Popboks - LET 3 U DOMU OMLADINE - Crna pička, beli golub [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 24.04.2009. 15:35 · 2

LET 3 U DOMU OMLADINE

Crna pička, beli golub

Leteli su čepovi iz guzica, mahalo se džinovskim kurčevima...a bilo je i pravovernog rokerskog prženja i horskog pevanja publike

Nikola Marković

Mesto: Bioskopska sala Doma omladine Beograda
Vreme: Četvrtak, 23. april 2009. 
Produkcija: Long Play
 

Riječki rokenrol provokatori Let 3 napunili su publikom nekih 70% bioskopske sale Doma omladine. Dobro su poznati ovdašnjoj publici, a kontraverze oko njihovih nastupa i medijskih skandala koji uveseljavaju javnost u ex-yu državama samo mogu da povećaju i ovako zavidno interesovanje auditorijuma.

LET 3 U DOMU OMLADINE

Bend je izleteo na binu u šljaštećim crnim kombinezonima i u standardnom brkatom izdanju, ali bez pevača Prlje, koji se pojavio na bini tek posle nekoliko pesama.

Za to vreme u ulozi pevača su se smenjivali basista Mrle (koji je u međuvremenu razotkrio svoje mišičavo i nadasve maljavo poprsje), nekakva robotska glava nakačena na umetničku instalaciju, i gostujući romski pevač u belim pantalonama i sjajno crvenoj košulji, Orhan iz riječke grupe Davidof Kings, koga biste lako zamislili na stejdžu u nekom Kustinom filmu.

Prvo ozbiljnije komešanje u publici je usledilo s hitom Tazi tazi, a oldtajmerski pompezna Dijete u vremenu izaziva erupciju oduševljenja. Bend poziva publiku da zapeva refren, odziv je gotovo stoprocentan, dok atmosfera podseća na koncerte ranih Divljih Jagoda (na npr. Jedina moja) ili Bijelog Dugmeta.

LET 3 U DOMU OMLADINE

Tada na binu uleće Prlja u belom odelu, najavljuje Riječke pičke i nagoveštava nešto pankerskiji set pesama (Profesor JakovKontinentio) na koji publika ipak reaguje za nijansu slabije nego na koketiranje s folklorom. Ali samo dok ne uslede malo lascivniji stihovi poput "Svršiću s vrha katedrale" iz pesme 999, ili ubitačni refren "Kurcem u čelo" iz istoimene pesme.

LET 3 U DOMU OMLADINE

Bend se povlači s bine, a publika na sav glas skandira: „Kurcem u čelo! Kurcem u čelo!“ Mrle se vraća na binu u svetlucavom disko kombinezonu s prorezom koji otkriva zadnjicu, a za njim ubrzo stiže i ostatak benda u istovetnim odeždama. On traži od muškaraca da zavijaju poput pasa, a od devojaka da mjauču, a publika na ovu i na sve ostale instrukcije s bine odgovara jednoglasno i bez pogovora.

Sledi i očekivana cirkuska tačka  - momci iz benda okreću publici leđa i ispaljuju čepove iz guzica. Nedugo potom, Prlja i Mrle stavljaju pojaseve, a na njih ogromne veštačke penise iz čijih glavića izleću – dva goluba! Da ne zaboravimo – između ovih performansa bilo je i muzike. Ređali su se hitovi Pokvarena žena, Droga ( „Što starija, to bolja“ reče Prlja), i Izgubljeni, koja izaziva najveću radost auditorijuma.

Let 3 ponovo odlaze s bine, publika ih još jednom doziva, skandirajući „Kurcem u čelo“. Prlja se vraća na binu i negoduje: „ Znate vikat Kurcem, a ne znate Pičke!“. Sledi Nafta, i veliko finale uz pesmu Sam u vodi, gde se bend predstavlja u nešto ozbiljnijem izdanju i privodi koncert kraju zaglušujućom bukom u post-rokerskom maniru.

LET 3 U DOMU OMLADINE

Riječki skandal majstori su počastili beogradsku publiku dvočasovnim perfomansom kojem nije manjkalo zajebancije, sprdačine i provokacija na ivici dobrog ukusa.

Ipak, iza svih tih humorističnih zahvata kucaju srca rokera starog kova, a Let 3 najviše poentiraju na bazičnom nivou – jednostavnim, melodičnim i poletnim pesmama, besprekornom produkcijom i zanatskim umećem.



Komentari

  • Gravatar for VoivodBG
    VoivodBG (gost) | 25.04.2009. 10.30.39
    Blesav bend, mada mene su vise odusevile njihove posalice i ispadi na stejdzu nego sama muzika.
  • Gravatar for barker
    barker (gost) | 27.04.2009. 01.25.11
    svirali su "Sam u vodi"? U Skoplju nisu, a bas bih voleo da je cujem posle x godina.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji