Popboks - DVOJAC BEZ KORMILARA & LAURENT DE WILDE - Plovidba bezbednim vodama [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 04.04.2009. 19:27 · 5

DVOJAC BEZ KORMILARA & LAURENT DE WILDE

Plovidba bezbednim vodama

Susret uigranog beogradskog electro-jazz dua i francuskog kolege Laurenta de Wildea bio je lišen najavljene pretencioznosti

Nikola Marković

Mesto: Bioskopska sala Doma omladine Beograda
Vreme: Petak, 3. april 2009.

Nastavak koncertnog serijala Border Line Sessions i druženja Dvojca bez Kormilara s vedetama evropske electro-jazz scene nakon dve godine pauze, doneo je ambiciozno zamišljen multimedijalni koncept – muzičku improvizaciju u kombinaciji s projekcijama kadrova iz kultnih francuskih filmova.  

U propratnom materijalu, koji je dočekao posetioce na sedištima, najavljeno je i "proširivanje jezika jazza", kao i "transpozicija jednog načina komunikacije u potpuno novi medij", a usput smo pozvani i da "slušamo šta nam saopštavaju smene svetlosti i tame"!

Naposletku, za gostovanje francuskog klavijaturiste Laurenta de Wildea odabran je Malleov film Lift za gubilište, čiji je originalni soundtrack pre nešto više od 50 godina napisao ni manje ni više nego legendarni jazzer Miles Davis.

PLOVIDBA BEZBEDNIM VODAMA

Ovaj performans je u praksi ipak delovao manje pretenciozno nego u najavi. Oko 250 ljudi u bioskopskoj sali Doma omladine prisustvovalo je manje-više standardnom setu Dvojca bez Kormilara, kome specijalni gost Laurent de Wilde i video projekcije nisu doneli neku naročito novu dimenziju.

Gitarista/producent Boris Mladenović i saksofonista Dušan Petrović su bezmalo veterani beogradske scene i muzičari koji učestvuju u radu nekolicine ovdašnjih rock bendova, ali klaberski jazz i fusion koju stvaraju u Dvojcu značajno odudara od većine njihovih drugih projekata.

PLOVIDBA BEZBEDNIM VODAMA

Energični Jarbol Boris, koga najčešće gledamo iza mikrofona i s gitarom u rukama, ovde je ozbiljan, skoncentrisan lik za laptopom koji podiže pogled tek da bi se okušao i u ulozi dirigenta.

Ako je Boris mozak i drži sve konce svirke u svojim rukama, Dušan Petrović je duša ovog sastava. On svira saksofon i flautu veoma jednostavno, melodično i neposredno, s retkim izletima u sasvim slobodnu improvizaciju. Kao i na većini koncerata Dvojca bez Kormilara, i ovde je podrška na bubnjevima bio pouzdani Feđa Frenklin.

Gost iz Francuske Laurent de Wilde je klavijaturista koji se dobro oseća i u fusion pasažima i u klaberskim deonicama, ali koji ne oseća poriv za samodovoljnim dokazivanjem sviračkog umeća. Njegov svirački doprinos je ovde bio veoma diskretan, bez iskakanja iz prepoznatljive zvučne slike benda.

POLVIDBA BEZBEDNIM VODAMA

Za video projekcije su bili zaduženi Miloš Gojković i Nikola Majdak, a njihovi radovi najviše podsećaju na filmove Milana Kilibarde s koncerata Neočekivane Sile - kamera sumanuto juri kroz gradske ulice, ogoljene šume, prigradske predele, vrti se oko beogradskih zgrada....

A kadrovi iz kultnih filmova? Pa, bilo je i toga, mada u znatno manjoj meri nego što se dalo naslutiti iz najave koncerta. U ovom slučaju to i nije bila mana, jer su scene iz Lifta za gubilište umešno ukomponovane, kao niz kratkih repetitivnih semplova koji, umesto da diktiraju tempo i opterećuju "višim smislom", samo prate muzičare.

Pokušaj Dvojca bez Kormilara da se otisne u eksperimentalnije vode sinoć je ostao nedorečen. Ali, sudeći po dobroj atmosferi i srdačnim aplauzima, publika nije ostala uskraćena za očekivani užitak.

Link: Galerija fotografija



Komentari

  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 04.04.2009. 21.44.37
    bese dobro, sad cekamo trufaza
  • Gravatar for dusan petrovic
    dusan petrovic (gost) | 05.04.2009. 17.40.45
    Ja kad rešim da napišem komentar nečijeg rada obično prvo utvrdim materijalne činjenice, pa potom počnem da pišem. Razumem da se od nečega mora živeti, ali pomalo mi je već dosadilo da stalno čitam kako sam, recimo, svojoj publici obećao "proširivanje jezika jazz-a", kada sam zapravo napisao "proširivanje jezika jazz-a PORED AUDITIVNOG I NA DOMEN VIZUELNOG" ili kako smo "Nastavili druženje s vedetama evropske elektro-jazz scene posle dve godine pauze", a da je pauza zapravo bila jedna (koncertna) sezona... da sada ne ulazimo u okolnosti koje su do toga dovele, a koje bi možda zanimale potencijalnog čitaoca (da, Marko - postoje i okolnosti koje utiču na razvoj pojedinih događaja). Ipak, posle svega, milosrdno smo pomaženi po leđima od strane autora teksta kao dobri ljubimci - izgleda da smo mu simpatični (hvala, o, hvala)! Kao da je to nešto što nam je potrebno ili što je potrebno ljudima koji bi na ovaj način mogli da se informišu o nečemu što su propustili i to iz pera nekoga ko 'ladno odseca delove tuđih rečenica za ljubav ubojite oštroumnosti duhovitog uvoda sa elementima blagog cinizma (tzv. kul). Znaš li Marko uopšte šta je sve potrebno ili kako izgleda organizovati ovakve stvari u ovakva vremena ?! Očigledno o tome i ne razmišljaš, jer je tebi dovoljan lap-top i kafić sa wireless internetom da obaviš svoju "misiju"... pa kad propustiš kroz šake (na tastaturi) jedne, naručiš svež kapućino i malo pričekaš - uvek će naići neko sledeći... Moram (na žalost) da primetim da ti u tom procesu svašta promiče, u tom smislu prelistaj Džuboksove koji su kod vas tako lepo katalogizirani - tamo ima puno primera blistavog muzičkog novinarstva (ako je to ovo što ti radiš). Srdačno - Dušan
  • Gravatar for dusan petrovic
    dusan petrovic (gost) | 05.04.2009. 17.46.24
    PS mom prethodnom komentaru: Jeli da nije prijatno da ti se neko obraća sa Marko, kad se zapravo zoveš Nikola ?
  • Gravatar for zanimljivo
    zanimljivo (gost) | 06.04.2009. 18.04.16
    :)))
  • Gravatar for Nikola Markovic
    Nikola Markovic (gost) | 07.04.2009. 00.05.08
    "ili kako smo "Nastavili druženje s vedetama evropske elektro-jazz scene posle dve godine pauze", a da je pauza zapravo bila jedna (koncertna) sezona." prethodni koncerti su odrzani 2007. godine, tako da je konstatacija o dve godine pauze tacna. to se, ocigledno, moze konstatovati i kao pauza od jedne koncertne sezone (2008), ali ovde se radi o terminoloskom pitanju a ne o cinjenicnom propustu.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji