bez mana, što likovi stvarno djeluju uvjerljivo, a situacije su autentično, mozda nesto najbolje u RH od rata...
  • Gravatar for 666
    666 (gost) | 22.06.2009. 13.23.03
    To i "ŠIŠANJE" na duplu proekciju, pa da klinci iz bioskopa izlaze kao skinsi...
  • Gravatar for Kemish
    Kemish (gost) | 22.06.2009. 13.47.35
    Zivele ,,Rane" Ide mi se u wc od ovih filmova...
  • Gravatar for :*
    :* (gost) | 23.06.2009. 10.28.23
    samo bih dodala da postoji i predstava zagrebackog kazalista 'Kerempuh' sa istim imenom, 'Metastaze'. A dozivljaj gledanja uzivo je uvek mnogo jaci od filma.
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 23.06.2009. 21.55.33
    likovi su autenticni bbb, samo su u filmu predstavljeni kao skins
  • Gravatar for tvrdiša
    tvrdiša (gost) | 24.06.2009. 10.19.12
    Ima sjajna scena u filmu kad se likovi nešto svađaju na stadionu tokom utakmice, i onda odjednom neko iz mase poviče "Za dom!", oni automatski dva puta pokažu nacistički podrav i uzviknu "Spremni! Spremni!" a onda se vrate raspravi :)
  • Gravatar for marko
    marko (gost) | 24.06.2009. 13.06.56
    Da li mi neko moze dati informaciju da li se i gde moze naci u Beogradu knjiga Metastaze. Cuo sam da je objavljena u Srbiji ali ovde u Subotici je nema.
  • Gravatar for tijana
    tijana (gost) | 01.07.2009. 08.49.15
    izdavac je Red Box, 2008 god, probajte njih da kontaktirate, ili knjizaru KRUG, oni su distributeri http://www.krugcentar.co.rs/php/o_nama.php
  • Gravatar for onaj...
    onaj... (gost) | 18.01.2010. 09.59.18
    ...kad viche "za dom",k'o da se nadiosao helijuma...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige