Popboks - VLADIMIR NINČIĆ - Dosije „Srpski metalac“ [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Kolumna · 21.05.2009. 23:04 · 86

VLADIMIR NINČIĆ

Dosije „Srpski metalac“

Kakav je to crni žbun koji se u četiri ujutro tetura niz Bulevar revolucije, ispušta urlike ranjenog medveda i emituje mirise širokog asortimana? Ne, to nije neprijateljsko biće iz neke udaljene galaksije, već dobroćudni srpski metalac koji se vraća iz KST-a

Vladimir Ninčić

Večeras je bilo kao i prethodnih 4.000 puta: prvo se cirkalo s ekipom u parku iz plastičnih dvolitarki, pa se mlatilo glavom uz Ace of Spades, vrištalo uz Fear of the Dark i mrštilo uz Symphony of Destruction, dok su se malić i kažiprst dizali u vazduh do mile volje – zbog toga je on sada tako zadovoljan i niko mu ne može skinuti s lica taj grogi osmeh i oduzeti pesmu raspoznavanja.

Priča se da je za njega vreme odavno zaleđeno i da u domaćoj supkulturi teško da postoji konzervativnija i zagriženija pojava. Prebacuje mu se da je tvrdokornošću pervertirao sav smisao koji je heavy metal nekada imao, iz njega isisao bunt i provokaciju i izvrnuo je u parodiju u kojoj je sebe ustoličio kao besmislenog čuvara davno prevaziđenih vrednosti.

Ali, srpskog metalca to tangira koliko i globalno zagrevanje. U njegovom mikrokosmosu stvarnost je oblikovana po njegovoj meri i potrebama, i ne postoje nikakve sumnje u ispravnost tog sveta. Kao ni želje da se sazna dešava li se išta van tih granica, osim ako ne oseti da mu je sloboda ugrožena od strane neke impulsivnije i novije društvene grupe koja počinje da svojata status kul buntovništva.

Doprinos konzervativizmu srpskog metalca daje društvo u kome on pokušava da headbanguje. Ako je ovde nestabilnost prirodno stanje društva, kod ove dugoprugaške supkulture drugačiji i progresivniji pogledi kao očekivana konstanta mogu izostati. U ovakvoj zemlji sasvim je logično da se pod teretom stalnih promena i egzistencijalne agonije i naš metalac izoluje.

Normalno je da će grčevito da se hvata za poznato, nepoznato ga plaši. Zato odlazi u krajnost, čvrsto se držeći za tradicionalne, prave vrednosti, i odbija da prihvati gotovo bilo šta novo. Usađeni lament za drevnim, boljim vremenima stoga je konstantno prisutan, bez obzira što naš metalac možda nije ni bio rođen u vreme kada se dešavalo to za čim kuka.

U atomskom skloništu teških distorzija paranoja postaje toliko ekstremna da se javlja i strah od isključenja iz klana čim se posegne za nečim novim, jer odmah slede optužbe za neiskrenost i anatemisanje od strane dojučerašnjih istomišljenika. Rizik od izgnanstva iz totalitarnog krda koje mu pruža sigurnost ne dozvoljava našem metalcu da progleda dalje od odavno uspostavljenog, nepokolebivog sistema vrednovanja.

Ali, situacija mu je barem po tom pitanju olakšana, naročito ako nije iz prestonice, jer na kioscima ne postoji nijedan metal časopis (od kada se naša Miki Maus verzija Metal Hammera ugasila, a katalog Rock Expressa otišao u istoriju), dok je vreme naše HM TV dive Jadranke Janković odavno prošlo. Na sceni je i dalje jedini neosporni autoritet putujući cirkus Dvestadvojke koji po provinciji vuče uvek jedan te isti set bendova, od kojih polovina svira obrade pesama iz doba stare Juge, koje i u 2009. redovno pobeđuju u Hitu nedelje na njenim talasima.

Ipak, vođama ovog najretrogradnijeg radija u univerzumu treba odati priznanje za humanitarni rad na polju borbe protiv alkoholizma – niko osim njih nije u stanju da spreči srpskog metalca da poslednji dinar spicka na pivo i vinjak, jer ga pitanjem “ko je veći bend Metallica ili Iron Maiden?“ lukavo teraju da od tih para uplati kredit i trezan iskucka 50-ak poruka u nadi da će napokon razrešiti ovu dilemu.

U tome je razlika između srpskog i metalca iz normalnijih zemalja. Ovaj drugi je imao prilike da čuje nešto novo, pljunuo na to i sam odlučio da je Reign In Blood najbolja ploča svih vremena, dok je naš osuđen na Vladu Džeta i Olgu Kepčiju ili starijeg uzora iz okruženja (koji je takođe učio od pomenutih Gandija i Majke Tereze) i nema nameru da dovodi u pitanje njihov sud.

Zato nije ni čudno što postoji velika verovatnoća da kasnije samo promeni milje i sklizne u varijaciju čopora. Recimo, u narodnjake (Pero Defformero je, u tom smislu, dobra priprema). Glavna odlika srpskog metalca je, dakle, potpuni nedostatak individualnosti i kritičkog mišljenja. A to je jedna velika ironija, jer on izgledom i stavom želi da poruči kako je drugačiji, zanemarujući sitnicu da je mentalitet krda kod njega izražen u podjednakoj meri kao i kod fanatičnog navijača.

Da stvari ponekad mogu da budu sasvim iracionalne najbolje pokazuje crnja varijanta srpskog metalca. On zna da hrišćanstvo nikako ne valja, što pokazuje zavidna kolekcija pentagrama, obrnutih krstova, knjiga Aleistera Crowleya i, naravno, Satanistička biblija u njegovom ormanu na kome su zalepljeni omiljeni bendovi – Rotting Christ, God Dethroned ili Morbid Angel.

Ali, kada je reč o SPC-u, svetinji koja za njega (pored linije Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica) simbolizuje srpstvo, naš ponosni satanin ratnik odjedanput postaje pravoslavni taliban koji iz svog pojasa redenika izvlači argumente kojima zaključuje da ona i nije toliko loša. To je tema koja ujedinjuje sve sorte naših metalaca – pagan i satanista idu kod druga hrišćanina na slavu, jedan s rogom iz koga pije medovaču i krznenim prslukom koga je nabavio na kineskom buvljaku, drugi u Mardukovoj Fuck Me Jesus majici, i obojica “poštuju“.

Do kog se stepena kod nas doguralo u degenerisanju izvorne HM doktrine pokazuje i promena u lancu podrugivanja i netrpeljivosti. Srpski metalac se nekada ponosio svojim odmetničkim renomeom, uživao u zgražavanju kojem je svakodnevno bio izložen na ulici i bio imun na podsmevanje od strane drugih klinaca.

Danas je, pak, on pronašao svoju žrtvu u vidu srpskog emo dečka, najnovijeg tržišnog produkta, koga naš do juče nezainteresovan metalac doživljava kao opasnost i jednostavno ne može da podnese, pa ga proziva na svakom koraku, čak preti i fizičkim razračunavanjem. U sudaru ta dva mikrokosmosa doći će do velike eksplozije kiča, samozaljubljenosti i besmisla, što će biti pravi praznik za oči.



Komentari

  • Gravatar for Arkadije
    Arkadije (gost) | 22.05.2009. 00.01.22
    Odavno nisam procitao bolji tekst! Svaka cast Vladimire.
  • Gravatar for Tojče Dolsić
    Tojče Dolsić (gost) | 22.05.2009. 07.23.19
    Jako dobar tekst mladiću. Lepo si ih skenirao. Prikazao si svaku koščicu metalca iz našeg sokaka. Postoji još jedan fenomen koji bi bilo zanimljivo obraditi, a odnosi se na srpske hip hopere. I oni su posebna sorta.
  • Gravatar for cidu
    cidu (gost) | 22.05.2009. 07.55.18
    ima istine ..mislim da svaki klinja sto pocne da slusa rock,pocinje sa metalom,i takodje mislim da je to prelazni period
  • Gravatar for Remp
    Remp (gost) | 22.05.2009. 08.04.40
    Pa dobro, Тојče, ako ćemo tako onda da skeniramo i srbske Raste i srbske Irce :)
  • Gravatar for :)
    :) (gost) | 22.05.2009. 08.16.35
    :))))))))))))))))
  • Gravatar for DelBoy
    DelBoy (gost) | 22.05.2009. 09.09.34
    "Ovaj drugi je imao prilike da čuje nešto novo, pljunuo na to i sam odlučio da je Reign In Blood najbolja ploča svih vremena, dok je naš osuđen na Vladu Džeta i Olgu Kepčiju" Genijalno. :))
  • Gravatar for tuljan
    tuljan (gost) | 22.05.2009. 09.27.44
    "zanemarujući sitnicu da je mentalitet krda kod njega izražen u podjednakoj meri kao i kod fanatičnog navijača." aplauz. odlican tekst....
  • Gravatar for margo
    margo (gost) | 22.05.2009. 09.28.32
    Joj, ovo za SPC, satanine ratnike, pravoslavne talibane i krzneni prsluk je najjace!! Sad sam bila do prodavnice i smejala sam se sve vreme kao ludak neki :-))) Sto je najgore, komsija mi upravo takav!
  • Gravatar for Sloba
    Sloba (gost) | 22.05.2009. 09.38.36
    Bravo Vanja, kao i uvek ubo si u samu srz! Sonata Arctica zauvek ;)
  • Gravatar for Milan
    Milan (gost) | 22.05.2009. 09.56.39
    Svaka cast za tekst. ;)
  • Gravatar for Max Butcher
    Max Butcher (gost) | 22.05.2009. 10.04.30
    Ako si nam rekao...
  • Gravatar for ok
    ok (gost) | 22.05.2009. 10.29.10
    ok je tekst, ali mislim da je moglo da se izvuce daleko vise iz ovako zahvalne teme.
  • Gravatar for igor
    igor (gost) | 22.05.2009. 10.50.12
    Tužno, ali potpuno istinito. Odličan tekst.
  • Gravatar for Bane
    Bane (gost) | 22.05.2009. 10.54.03
    Ja sam, iskreno, bio ovakav kako je opisano u tekstu. Tamo negde 1986. Svaka cast, do suza sam se nasmejao i podsetio kakav sam bio. Jedino sto tad nismo imali plasticne dvolitarke, ali je radio BIP-ov zidar.
  • Gravatar for Tomislav Žegura
    Tomislav Žegura (gost) | 22.05.2009. 11.13.46
    Odličan prikaz i konačno obračun ili kritički osvrt na ovo ,nama uvijek zanimljivo pitanje: metal ili mjetal , savremenost ili konzervarivizam, otvorenost ili zatupanost , zapad ili SrijaRusijaKina.... Međutim po mom mišljenju suština ove dileme nije samo u stavu prema muzici ili supkulturnoj grupi. Na njih se samo preliva tj reflektuje opšte stanje u društvu. Mladi (i uopšte ljudi)u Srbiji ,ili generalno na Balkanu jesu izolovani unutar državnih zatvorenih sistema i dvadesetogodišnji produkt tog sistema je ksenofobija i teška zatvorenost. Mladi koji se obrazuju lošim sistemom ,koji ne putuju , ne razmjenjuju iskustva sa drugim i drugačijim ljudima ne mogu imati otvorene stavove i um samo slušanjem nekakvog metala ili pripadanjem supkulturnoj grupi. Ja sam kao mlađi naivno vjerovao da izbor muzike sam po sebi donosi proširene stavove i tako to , ali to nažalost nije tačno , tj nije dovoljno. Takođe , nagledao sam se vršnjaka koji su se u međuvremenu perodeformisali (poseljačili), ili vještački izmodernisali (elektornska mjuza ili ultra moderan metal ,opet samo mode radi , valjda je tako lakše za podnijeti...) Generalno , ne metal već prvenstveno mladi ljudi kod nas u veelikoj mjeri nemaju kritički stav i razvijenu individualnost i to je stvar sistema, naravno porodice (a koliko je kod nas trad.porodica samo), obrazovanja , informisanosti i mobilnosti . I naravno da se reflektuje na metal ,tj na ukuse ljudi . Nažalost.... (Uzgred , nije nam samo publika takva , i bendovi ovog podneblja odišu istim mirisima , a prepoznajemo i odlike političkih sistema kao monopol jedne radio stanice itd itd...)
  • Gravatar for s
    s (gost) | 22.05.2009. 11.16.00
    lucidno i duhovito. svaka cast.
  • Gravatar for Ghostface Z-la
    Ghostface Z-la (gost) | 22.05.2009. 11.30.35
    "Ipak, vođama ovog najretrogradnijeg radija u univerzumu treba odati priznanje za humanitarni rad na polju borbe protiv alkoholizma – niko osim njih nije u stanju da spreči srpskog metalca da poslednji dinar spicka na pivo i vinjak, jer ga pitanjem “ko je veći bend Metallica ili Iron Maiden?“ lukavo teraju da od tih para uplati kredit i trezan iskucka 50-ak poruka u nadi da će napokon razrešiti ovu dilemu." lmao jedina radio stanica na kojoj moze hit godine da bude iron maiden pesma iz 1989.
  • Gravatar for Lea
    Lea (gost) | 22.05.2009. 12.03.06
    Ovaj anti-emo blog iz linka u poslednjem pasusu je frapantan, nisam verovala da tako nesto postoji kod nas. Mada, kako je prosla gej parada, nista i ne treba da me cudi. I od mene sve pohvale za tekst, stvarno je odlican.
  • Gravatar for madrfadr
    madrfadr (gost) | 22.05.2009. 12.59.16
    jebeno dobar text!!! ali stvaaaarno! forvardujem link prijateljima a onda da potražim i ostale tekstove Ninić Vladimira!
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 22.05.2009. 13.50.30
    Sjajno! Dosta preciznih i tacnih uvida, ali i dovoljno opusten ton da se ne ode u nepotrebno preozbiljno razmatranje. Taman kako treba.
  • Gravatar for Danko
    Danko (gost) | 22.05.2009. 13.54.57
    Odlican tekst!!!Nincic opet dokazuje da ima najbolje tekstove na Popboksu.
  • Gravatar for Kastor
    Kastor (gost) | 22.05.2009. 15.19.14
    "U tome je razlika između srpskog i metalca iz normalnijih zemalja. Ovaj drugi je imao prilike da čuje nešto novo, pljunuo na to i sam odlučio da je Reign In Blood najbolja ploča svih vremena, dok je naš osuđen na Vladu Džeta i Olgu Kepčiju ili starijeg uzora iz okruženja (koji je takođe učio od pomenutih Gandija i Majke Tereze) i nema nameru da dovodi u pitanje njihov sud." Ovo ulazi u izbor za najbolju rečenicu na Popboksu!! Kapa dole Vladimire!
  • Gravatar for HMETALER
    HMETALER (gost) | 22.05.2009. 15.48.21
    Hvala za linka za spot Apartmana! Genijalna pesma, nisam je dugo čuo! KA najbolji bend! Skoro ko Mejdeni!
  • Gravatar for HEFEST
    HEFEST (gost) | 22.05.2009. 16.11.00
    Ovo moze biti tacno samo za ljude koji nisu spoznali ono pravo kako u muzici, tako ni u ponasanju. Ljudi koje ti ovde opisa kasnije obicno pocnu da slusaju ili narodnjake ili neku psihodeliju i haus sto ce reci da nikada nisu ni znali sta slusaju. Vecina njih ne zna ni engleski jezik pa samo mumla uz tekstove. Znam bar 200 likova koji se uklapaju u profil. Ok, kapiram tvoju pricu, ali to o cemu pricas je bas klinacki i bas kopiras stil B92 koji oni primenjuju u nagrdjivanju srpske istorije a i sadasnjice.
  • Gravatar for Odličan tekst...
    Odličan tekst... (gost) | 22.05.2009. 16.16.47
    ...nego reci ti meni šta misliš o albumu "Das is' Walter"?
  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 22.05.2009. 19.03.56
    Veoma živopisan i duhovit tekst, sa puno lucidnih zapažanja u vezi sa domaćim običnim metalcem (metalicus vulgaris domesticus). Istovremeno, ova supkulturna grupa je vrlo laka meta. Hajdemo malo i o skinsima, hip hoperima, gotičarima, pankerima, emuovima. Ne mora obavezno biti kritički ili afirmativno. Hajde da napravimo mapu supkulturnih srpskih grupacija koje imaju veze sa muzikom.
  • Gravatar for funk bez lastiša
    funk bez lastiša (gost) | 23.05.2009. 11.54.30
    cuo sam i ja dosta toga novog,i reign in blood sve to ostavlja u prasini... slusas li smithse?
  • Gravatar for lepo...
    lepo... (gost) | 23.05.2009. 22.43.20
    svidja mi se :)
  • Gravatar for Bojan
    Bojan (gost) | 25.05.2009. 12.54.52
    Ovaj tekst me je podsetio na stare dane kada se Ruski Car zvao Zagreb gde su se metalci sibali sa dizelasima svakog vikenda. E to su bila stara dobra vremena...
  • Gravatar for Kleo
    Kleo (gost) | 25.05.2009. 13.24.48
    hehe, svidja mi se sto je covek uspeo napisati strava tekst pri cemu nije rekao ni jedinu pozitivnu stvar o ciljnoj grupi, ali je tako napisan (duhovito) da verovatno niko ne bi smeo priznati da ga je pogodio. Jos da je bio posten pa dokacio i druge grupacije u tom mrtvom moru a ne samo ove lake mete, tipa one kvazi-intelektualne post-metalce koje gledaju jos vise na ove ostale sa visine od ostatka populacije...
  • Gravatar for Madalena
    Madalena (gost) | 25.05.2009. 16.32.34
    Kako dobar tekst,sve je receno.Samo mi pokvariste dan sa K.apartmanom,uzas .
  • Gravatar for raining blood
    raining blood (gost) | 26.05.2009. 07.10.24
    kao neko ko nikad nije slusao metal osim te ploce, mogu da potvrdim da je Reign In Blood najbolja ploca svih vremena
  • Gravatar for satan markovic
    satan markovic (gost) | 26.05.2009. 13.22.00
    Ne dopada mi se ovaj ton podsmevanja METALu, jer ima nas koji iskreno živimo u skladu sa tom ideologijom svaki dan.
  • Gravatar for marko
    marko (gost) | 26.05.2009. 16.07.09
    meni se ne dopada tekst iako se vecinom slazem sa tim sta je u tekstu napisano. previse je negativan i pljuvacki i kako kaze kolega ispod, podsmevacki. ne volim metalce, ali su gori od ostalih nekrofila, jer ih ima manje i lakse su prepoznatljivi. Ovo kao pogled na stvari, ovakav tekst moze svako da napise. verujem da pisac istog misli da je super to sto je napisao ono sto svi vidimo, ali mislim da je mnogo veci izazov da s enapisu uzroci toga, i nesto sto bi stvarno imalo smisla citati, a ne samo ismejavanje istih ljudi. nemojte da me razumete pogresno, i ja se smejem istima, ali mislim da je za kompleksnu temu ovo lose. Ako neko hoce da bude novinar i da pise nesto, mora to bolje i sveobuhvatnije, objektivnije. Ljudi pominju hip-hopere, i razne druge kao slicne, mislim da je to neki pravac u kojem je mozda trebalo da ide rasprava, pisanje o razlozima takvog ucmalog ponasanja kod tinejdzera, lako je primetiti ocigledno, interesantno je uci u sustinu koriscenja muzike kao ideologije.
  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 26.05.2009. 21.02.45
    Nimalo se ne slazem sa prethodnim komentarom i mislim da je covek ili potpuno pogresno razumeo tekst ili ga nije lepo procitao. Po mom misljenju tekst nije uospte negativan i o uzrocima je dosta toga receno, samo neko izgleda voli da cita brzinom svetlosti. I ja licno ne bih mogao da napisem ovo.
  • Gravatar for Tomislav Žegura
    Tomislav Žegura (gost) | 26.05.2009. 22.51.30
    @ marko evo ponovo šaljem moj pogled na stvar, pripadam toj populaciji 20 godina i slažem se sa Vanjom , samo želim da dam i drugačiji pogled zbog čega je to tako i da nije slučaj samo sa fanovima neke podkulturne grupe , već sa mladima uopšte : Odličan prikaz i konačno obračun ili kritički osvrt na ovo ,nama uvijek zanimljivo pitanje: metal ili mjetal , savremenost ili konzervarivizam, otvorenost ili zatupanost , zapad ili SrijaRusijaKina.... Međutim po mom mišljenju suština ove dileme nije samo u stavu prema muzici ili supkulturnoj grupi. Na njih se samo preliva tj reflektuje opšte stanje u društvu. Mladi (i uopšte ljudi)u Srbiji ,ili generalno na Balkanu jesu izolovani unutar državnih zatvorenih sistema i dvadesetogodišnji produkt tog sistema je ksenofobija i teška zatvorenost. Mladi koji se obrazuju lošim sistemom ,koji ne putuju , ne razmjenjuju iskustva sa drugim i drugačijim ljudima ne mogu imati otvorene stavove i um samo slušanjem nekakvog metala ili pripadanjem supkulturnoj grupi. Ja sam kao mlađi naivno vjerovao da izbor muzike sam po sebi donosi proširene stavove i tako to , ali to nažalost nije tačno , tj nije dovoljno. Takođe , nagledao sam se vršnjaka koji su se u međuvremenu perodeformisali (poseljačili), ili vještački izmodernisali (elektornska mjuza ili ultra moderan metal ,opet samo mode radi , valjda je tako lakše za podnijeti...) Generalno , ne metal već prvenstveno mladi ljudi kod nas u veelikoj mjeri nemaju kritički stav i razvijenu individualnost i to je stvar sistema, naravno porodice (a koliko je kod nas trad.porodica samo), obrazovanja , informisanosti i mobilnosti . I naravno da se reflektuje na metal ,tj na ukuse ljudi . Nažalost.... (Uzgred , nije nam samo publika takva , i bendovi ovog podneblja odišu istim mirisima , a prepoznajemo i odlike političkih sistema kao monopol jedne radio stanice itd itd...)
  • Gravatar for @ marko
    @ marko (gost) | 27.05.2009. 07.15.20
    nisi lepo citao druze... nego, mene zanima zasto reign in blood a ne npr. master of puppets?
  • Gravatar for kleo
    kleo (gost) | 27.05.2009. 09.53.54
    kolumna je forma koja se razlikuje od socioloske studije i po meni ne treba da ulazi u preozbiljna razmatranja vezana za supkulture u srbiji, vec da bude duhovit tekst u kome autor ipak daje dobre i dublje opaske o problemu. ovaj tekst je u potpunosti uspeo u tome
  • Gravatar for boško
    boško (gost) | 27.05.2009. 10.14.34
    @ Tomo svaka čast za ovo: "perodeformisali (poseljačili)". Meni je jasno da ljudi vole taj bend, jer su zajebancija i dobro sviraju, ali metalci koji ih vole su latentni narodnjaci i to se vidi po ponašanju na njihovim svirkama.
  • Gravatar for tekst ubija
    tekst ubija (gost) | 27.05.2009. 23.27.23
    šta god mislio o metalcima, moram priznati da tekst jebe kevu!
  • Gravatar for reciska
    reciska (gost) | 28.05.2009. 10.56.20
    a...sta ja znam, mislim da je metallica ipak bolja od maidena..
  • Gravatar for Vrabac
    Vrabac (gost) | 28.05.2009. 11.23.50
    Nije nam odgovorio da li sluša Smiths-e! :) @ Tomislav "veštački izmodernisali" = elektronska mjuza??? ...od tolike otvorenosti ti se omakao takav jedan stereotip... c,c,c...
  • Gravatar for \m/
    \m/ (gost) | 28.05.2009. 11.32.07
    I pored svega, mislim da su 202 jedna od rijetkih (ako ne i jedina) domaca stanica koja prvenstveno ide preko klasicne, tj. zemaljske mreze predajnika, a koja danas emituje rock i metal muziku aktuelne produkcije, a dosta toga se nadje i u dnevnom programu, pored par tematskih emisija koje idu u vecernjem terminu. Volio bih da znam da li ima jos neka domaca radio stanica slicnog muzickog koncepta. Cisto sumnjam da postoji.
  • Gravatar for bethor
    bethor (gost) | 28.05.2009. 17.31.00
    Ninčić je već više puta pokazao da jedini može da piše o metalu na Popboksu. Vrhunski tekst!
  • Gravatar for bonk
    bonk (gost) | 28.05.2009. 18.47.54
    auuuuuh, ahaha, ne mogu da verujem! samo bih pitala cenjenog autora sta ga je toliko [privatno] ispomeralo, kada je uspeo da se u ovolikoj meri izurinira po tastaturi/monitoru..
  • Gravatar for /\/\/\
    /\/\/\ (gost) | 28.05.2009. 20.16.13
    ne volim glupe hejterske tekstove, ne volim ljude koji tako uspeju da izgeneralizuju citavu jednu subkulturu, a ne volim ni metal, doduse... ovo mi sve deluje kao 'prevazisli smo pljuvanje po narodnjacima (to i vrapci vec znaju) pa hajmo sad malo metalce'... o da, svakako ima dosta materijala, ali u cemu je poenta, stvarno ne razumem.
  • Gravatar for Haha
    Haha (gost) | 28.05.2009. 20.36.08
    dosli sagitasi! odvedite decu u podrum!
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 29.05.2009. 07.13.36
    Ovaj tekst moze da deluje hejterski samo nekome ko pojma nema o cemu se prica u njemu ili se nasao direktno prozvanim. A svako ko iole ima uvida u danasnje stanje ove grupacije zna da je generalizacija skroz opravdana. Ja slusam i volim metal muziku vise od 10 godina i nisam se prepoznao u tekstu, kao ni mnogi moji prijatelji, jer mi nismo *metalci*. Savrseno je jasno na koga se on odnosi i kao neko ko cesto ima kontakta sa opisanim uniformisanim *metalcima* i poznaje njihovu svest mogu da potvrdim da je sve tacno i da itekako ima poente.
  • Gravatar for shest-shest-shest
    shest-shest-shest (gost) | 29.05.2009. 13.44.28
    Sve iz teksta je suva istina od A do Sh, bez bilo kakvog preterivanja ili ironije, svidelo se to nekome ili ne. Pojma nemam zbog cega se pravi toliko halabuke i pisanije na ovu temu.
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 29.05.2009. 15.24.10
    Cool je textic. Nisam pratio dosadasnje radove autora, ali zanima me da li je doticni napravio neki slican elaborat o srpskoj "art eliti", tj. postovaocima Darkwooda,KKN, Jarbola, Sile i slicnih bendova ciji su se clanovi medjusobno izmenjali u svim kombinacijama (osim Darkwooda). I to su zanimljivi "objekti" za posmatranje, u fazonu "nemoj slucajno da je nesto svima razumljivo jer to nije urbano i cool".
  • Gravatar for Ronald
    Ronald (gost) | 29.05.2009. 16.04.07
    nema boljih bendova od Metallice Iron Maiden i AC/DC
  • Gravatar for funk bez lastiša
    funk bez lastiša (gost) | 29.05.2009. 18.35.00
    mislim da je krajnje vreme za objektivan tekst o "alternativcima" (znate,to su oni sa modernim frizurama,kariranim košuljama,uvek nasmejani,dobri omladinci...)
  • Gravatar for 000
    000 (gost) | 29.05.2009. 20.34.09
    haha, deluje da je autor dobio tema do kraja godine da pise... tome se vecina izgleda nada! super je text, samo napred!!
  • Gravatar for Elena
    Elena (gost) | 29.05.2009. 20.42.12
    Ne razumem ove prozivke za tekst kao sto su "nema poente" ili "nema smisla". Naravno da ima poente i da ima smisla, barem za neke poput mene koja nisam toliko upucena kao ovaj sto zamera da je tekst hejtrski a sam najvise hejtuje ovde. I podrzavam ideju za skeniranje jos nekih potkulturnih grupa. Indie elita bi mogla da bude naredna. Pozeljno od strane istog autora ili Tarlaca. :-D
  • Gravatar for .
    . (gost) | 30.05.2009. 00.19.05
    Pišite i o onim devojkama što nose narandžaste platnene torbe, zelene teksas pantalone i roze majice, a nisu rejverke. Žvaću i žvake, i nose uvek nešto od ćilibara.
  • Gravatar for Vrabac
    Vrabac (gost) | 31.05.2009. 00.58.18
    U, izgleda da bi svi nešto da hejtuju ovde...indi, reperi, rejveri, denseri, eto sad nekima i ribe smetaju zbog toga kako su obučene....Džizs!!! mnogo otrovnih strelica... pa, dobro...hejtujte do mile volje! :))) ...ja bih više voleo da čitam tekstove one devojke što se zove Kristina... njeni tekstovi su uvek poželjni! pozdrav za nju! :)
  • Gravatar for Prince of Darkness
    Prince of Darkness (gost) | 31.05.2009. 12.08.37
    Ja tu i ne vidim nikakav bunt, već jednostavno znak prepoznavanja. Ako je metalski imidž osamdesetih možda imao za svrhu buntovništvo, danas on ima za svrhu samo da pokaže da pripadaš jednoj potkulturnoj grupi i ništa više. Ja se oblačim kao metalac ne zato da bih se bunio protiv nekog, već čisto zbog toga da me kad prođem ulicom drugi metalci prepoznaju kao nekoga ko sluša istu muziku kao oni. Dovoljno je da imaš ponešto od metalskog imidža, bila to duga kosa, crna boja, starke ili martinke na nogama, neki rekvizit (lanac, narukvica, amajlija). I da izbegavaš da nosiš fensi stvari, i to je to. Meni je sasvim dovoljno da se obučem u crno.
  • Gravatar for Dragan Jokanovic
    Dragan Jokanovic (gost) | 31.05.2009. 16.56.22
    Ovako...Novinar koji je ovo pisao nema pojma o zivotu a kamo li o metalcima. Novinar je osoba koja je samo vidjela beogradske metalce i zato kazem da nema pojma! Pod broj 1: "metalci" u beogradu su ljudi koji su opisani u tekstu. Ljudi treba da znaju da 'metalci' iz beograda nisu metalci. To je obicna grupa emo deckica, koji vole da jedu sladoled i da popiju 1 do max 2 piva i onda su 'pijani' i pjevaju razne pjesmice. Najgore je kad im se sladoled pomijesa sa pivom pa onda cak i povracu, zamislite kako su iskreni! Znaci ovaj tekst se samo odnosi na beogradske 'metalce', tj. skupinu deckica koji vole da se druze dok ne pronadju djevojku i koji vole da koriste mnogo pederski izraz 'hejt, hejtujes'. Pod br 2: Novinar prica o ogranicenosti metalaca. Svaki pravi metalac MORA da bude ogranicen, jer ako nije ogranicen onda nije ni M od metalca. Pravi heavy metalci su ograniceni, slusaju jednu vrstu muzike, u toj oblasti su pravi poznavaoci i neprikosnoveni su. Cim pocnu da slusaju neku drugu vrstu muzike oni vise nisu metalci. Pravi metalac ne cita knjige, pogotovo crowlija i takva sranje, znaci ne informisanost novinara. Svaka cast svim ogranicenim metalcima, jer su to pravi! Ljudi koji slusaju svu muziku nemaju pojma ni o jednoj vrsti zato jer su rastrkani na sve strane...svudje-nidje! Novinaru bih savjetovao da ne gleda beogradske metalce jer njih stvarno ne treba primjecivati! Jako bih bio zadovoljan kada bi izumrla vrsta metalaca koji nose one frizurice, zapravo shishke preko pola lica, koji slusaju bulet for maj valentajn, 69 eyes i trivium. Pod br 3: Novinaru bi mnogo bolje bilo da pise o 'alternativnim' cool momcima i djevojkama, koji vole da citaju, koji vole da fotografisu sa starim fotoaparatima, vole da vole neobicne stvari i koje NIKO na ovom svijetu ne razumije! O onima koji se zalazu da spasu planetu, koji kada vide papiric na ulici ga podizu i nose po 3km do prve kante za djubre, koji nose razlicite starke i koji prave razne 'cool' frizure. O tim osobama ima toliko da se pise jer oni su blesavi, neobicni, vole JAKO da se druze, to su ljudi koji umiju da prepoznaju pravu muziku, koja kod njih pobudi posebna osjecanja i da im snage i volje za zivot. Moji drugari, takve osobe su jako negativne za nase drustvo pa prije nego izumru valjalo bi podariti im jedan tekst, makar na Internetu, dok im se ne satre svaki trag. Dragi novinaru, prvo se informisi o onome o cemu hoces da pises, pa onda pisi. U tekstu si dobro opisao beogradjane ali ne i metalce! Jako bih bio radostan kad bi objavio neki tekst o alternativcima.
  • Gravatar for portland blues
    portland blues (gost) | 31.05.2009. 17.26.24
    Veoma dobar autorski tekst. Dobro bi doslo jos ovakvih tekstova koji bi opisivali i druge subkulturne grupe. Svaka cast Nincicu!
  • Gravatar for Akira
    Akira (gost) | 31.05.2009. 17.56.25
    Mislim da je nakon ovog posta i definitivno jasno koliko je ovaj tekst dobar.
  • Gravatar for Pakao Stanković-Demonovski
    Pakao Stanković-Demonovski (gost) | 31.05.2009. 23.02.22
    Za milost ja molim, Stari mjetal volim. Noćom snim Olgu Kepčiju, Hevimjetal kevu svačiju. Otkad Janković Jadranka ode, Čemer zorom pijem mesto vode. Jer crna je duša moja, I ne sluša mi se Koja. Jednom Bad Music-a sam slušao, Jer na Masters Demo sam zalutao. Zbog jedne male odoh na Indiego, Al' na njanjave zvuke sam izrig'o. Kada pustim Mejden ploču, Sa mnom svi ortaci loču. U devetnes' i trideset sati, Moja skala taj talas uhvati. I počet' će tada hit nedelje, Da usliši svake moje želje. Za milost ja molim, Stari mjetal volim.
  • Gravatar for mrsimud
    mrsimud (gost) | 31.05.2009. 23.13.31
    Mislim da je tekst malo provincijski. Bio sam na koncertu Metalike u Srbiji i u SAD. Na ovom drugom je publika delovala primitivnije...
  • Gravatar for duci
    duci (gost) | 31.05.2009. 23.40.54
    zasto toliko postova,praznih reci i hejta...?
  • Gravatar for baboon
    baboon (gost) | 01.06.2009. 09.30.42
    Trebalo bi istaci, zarad ovih sto insistiraju da autor teksta "nije metalac", "nema pojma o metalcima", "metalce je video samo iz tramvaja", i da generalno ne zna o cemu govori, dakle da se istakne da to nije tacno i da se, ako nista drugo tj ako ne iz autorove biografije (kada bi ona bila javnosti dostupna), iz samog teksta jako dobro vidi da to nije tacno i da autor zna metal i metalce vrlo dobro i vrlo dugo. Drugo, argument o tome zasto se ne pise o indie klincima ili hipsterima, na stranu sto je infantilan kao argument, takodje nije ni bitan, jer je autor, ponovo, pisao o onome sto poznaje, a to su dakle metalci. To pod jedan, a pod dva je argument slican onome kad baba ili deda pitaju unuka vegetarijanca zasto, ako mu je toliko stalo do stvorenja prirode, zasto uopste ishta jede, jer i trava ima dusu, i slicno, ili zasto B. Bardo brani pse lutalice a deca umiru od gladi, itd itd. To su neke rupe u logickom misljenju, proizvod povredjene sujete.
  • Gravatar for funk bez lastiša
    funk bez lastiša (gost) | 01.06.2009. 14.38.58
    "Jer crna je duša moja, I ne sluša mi se Koja." aj još jednom. jersle
  • Gravatar for ziga
    ziga (gost) | 01.06.2009. 20.41.55
    ja video koju jutros u beograde dobro jutro, cakulao sa pedjom lukicem. potresaju ga neki beogradski mostovi, nedostatak prostora za mlade bendove, a nista o silama mraka, satani, krvi... ray-nin-blah-the \m/
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 02.06.2009. 08.56.19
    Već postoji par komentara koji jasno govore o tome da autor ne poznaje HM kao pravac i da metalce poznaje samo iz tramvaja… Jasno ko dan… Urbana kritika nikad nije voljela HM, metalci su oduvjek bili kao danas i ovo je još jedan do bola prepotetan tekst koji pokušava da opiše kako je hodati po mjesečevim planinama a nikad niko nije sletio na mjesec:) ! Prepotetan jer pokušaj da sa iz takvih pozicija da podrugljiva sliku i odgovor na neka od najvećih, ili kako Dostojevski kaže „prokletih“ pitanja: šta je lijepo, ko je idiot a ko nije i kakva je to čovjek u masi… Da bi ja pričao recimo, o tome da li je bolje živjeti u Beogradu ili u Stanbolu, ja moram biti dovoljno dugo u oba grada. Pošto nisam nikad bio u Stanbolu, bolje da ćutim o tome. Autor ovog teksta zna poneki metal song, čuo je za Reign In Blood (koji nikako nije naj HM album!) ali glavu dajem da se godinama ne vraća ovoj muzici. Ono što se čuje u KST (znam ekipu koja tamo radi) jesu standardi ove muzike a – ili puštaš klasike, pa se smoriš ili puštaš ono što se tebi sviđa – pa gubiš publiku. Sad sve zavisi od karaktera – meni je recimo draže da sam na žurci gdje svi znaju sve songove i te je zbog tog super atmosfera, jer dok ljudi igraju, piju i ponešto se i smuva! Da! Recite mi da li neko zna da se neko smuvao na Indie-Go žurkama?! Bio sam u subotu u Red Rumu. Dobar naziv za mjesto (ako pročitajte unazad!) ali askesualnu atmosferu i My Bloody Valentine u repertoaru u potpunosti opisuje ono od Pušenja: „niko se ne smije i čudna je muzika“! Ekipa koja tamo dolazi je suprotnost KST-ovoj – nadmeni, „širokih shvatanja“, ponosni u ono što studiraju i ono što znaju, a znaju sve B92 istine: o homosekualitetu, o moralu, o lijepom, o psihologiji masa, šta je cool i trendy. Problem nastaje kad upitate bilo kog od njih šta je to DJ pustio! KST je mjesto za narod. Ako ne mislite da je super izlaziti a ne znati ni jedan pušteni song, dođite u KST! Tužno što tamo ne izlaze starije generacije – jedini izgovor je „tamo su napaljeni klinci“. Da ima i starijih bio bi možda bio i raznovrsniji repertoar. A tamo su samo klinci jer stariji su se „ubabili“, ili poput autora ovog teksta imaju razriješene sve estetske i moralne dileme... Imam 32 i tamo ponekad navratim, naročito kad radi bašta. Ne da ne pamtim da sam se nekad tamo smorio, ne pamtim kad sam tamo vidio smorenu facu. Činjenica da, kao couchsurfer, sve svoje goste strandžere prvo odvedem u mjesta tipa Povjetarac i Red Rum, pa u KST i da REDOVNO SVI kažu da im taj untrandy, unfency KST najviše leži jeste potvrda, meni dovoljna, ko ovdje nije širok...
  • Gravatar for kleo
    kleo (gost) | 02.06.2009. 13.04.53
    Igrom slucaja znam da autor teksta sigurno 15ak godina slusa prvenstveno metal i dugo pise o njemu, kao i da je vrsan poznavalac te muzike pa pretpostavljam da mu to i daje neku vrstu legitimiteta da pise o metalcima jer verovatno i njih dosta poznaje, osim ako je pogresna moja pretpostavka da jedno ide sa drugim. Ja ne znam ko je prvi i zasto poceo da spominje indie go i slicne pojave niti kako se ta dihotomija ovde iskristalisala, ali ne vidim da je tema ili sadrzaj ovog teksta ikako povezana sa tim. Moram priznati da su mi indie pozeri jos smesniji od metalaca opisanih u tekstu (na sjajan i duhovit nacin btw), pa se pridruzujem peticiji kojom se Vladimir moli da i njih dokaci :) i ljudi dosta sa tim otrovnim kometarima jer je ocigledno da vas je odlican tekst pogodio a da nemate pojma o cemu pricate!
  • Gravatar for Meni su u KST-u..
    Meni su u KST-u.. (gost) | 02.06.2009. 14.13.23
    ...najveći problem masne kose i otpor svetskoj higijenskoj zaveri.
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 02.06.2009. 18.07.48
    Vladimir Nincic je bio dugogodisnji glavni i odgovorni urednik Butcherian Vibe magazina, ubedljivo najboljeg glasila o metalu koje je ikada postojalo na ovim prostorima. Izvestavao je sa najvecih metal festivala na svetu, kao sto su Wacken ili Summer Breeze, i radio intervjue sa desetinama, ako ne i stotinama malih i velikih metal bendova. Iz ovog teksta se savrseno dobro vidi da je on vise nego upucen, ali ako bi hrpica ovih pogodjenih i dalje da proziva bez ikakvog argumenta, neka nabavi bilo koji od 20-ak brojeva koji su izasli, pa ce videti da li i koliko on poznaje metal muziku.
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 02.06.2009. 18.13.48
    I Reign In Blood jeste najbolji metal album svih vremena, a ti si najgorost svoje znanje o istom vec pokazao skandaloznim komentarima na temi o black metalu. Zato bolje psssssst!
  • Gravatar for Spock
    Spock (gost) | 02.06.2009. 19.07.34
    Ja sam sad ukucao Nincicevo ime u pretrazivac na Popboksu i vidim da je (vise nego dobro) ovde vec pisao o bendovima Sepultura, Cavalera Conspiracy, Cradle of Filth, Dream Theatre, In Flames, Cynic, Gojira (!!!), Lamb of God, Baroness, kao i nekim nasim npr. Draconic i Daggerspawn, a da ne pominjem black metal specijal. Najgorost, dokaz da covek i danas slusa i poznaje metal ti ispred nosa, a ti bi da das glavu... Ccc! Mada, mozda ti i ne znas da je to metal...
  • Gravatar for @ Najgorost
    @ Najgorost (gost) | 02.06.2009. 21.18.52
    Napadaš autora teksta da ne poznaje metal...pa ni ti ne poznaješ njega, a opet dozvoljavaš sebi da sudiš o njegovom poznavanju muzike. Nije li to paradoksalno? :-)
  • Gravatar for Galvatron
    Galvatron (gost) | 02.06.2009. 23.12.02
    "o bendovima Sepultura, Cavalera Conspiracy, Cradle of Filth, Dream Theatre, In Flames, Cynic, Gojira (!!!), Lamb of God, Baroness, kao i nekim nasim npr. Draconic i Daggerspawn" A ovo je kao neki heavy metal,sem Sepulture?Ako vec tako dobro zna,sto ne pise o pravim metal bendovima kao sto su JUDAS PRIEST,IRON MAIDEN,ACCEPT,MANOWAR,a ne o nekim anonimusima. Toliko!
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 03.06.2009. 13.22.51
    Ok trebalo bi da se izvinim autoru, i to činim, nisam pretrazio popboks, ali samo prije komentara proguglao njegovo ime, po prvim google strancama ono nema bas veze sa HM... Ono sto je specificno za nasu kritiku i BG nocni zivot mozete da nadjete u mom komentaru. Nisma ga kritikovao samo zbog ne poznavanja metala, već zbog nedostatka tolerancije i širine u njegovom tekstu. Jednostavno daje prepotentne globalne zaljučke od drugima, suviše samouvjereno ističe svoje estetske postulate kao da su konačni... A da, sjetio sam se jednog teksta, o In Flames, mislim da je on pisao, gdje uporno želi da od ovog prosječnog benda dokaže (ja bi iskreno volio da je tako) da HM ima šta da ponudi i nakon 95-te. OK su Isis, Opeth, Neurosis, Cynic ali činjenica je da je svjetski HM (kao i rock uopšte) u krizi, on od pojave grunga nema ubojitost koju je imao 70-tih i 80-ih. NE POSTOJI BOLJI POKAZATELJ I POTVRDA KVALITETA OD TOGA K'O KAD NEKI UNDERGROUND UĐE U MEJNSTRIM. Imamo za to bezbroj primjera, kod svih najvećih bendova. A da se u zadnje vrijeme u HM ništa ne dešava vidi se po repertoaru u KSTu i kod tinedžera sa Fun majicama - svaki peti nosi majicu nekog novog HM benda.Ili su oni ograničene mase?! Ja i autor se tu ne slažemo... Dakle, ono zašto ja i KSTovci ne slušamo Gojira, Lamb of God, Baroness i svakakve prog, math i black metalce jeste jer od njih još nismo čuli song koji je kao Chops Sui i Wait And Bleed! Kad nas raspale kao AC/DC neki dan, raspitati ćemo se za njih. Do tada, oni kod nas, ali i u svijetu su samo prolazna priča, a tokog više decenijskog praćenja ove muzike naslušao sam se i previše takvih priča. Jeli se sjeća neko od kritike hvaljenih Dan Reed Network? Ne! Mada otkidam na njihov prvi Show No Mercy i još neke songove (Postmortem npr), ne volim Slayer. Reign In Blood je isforsirao taj 100% čisti metal, taj wall of sound, upropastio koncept u kome su glavna furka bili uzbudljivi prelazi a ne količina vulgarno razbacane hermetičke energije. Taj album mi je početak kreativnog pada HM-a. I da, naj black album ikada je Tago Mago grupe Can:) Toliko...
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 03.06.2009. 14.14.10
    Zato što čovek živi u 2009. godini, a ne u 1990. kao pojedini.
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 03.06.2009. 18.45.19
    mozda! znam samo da i u '90 i '09 se komentari nisu objavljivali... a ovo nije prvi put. mrzim da vam ponovo pisem, a i ne vjerujem da mogu uticati na bilo koga
  • Gravatar for Jelena
    Jelena (gost) | 06.06.2009. 20.05.11
    Slatko me nasmejaše komentari o tvom (ne)poznavanju metala, razmišljam kako bi te tek napadali kad bi videli kakav si šminker zapravo :). Kao i uvek odličan tekst, duhovit i šarmantan, a uz to vrlo pismen...
  • Gravatar for Kain
    Kain (gost) | 11.06.2009. 11.36.04
    Hahahaha, so true! Odlichan tekst, duhovit, ali precizan... Podsetio me zashto volim Popboks :)
  • Gravatar for Jovan
    Jovan (gost) | 14.06.2009. 00.10.43
    Generalizovano, ali na pametan nacin. Nemam nista ni da dodam ni da oduzmem.
  • Gravatar for srpski metalci...
    srpski metalci... (gost) | 20.06.2009. 10.07.01
    tito! bog ima dao zdravlje i srecu!
  • Gravatar for mortification
    mortification (gost) | 14.07.2009. 23.30.16
    Meni se cini da ste vi gospodine Nincicu, pisali iz prvog lica, tj. da je vas neko iz slicnih razloga anatemisao (posto ste poznati kao pop-dance-metalac), sto naravno nema nikakve veze sa doticnim "bulevarskim" metalcima koji streme originalnim vrednostima. I kao sto znate iz vaseg ili iskustva vasih prijatelja, svaki metalac( a ujedno i tinejdzer) mora da prodje kroz adolescentsku fazu u kojoj mrzi Boga ili ga pak ignorise, a naposletku se vrati njemu. To nije prica srpskog metalca, vec je generalizovana situacija i pozicija koja prati metal populaciju, bez obzira da li se nalazimo u Spaniji, Italiji ili Nemackoj. Ali onaj ko je "TRUE", on ce "ostati" na metalu i nakon sto adolescentsko doba prodje, bez obzira da li je pritom pokupio neku drugu muziku. Ne znam cije racune pokrivate, ali psiholoski gledano vasa terminologija govori vise od koteksta i smisla vasih recenica. Pronadjite vas dusevni mir, srpske metalce i jedini rokerski radio ostavite na miru, a vi po Nemackoj trazite sta god zelite, dok god je to u rangu vase imaginarne tolerancije koju sam imao prilike prouciti jos za vreme izdavanja prvih brijeva "Butcherian Vibe-a". Sto se tice mene, ja vec godinama slusam Jazz kao primarnu mjuzu, dok mi je metal i dalje u srcu i kad god posetim doticni KST, uvek volim da cujem prethodno pomenute pesme, stoga ne vidim kako se vasi komentari odnose na neke "zatvorene metalce" koji slusaju samo izvorni metal! I kako i dalje imam nekog udela u nasoj metal sceni i populaciji, mogu vam reci da nasi metalci nisu ni priblizno konzervativni i needukovani kad su novi talasi alternativne i metal muzike u pitanju, a kako bi, cini se, vi to zeleli iz meni nepoznatog razloga. Alex
  • Gravatar for Jerina
    Jerina (gost) | 14.10.2009. 18.59.27
    "Ipak, vođama ovog najretrogradnijeg radija u univerzumu treba odati priznanje za..." ...evo, i ja im odajem priznanje...zato što me vraćaju u studentske, BG dane...;-)
  • Gravatar for Uroš
    Uroš (gost) | 24.12.2009. 01.23.52
    Fenomenalan tekst. Vaistinu fenomenalan.
  • Gravatar for Jetering
    Jetering (gost) | 26.02.2010. 11.30.00
    Nervira me kad se neko podsmeva Dzetu i Olgi,ne zato sto sam nesto nalozen na njih nego zato sto ljudi odrase guzice da bi promovisali nesto (to nesto kakvo god da je ,ipak je kontra teg turbe-folku),organizacije svirki,emisija na radiju posvecena demo-bendovima itd. Mislim,ko jos u Srbiji brine o demo-bendovima? Cenim to sto rade. Ako imas bend,imaces gde i da sviras i da predstavis svoj rad. Sta je tu lose? Svi se nesto zale na grand parade a ovamo im smeta hit 202?
  • Gravatar for Igor
    Igor (gost) | 24.05.2013. 09.59.06
    Samo jedna rec kao komentar na tekst: ISTINA.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Hit

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Sarajevo

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Osmeh

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Koncerti

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Korni

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mljet

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mirođija

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Kan

Kolumna