Popboks - TRENCHTOWN 09 (II dan) - Po gradovima i šumama [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 02.05.2009. 16:45 · 3

TRENCHTOWN 09 (II dan)

Po gradovima i šumama

Očekivano, sinoć je na Trenchtownu bilo više ljudi nego prvog dana. Zbog 1. maja, Petrola, Laibacha i S.A.R.S.-a

Nebojša Marić

Juče je i u Subotici vladao prepoznatljiv prvomajski duh – najveći broj prodavnica nije radio, a ulice su bile puste. Takva situacija je nametala i izbor aktivnosti. Pored šetnje, mogla se potražiti hladovina u nekom od parkova ili kafanskih bašta koje se radile.

Popodnevni pljusak bio je pravi prolećni i doneo je osveženje. U starom autobusu koji iz Subotice vozi do festivala, mogla su se čuti sveža iskustva sa roštilja (da li je meso bilo prezacinjeno?), a par pripitih mladića pokušala je pesmom („Po šumama i vodama...“).

TRENCHTOWN '09

 

Čast da prvi nastupe na glavnoj bini pripala je beogradskom triju Petrol. Publika je mogla da vidi u punom sjaju, a bend je bio eksplozivan u Pogrešnom spoju. Tokom sviranja najubojitijih rifova (npr. Beirut), gitarista-pevač Ilija je demonstrirao i novu vrstu pačjeg hoda.

Njihov nastup bi sigurno bio efektniji da je bio kraći. Ovako, tempo je u drugom delu seta opao (bend je svirao nekoliko novih pesama), a energija je vraćena tek pri samom kraju, u hitu Sve jedno je.

TRENCHTOWN '09

Pripreme za koncert Laibacha su trajale celu večnost, a instrumentalna verzija Bože pravde bio je znak da je sve spremno. Prvi deo seta su činile interpretacije poznatih himni, a drugi je bio rezervisan za hitove.

Najzanimljivija, ako ne i jedina zanimljiva stvar u vezi sa ovim koncertom je njegova moguća ideološka dimenzija - Laibach svira na Praznik rada u vreme ekonomske krize. Ipak, posle akademskih teorija se setimo da ovaj bend ušima već duže vreme nije ponudio nešto naročito zanimljivo.

S.A.R.S. su nastupili u terminu rezervisanom za zvezde večeri, i... to su i bili! Jedino što su promašili bio je sâm festival. Njihova svirka odisala je estradnim ugođajem, a prostakluk je bio tu da stvori utisak kakvog-takvog sadržaja. Pa, ko voli – nek izvoli.

TRENCHTOWN '09

Publika u prvim redovima je frenetična, ali pogled sa strane otkriva da je većina ipak došla zbog znatiželje, preciznije – Buđavog lepca. Nastup je otvoren pesmom Ibro, a Ratujemo ti i ja (svirka uživo otkriva da je reč o čistom narodnjaku, a ne o zezanju) je podigla temperaturu blizu ključanja.

Ali kada je potom usledila provala primitivizma koji se izdaje za humor (npr. kad MC podrigne u mikrofon) samo je pitanje dostojanstva koliko ćete još sekundi ostati na istom mestu.

Povezano:
TRENCHTOWN 09 (I dan) - A tek je počelo

 



Komentari

  • Gravatar for Kriva
    Kriva (gost) | 06.05.2009. 14.36.42
    Sta bi smo mi da nam nije vas urbanih
  • Gravatar for Nevena
    Nevena (gost) | 06.05.2009. 19.48.22
    Trenchtown, su ljudi, druzenje, glas, shuma, igra, fotografija, slikanje, priroda, muzika, madjarski gulas, ljubljenje, na kraju dobri koncerti. Ko to ne dozivi, nije skapirao ni doziveo trenchtown. Po tome se TT razlikuje od muzickih festivala, TT nije niz koncerata na jednom mestu. Sto se tice muzike, moj komentar je da su svi bili vrlo dobri, subjektivni stav o koncertima 2. veceri, Laibach je mozda zanrovski zalutao na ovaj TT sto su oni i osetili pa priredili mlaku svirku, Petrol interesantno, S.A.R.S. iskreno, sirovo, energegeticno, bez MTV foliranja, poziranja i ulagivanja, RnR ! Rastimovan, al opet dobri stari iskreni RnR stil! Rege stage fantastican!! Ekipa iz Hrvatske je imala nastup vredan stotina osmeha i bar glavne bine ! Posetite sledeci put i druge stage-ove, ima se sta cuti.
  • Gravatar for Saša
    Saša (gost) | 18.05.2009. 18.11.14
    pa i rambo amadeus kad se poavio isto su ga izdavali za prostaka pa mu danas svi ljube cipele. Bravo za S.A.R.S
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji