Popboks - ŽAK, BALKAN I JA – Sergej Kreso - Put putuje Žak vojak… [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 15.04.2009. 17:10 · 2

ŽAK, BALKAN I JA – Sergej Kreso

Put putuje Žak vojak…

Žak Roskam 1972. dolazi u Jugoslaviju, od ’86. je basista grupe Galija, ’91. odlazi u Hrvatsku i priključuje se Zengama, a evo ga prošlog leta opet u Nišu

Zoran Janković

Ocena:
5


5/10
 

Originalni naslov: Jack, The Balkans and I
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 65 minuta
Proizvodnja: Belgija/Holandija, 2008.

Jedna od posrednih prilika za objektivno procenjivanje niške grupe Galija desila se u subotu na festivalu Beldocs, kada je prikazan film Žak, Balkan i ja nekadašnjeg sarajevskog novinara i muzičara Sergeja Krese.

Za centralni lik filma Kreso je odabrao tamnoputog Belgijanca Jacka Roskama, nekadašnjeg dugogodišnjeg člana niške Galije. Pred sam početak ratova 90-ih Jack napušta Galiju, nastavlja porodični život sa suprugom Nelicom u dalmatinskom selu, a uskoro, iako navodno pacifista, kao dobrovoljac stupa u redove hrvatskog Zbora narodne garde. Njegovo putovanje u Niš na ponovno okupljanje nekadašnjih saborca iz Galije trebalo je da, bar kako je na početku predočeno, bude glavna tema ovog dokumentarca.

Novinaru i muzičaru Kresi je srce na pravom mestu, ali on nije školovani režiser i to je u filmu vrlo upadljivo. Od početne premise – što je i sam priznao u kratkom obraćanju malobrojnoj publici u bioskopu Balkan – odustalo se tokom snimanja, pa je priča o Jackovom povratku u Srbiju postala tek jedna od tema.

Potencijal Jackove biografije tako je mahom neiskorišćen i utapa se u mnogobrojne nepotrebne rukavace. Time je Kreso opteretio priču koja je nudila ozbiljne osnove za značajan i snažan dokument o neobičnom čoveku u još neobičnijim okolnostima.

Ono što nedostaje Kresinom pristupu jesu fokus i promišljenost. Već nakon 15-ak minuta on pasivizira Jacka uvodeći u priču nove i nove epizodiste, te glavni junak, umesto ključnog katalizatora, postaje puki vodič tokom putovanja kroz uglavnom otužne ex-yu predele.

Npr. ostajemo uskraćeni za preciznije predočen mehanizam koji osvedočenog pacifistu preobraća u (sudeći po fotografijama) ushićenog ratnika, te za razradu priče o uticaju tekstopisca Radovana Kanjevca na Jackovu odluku da napusti Galiju.

Dokumentarni film je daleko zahtevnija forma nego što se to nekome može učiniti na prvi pogled. Čak i vrlo uzbudljive životne priče zbog ishitrenosti i nedostatka fokusiranog koncepta lako mogu da stignu u vode tehnčki ispravnijeg kućnog videa. Kreso je, nažalost, to prenebregnuo, te smo u Žak, Balkan i ja dobili film čiji junak pokazuje daleko više mudrosti od onoga ko je poželeo da njegovu životnu priču pretoči u film.



Komentari

  • Gravatar for uh uh
    uh uh (gost) | 16.04.2009. 13.18.21
    Svaka ćast , domaćina !
  • Gravatar for veljko
    veljko (gost) | 18.04.2009. 22.52.30
    Ne razumem...Neko stupi u dobrovoljacku gardu drzave protiv koje smo (hteli mi to ili ne) ratovali i onda dodje ovde da promovise svoj zivot, film, dokument, kako god...Nemam nista protiv Hrvata generalno, i ovo mozda i nije mesto na kome se razgovara o tome, ali mi je svaka umetnicka vrednost u ovom slucaju u najmanju ruku licemerna i ljigava. U zdravlje
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi