Popboks - X-MEN POČECI: VOLVERIN – Gavin Hood - Porodične priče [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 08.05.2009. 15:33 · 1

X-MEN POČECI: VOLVERIN – Gavin Hood

Porodične priče

Svet stripa pun je stereotipnih i osrednjih priča od kojih može da se napravi isti takav film. Priča o Wolverineovim počecima zaslužila je mnogo više

Sofija Vuković

Ocena:
5



5/10

Naslov originala: X-Men Origins: Wolverine
Scenario: David Benioff
Uloge: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Ryan Reynolds, Taylor Kitsch, Will.i.am, Danny Huston, Dominic Monaghan, Daniel Henney, Lynn Collins
Žanr: Superherojski
Trajanje: 107 minuta
Produkcija: SAD, 2009.
 

Posle odlaska Bryana Singera (X-Men, 2000, X2, 2003) filmskom serijalu o X-Menima ništa se dobro u životu nije desilo. Dok su prva dva filma bila originalan miks uzbudljive akcije i živopisnih kostima s jedne strane, i ozbiljnih tema (ksenofobija, rasizam i njime inspirisani progoni), dobro izgrađenih likova i odnosa s druge, već nam je X-Men – The Last Stand (2006) nagovestio da bi se i ovom serijalu mogao dogoditi zločin koji je Betmen doživeo 90-ih.

Wolverine

Čovek bi rekao da će prelazak Jean Grey na „mračnu stranu“, jedan od najpotresnijih događaja u ovim stripovima, autorima filma biti dovoljno inspirativan za bar solidan film. Proizvod je, međutim, i pored sjajnih izvedbi ekipe glavnih glumaca, ostao bez ideološke ili emotivne dubine, ugušen u nepotrebnim podzapletima i predimenzioniranim akcionim scenama.

Najnoviji nastavak po kvalitetu dobacuje još niže, ali iz potpuno drugih razloga. Nepotrebni (i u ovom slučaju nimalo zanimljivi) likovi su i dalje tu, ali daleko od toga da je to najveći problem. Ovo bi trebalo da bude film koji nam pomaže da shvatimo nastanak i mračnu prirodu jednog od najbolje zamišljenih superheroja u istoriji stripa. Umesto toga, dobijamo bljutavu pričicu o čoveku koji pati za nekom devojkom i zbog toga je ljut na ceo svet, a svađa se s bratom, čiji nam razlog sve vreme nije baš najjasniji. Ili je uvek prisutan rivalitet između braće dovoljan razlog za uspešnu karijeru hladnokrvnog serijskog ubice?

Zaplet, iako zasnovan na obećavajućim premisama (vojska koja hoće da iskoristi mutante za pravljenje moćnog oružja, u kombinaciji sa ličnim konfliktima između Wolverinea i Sabertootha), nije dovoljno dobro razrađen, a preokret na kraju je predvidljiv. Iako se Hugh Jackman zaista trudi da sve vreme izgleda dovoljno besan/razočaran/tužan, patetičan scenario mu ne nudi mnogo toga sa čim bi mogao da radi, tako da u ovom slučaju bolje da nije bilo nikakvih emocija nego što smo dobili melodramu u koži superherojskog filma.

Spektakularnih borbi istina ne manjka, ali autori su ovog puta bili mnogo manje maštoviti u prikazivanju raznoraznih mutantskih moći, koje su, da se ne lažemo, razlog zbog kog se veliki broj gledalaca, naročito najmlađih, uopšte interesuje za filmske adaptacije X-Mena. Jedini izuzeci su Gambit i Deadpool.

Iako se Gambitova uloga u filmu svodi na to da Logana odvede od mesta A do mesta B (pa se prvo bori protiv njega, pa s njim, pa... ma ne pitajte!), on ne samo da je dobro zamišljen i izuzetno harizmatičan lik (u filmu kao i u stripu), već se ubedljivom izvedbom Taylora Kitscha i jednom od najinteresantnijih borbi u filmu (a možda i šire) izdiže iznad mršavog teksta koji mu je dodeljen. Deadpool takođe pruža par borbenih poslastica, a on izgovara i onih nekoliko replika koje će vam izmamiti osmeh.

X-Men počeci: Volverin pada dakle daleko i od svog idejnog predloška – stripa, ali i od znatno uspelijih Singerovih filmova. Vreme je da svi lepo priznaju da je i ova filmska franšiza zapala u kreativni vakuum i da joj je neophodno ponovno osmišljavanje, koje se u Betmenovom slučaju pokazalo tako uspešnim.



Komentari

  • Gravatar for Kun@c
    Kun@c (gost) | 08.05.2009. 15.37.18
    Iskusno, nema shta.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi