Popboks - ROKANJE – Boban Petrović - Na mrtvoj straži „ludog zezanja“ [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 20.03.2009. 13:48 · 4

ROKANJE – Boban Petrović

Na mrtvoj straži „ludog zezanja“

(Mascom)

Mada predstavlja zanimljiv dokument o prošlosti, Rokanje ne uspeva da ponovi inovativnost i zavodljivost Petrovićeve muzike

Zoran Janković

Vratio se Boban Petrović. I dok se reizdanje albuma Žur pokazalo kao potpuno opravdan poduhvat, vaskrsenje njegovog romana Rokanje (Mascom) zbog skromnih dometa ne ostavlja utisak izdavačke promišljenosti.

Rokanje balansira na samoj ivici fikcije i stvarnosti, a dokumentaristička proza ipak zahteva mnogo umešnijeg autora (u širim okvirima reper bi predstavljali npr. Brus Četvin ili Lorens Darel, u lokalnim Pavle Ugrinov ili Milovan Danojlić). Ovakvo Rokanje donosi simplifikovanu priču o jednom letu beogradskog DJ-a i njegovim pokušajima da napreduje u ligi koncertnih promotera tokom 70-ih prošlog veka.

Boban Petrović iznosi sećanje na to leto ljubavi provedeno mahom u Londonu, koje je na mišiće uspeo da provede na visokoj nozi (i bukvalno, budući da su jedna od prvih stvari koje pazari u Engleskoj upravo čizme s visokom potpeticom). I tako krstari Londonom, bez zadrške se predaje čarima seksa i burnog noćnog života, uživa u prednostima skupog hotela, neoprezno troši gotovo sav novac predviđen za debitantski menadžerski poduhvat, povremeno čezne za bivšom devojkom u Jugoslaviji, posećuje koncerte tadašnjih veličina i genija, umalo se i ozbiljno zaljubi u manekenku meleskinju...

Iako deluje preterana, ocena Dragoša Kalajića iz izuzetnog predgovora (preuzetog iz izdanja iz oktobra 1993. godine) da je ovde reč o pikarskom romanu u neku ruku je ipak i tačna. Poput ostalih pikarskih junaka, Petrovićev Boban se rve sa svojim sitnim obmanama, kompleksima niže vrednosti i instinktom za preživljavanje u izmenjenom habitatu. Dosta romantizuje vlastita dostignuća, ali do poslednje stranice ne uspeva da napravi iskorak ka samopreobražaju.

Mada se i to može prihvatiti kao autorova odvažna intervencija unutar zakonitosti žanra u kom se obreo, bliže je istini da je to naprosto odraz Petrovićeve ishitrenosti i suštinskog književnog diletantizma: Petrović je prvenstveno (bio) muzičar, pa tek onda pisac.

Petrovićev rukopis pun je slabosti – izbor je pao na najjednostavniju tehniku pukog prepričavanja. Priča teče potpuno linearno, ne uspevajući da dosegne uzbudljivost događaja i doživljaja koje autor nastoji da predoči. Osim toga, puno je samodopadljivosti, izlišnosti i ponavljanja, likovi (mada nominalno pripadaju realnoj dimenziji) ostaju površno predstavljani i gotovo sasvim lišeni vidljivijeg profilisanja. Jezik ne poznaje nijanse (tako na nivou govora svi junaci do jednog, neovisno o statusu, obrazovanju, preferencama i životnim okolnostima, koriste isti govorni registar).

Tome treba dodati i manje bitnu, a gotovo začudnu činjenicu da su skoro sva strana imena pogrešno napisana (Kolin, Merilyn, Toni...).

Ipak, Petrovićeva proza ume da osvoji neposrednošću i iskrenošću, i u sebi nosi barem jednu izvanrednu epizodu (kada Dušan Prelević tokom nastupa u Petrovićevoj diskoteci, iznerviran negodovanjem publike, krene da tuče prve redove stalkom mikrofona).

U krajnjem skoru njena najveća vrednost ostaje sposobnost da se nametne kao validan dokument o jednom vremenu. Rokanje tako predstavlja dragocenu stavku u nekom budućem detaljnijem izučavanju istorije ovdašnjih privatnih života i naravi, podsetnik na bezbrižnije vreme i ipak uspešno izvedena pirueta na klizavom terenu primenjene nostalgije.



Komentari

  • Gravatar for moma jagger
    moma jagger (gost) | 20.03.2009. 13.46.27
    rec "rokanje" je u moje vreme bio jedan od izraza za intervenozno uzimanje heroina. jel to na pomolu nova kontroverza ko sa onom knjigom o magi? htedoh jos da pitam sta je to "pikarski roman" ali posto je to od Kalajica doslo, nema veze.
  • Gravatar for @moma jagger
    @moma jagger (gost) | 20.03.2009. 15.28.23
    brate blago tebi! za mene je rokanje nesto drugo, ali ne bih ovde o tome...u pitanju je intima!
  • Gravatar for Boban
    Boban (gost) | 20.03.2009. 16.38.57
    Mislim da je steta sto se moj imenjak Boban vratio. Sada samo narusava legendarni status koji je uzivao poslednjih 15ak godina medju poklonicima disco kulture.
  • Gravatar for dositej
    dositej (gost) | 20.03.2009. 23.05.17
    pikar je vitez
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige