Popboks - DOKLE (?) DISCO! (1979-2009) - Soul, seks i ples [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 20.05.2009. 20:13 · 2

DOKLE (?) DISCO! (1979-2009)

Soul, seks i ples

Rod Stewart nije bio mutav i naivan kad se posle Stonesa i Bowiea i on bacio na disko tržište – znao da je da je to danas najbolji put da ploča postane dvostruko platinasta. Zašto?

Džuboks

B. Minić

S diskom je sve bilo lakše.

Afro-frizura, disko-kugla, platforme na cipelama, hlače na trapez… za rušenje granica i predrasuda bilo je dovoljno vikendom zaplesati ispod kristalne kugle. Posle nezapamćenog uspeha Groznice subotnje večeri (ali potom i Briljantina) sa diska je konačno skinuta etiketa „muzike za pedere i crnce“.

Nakon Travoltinih drečavih košulja, nakon Donne Summer i The Wanderer, Village People i Macho Man, Glorije Gaynor i I Will Survive, Boney M i Rasputin, Abbe i Dancing Queen.., za sve one koji su u Njujorku, Čikagu, LA-u, Londonu, Parizu, potom u Švedskoj, Italiji ili Japanu… želeli samo i jedino vrli ludi svet, izbor je bio jednostavan: Ne Biti ili Bee(ti) Gees.

Pre tačno 30 godina, sredinom 1979, otprilike u vreme nastanka ovog Džuboksovog temata, disko-singlovi su poslednji put vladali američkim i britanskim top listama. Osim Bee Geesa (Too Much Heaven) i Donne Summer (Bad Girls), disko je negde u to vreme već bio oplodio i oportuniste Blondie (Heart of Glass), Roda Stewarta (Do Ya Think I'm Sexy), pa čak i Rolling Stonese (Miss You) i Kiss (I Was Made For Lovin You). Uspesi ovog žanra su bili iznenađenje čak i za Giorgio „Hi Energy“ Gorodera: tokom 1978. i 1979. oko 28 miliona Amerikanaca je izašlo na plesne podijume, maja ’79. u SAD je izbrojano 20.000 disko klubova, a vrednost disko industrije je procenjena na milijardu dolara godišnje.

Bila je to Poslednja igra. Disko je krajem 1979. godine pokupio stvari i vratio se svojim crnim i gej korenima, postavljajući temelje za mnoge nove plesne žanrove.

Disko revolucija je suštinski anticipirala nadolazeći globalizovani MTV „duh vremena“, svet u kome je zapravo malo šta bilo onako kako je izgledalo - sjajno i bezbrižno. A možda se deo odgovora o jedinstvu suprotnosti disko-revolucije krije i u pojašnjenju Alberta Goldmana: „Disko je klasičan primer izgubljene religije, nastojanje da se duhovni žar sakralnog sveta postigne intenziviranjem užitaka svetovnog“.

 



Komentari

  • Gravatar for Boban
    Boban (gost) | 21.05.2009. 09.58.56
    "Nemojte se zavaravati da ce disco tek tako otici do djavola..." Sjajan tekst. Ko je B. Minic?
  • Gravatar for Danijel i Jovana nisu izdržali!
    Danijel i Jovana nisu izdržali! (gost) | 25.04.2013. 16.51.23
    disko is not dead!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora